Slakter krisepakka

- Som å rope til en som drukner: «Du vil få svømmekurs neste helg!»

PERLE: Hamnøy ved Reine er en av mange perler i Lofoten. Den ligger i fred for turister fra utlandet. Foto: Hans Arne Vedlog
PERLE: Hamnøy ved Reine er en av mange perler i Lofoten. Den ligger i fred for turister fra utlandet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

Næringsminister Iselin Nybø (V) kan ikke bare smykke seg med en sjuendeplass på Kapitals kåring over landets mektigste kvinner. Denne uka la hun også stolt fram detaljene i regjeringens krisepakke for et hardt coronapresset reiseliv.

Men minst én detalj i krisepakka får Ap-nestlederne Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran til å ta fram øks og slegge.

- Næringa biter seg fast i bordkanten. Spørsmålet er hvor mange som klarer å holde ut i påvente av en hjelpende hånd som først kommer neste år, sier de to til Børsen.

Viktig distriktsnæring

Ikke ei krone av de 1,3 milliardene Nybø setter av som nødhjelp vil bli utbetalt før neste år.

Forrige krisepakke for reiselivet gikk ut i august.

- Som å stå på bryggekanten og se på at en person holder på å drukne. For deretter å rope at det kommer et svømmekurs til helga, sier Skjæran.

STØTTEORDNING: Foretak i reiselivsbransjen støttes oppad med 10 millioner kroner per måned fra september og ut året. Video: NTB Vis mer

De to Ap-nestlederne peker på at reiselivsnæringa sysselsetter 170 000 ansatte.

- Vi er dypt bekymret for at en stor andel av denne viktige distriktsnæringa står i fare for å gå konkurs før det kommer noen livredning fra regjeringen, sier Tajik.

- En pakke som først utløses etter nyttår skaper ikke trygghet og forutsigbarhet, mener duoen.

- Hardest rammet

Nybø viser på sin side til at hjelpepakken er utarbeidet i nært samarbeid med representanter for reiselivsbedriftene.

- Nå skal vi treffe dem som er hardest rammet, oppsummerte næringsministeren da hun la fram pakka på en pressekonferanse tirsdag.

- Målet er å hindre at ellers levedyktige reiselivsbedrifter går konkurs, å trygge arbeidsplasser og gi næringen tid og rom til å tilpasse seg situasjonen, la Nybø til.

Krisepengene skal gå til bedrifter som opplever mer enn 40 prosent bortfall av inntekter. Maksgrense for tilskudd er 10 millioner kroner pr. måned, og med en dekningsgrad på 50 prosent av faste og uunngåelige kostnader.

Konkursfrykt

Alt i alt blir dette for magert - og ikke minst går det for lang tid før støtten utløses, framholder Tajik og Skjæran.

- Spørsmålet er hvor mange privatpersoner, familier og lokalsamfunn som vil bli rammet av konkurser, nedleggelse og tapte arbeidsplasser. Dette handler om vi ønsker å rasere eller berge en enormt viktig bransje for hele landet, sier Tajik til Børsen.

URO: Ap-nestlederne Bjørnar Skjæran og Hadia Tajik er dypt bekymret for hvor mange reiselivsbedrifter som vil klare seg når neste krisepakke ikke utbetales før neste år.
URO: Ap-nestlederne Bjørnar Skjæran og Hadia Tajik er dypt bekymret for hvor mange reiselivsbedrifter som vil klare seg når neste krisepakke ikke utbetales før neste år. Vis mer

Ap-toppene hevder at regjeringens tilnærming føyer seg inn i et større mønster. Store selskaper får det de peker på, små og mellomstore bedrifter sliter seg gjennom coronakrisa.

Halvparten har permittert

Ifølge en NHO-analyse røk reiselivet på et giganttap på 30 milliarder kroner i løpet av årets seks første måneder, som følge av coronakrisa.

En undersøkelse blant 500 medlemsbedrifter i NHO Reiseliv avdekket i forrige uke at 84 prosent har hatt lavere etterspørsel gjennom den siste måneden, og at halvparten av bedriftene har permitterte ansatte.

Hver tredje norske reiselivsbedrift vurderte det da som en reell fare for at bedriften går konkurs som følge av coronaviruset.

- Dere er kritiske til at pengene i denne krisepakka ikke utbetales før neste år. Men det er tross alt ikke så mange ukene fram i tid?

- Dette kommer på toppen av en lang periode uten støtte og hjelp. Det er veldig lang tid fra mars til neste år, sier Skjæran og Tajik.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer