Lakseskatt:

Slakter lakselobbyen: - Vil skape frykt

Fiskeforfatter Simen Sætre går i laksestrupen på oppdrettsgigantene. Salmar og Lerøy slår knallhardt tilbake.

OPPHETET DEBATT: Laksenæringa og skatteforkjempere går knallhardt ut mot hverandre nå som permitteringsvarslene ruller opp. Her fra et av Salmars oppdrettsanlegg på Trøndelagskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB
OPPHETET DEBATT: Laksenæringa og skatteforkjempere går knallhardt ut mot hverandre nå som permitteringsvarslene ruller opp. Her fra et av Salmars oppdrettsanlegg på Trøndelagskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag gikk oppdrettskjempen Salmar i Lerøys fotspor og varslet massepermitteringer fra nyttår.

Totalt risikerer over 1000 ansatte å bli permittert i de to selskapene. Toppledelsen retter fingeren mot regjeringen og dumper skylda over på det omstridte forslaget om lakseskatt.

Den begrunnelsen stiller flere seg undrende til. Tidligere journalist Simen Sætre, som sammen med journalist Kjetil Østli har skrevet boka «Den nye fisken» om oppdrettsnæringa i Norge, mener laksegigantene svartmaler bildet slik at situasjonen framstår langt mer dramatisk enn den i realiteten er.

Sætre gikk blant annet hardt ut mot næringa på Facebook.

- Usikkerheten rundt prisen det skal skattes av er reell, men her er det også noen som ønsker å forvirre og skape frykt. Det dreier seg om penger. Det er tradisjon for permitteringer i laksenæringen, og hvis man ikke er klar over det er det lett å la seg lure. Salmar permitterte 600 i fjor, på omtrent samme tid, sier han til Børsen.

- Laksenæringen selv sier at de har skapt 13 000 nye jobber siden i fjor, så da er ikke tusen permitterte så mye, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer