Slakter laksemilliardæren: - Usmakelig og trist

Gustav Witzøe gikk ut mot formuesskatten i et intervju med Børsen. - Usmakelig og trist, sier Cecilie Myrseth (Ap). Partileder Støre har heller ikke voldsomt sympati med laksegründeren.

VIL HA FORMUESSKATT: Jonas Gahr Støre tror Gustav Witzøe fint har råd til å betale formuesskatten Ap vil ha fra ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL HA FORMUESSKATT: Jonas Gahr Støre tror Gustav Witzøe fint har råd til å betale formuesskatten Ap vil ha fra ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

VERDALEN (Dagbladet/Børsen): I et sjeldent intervju med norsk presse tok laksegründer Gustav Witzøe et knallhardt oppgjør med formuesskatten gjennom Dagbladets finansnettsted Børsen tidligere i dag.

Mangemilliardæren er særlig bekymret for at en Ap-ledet regjering skal øke formuesskatten, noe som vil koste SalMar 400 millioner, ifølge Witzøe.

- Det er altså prisen vi må betale for å beholde drifta hjemme i Norge, her på Frøya, fordi vi ønsker å skape noe her, fordi vi ønsker å gi tilbake til lokalsamfunnet, sa Witzøe til Børsen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre står likevel hardt på at formuesskatt er noe Witzøe, og mange andre, har råd til å betale.

DANS PÅ ROSER: Ap-lederen deler ut roser i Levanger som en del av valgkampstarten 2021. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DANS PÅ ROSER: Ap-lederen deler ut roser i Levanger som en del av valgkampstarten 2021. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener det er rimelig at de med høye formuer betaler en rettferdig andel til spleiselaget. Forskjellene i Norge øker, og det går ut over samfunnstilliten. Ap vil ha formuebeskatning på 2016-nivå, som ikke var et dårlig år å ha formue på i Norge. Det tror jeg Gustav Witzøe vil leve godt med, sier Støre til Dagbladet.

Ap-lederen starter sin valgkamp i Trøndelag i dag. I solskinn utenfor Levanger deler han ut roser og smil til potensielle velgere. Mellom rosene svarer Støre på spørsmål om formuesskatten.

- Poenget er at formuesskatten går på personer, ikke bedriften. Når bedriften er verdt så mye som det Gustav Witzøes bedrift er, så er det bare rimelig at han bidrar til fellesskapet, fortsetter Støre.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Bare trist

Cecilie Myrseth (Ap) fra næringskomiteen på Stortinget går enda lengre enn partilederen sin.

Myrseth sier hun oppfatter Witzøes omdiskuterte intervju med Børsen som en klar trussel om å flagge ut.

- Dette utspillet er bare trist, og vitner ikke om god forståelse for samfunnskontrakten hvor samfunnet stiller opp, men har også forventninger til hva som leveres tilbake, sier Myrseth til Børsen.

Hun mener også at SalMar-gründeren, bevisst eller ei, misforstår formuesskattens innretning i Norge.

- Det er ikke bedrifter som betaler formueskatt, det er en personskatt. Formueskatt sikrer at de rikeste ikke kan bli nullskatteytere og er et av få virkemidler samfunnet har til å utjevne forskjeller, i en tid hvor forskjellene i landet øker. De ti prosent rikeste i landet eier nå mer enn halvparten av all formue, sier Myrseth.

- Usmakelig

Witzøe har tjent milliarder på oppdrettslaks. Og han har overført sin formue på over 20 milliarder kroner til sønnen Gustav Witzøe jr. Han overførte samtlige aksjer da sønnen var 13 år.

- Når en av landets rikeste, går ut med trusler om å flytte ut av landet dersom man må fortsette å betale skatt synes jeg er rimelig usmakelig og spesielt. Arbeiderpartiet har en tydelig og god næringspolitikk også for utviklingen av havbruk, hvor staten skal stille opp ikke minst for å kunne utvikle ny bærekraftig norsk fôrindustri, som er svært viktig for konkurransekraften til norsk sjømat. Vi skal også utvikle er nytt konsesjonsregime for offshore havbruk og industriplaner for de norske havområdene og har som mål om å doble eksporten fra havbruk innen 2030. Men vi vil også stille krav tilbake, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer