Ny klimarapport:

Slakter luksusforbruk: - Frikort for å forurense

Forskere oppfordrer nå myndighetene til å begrense eller forby luksusforbruk, etter skremmende funn om høye utslipp fra verdens rikeste. - Virkeligheten er på kollisjonskurs, sier norsk klimaforsker.

LUKSUS: En av godene som studien fra Oxfam nevner, er bruken av romfartsturisme. Illustrasjonsfoto: NTB / Blue Origin / Mega
LUKSUS: En av godene som studien fra Oxfam nevner, er bruken av romfartsturisme. Illustrasjonsfoto: NTB / Blue Origin / Mega Vis mer
Publisert

Verdens rikeste møter motstand i en ny rapport utviklet av forskere ved Oxfam, en internasjonal organisasjon som arbeider for å motvirke fattigdom, lidelse og nød verden over.

Konklusjonen er klar.

Studien viser at den rikeste prosenten av verdens befolkning vil stå for hele 16 prosent av de totale karbondioksidutslippene innen 2030. Dette opp fra 13 prosent i 1990.

De aller rikeste i verden, som tilsvarer færre mennesker enn innbyggertallet i Tyskland, er på vei til å slippe ut 70 tonn CO₂ per person i året, dersom dagens forbruk fortsetter slik det er i dag.

I mellomtida vil de fattigste 50 prosentene av verdens befolkning gjennomsnittlig bare slippe ut ett tonn CO₂ årlig.

- En liten elite ser ut til å ha et frikort for å forurense, sier Nafkote Dabi, klimapolitisk leder ved Oxfam, ifølge The Guardian.

- På kollisjonskurs

- Denne rapporten viser tydelig hvor skjevt det er fordelt. Det er en veldig liten del av verdens befolkning som står for en stor del av utslippene, noe som er det mest oppsiktsvekkende her, sier Borgar Aamaas, seniorforsker i CICERO, Senter for klimaforskning i Oslo.

Klimaforskeren sier rapporten viser at virkeligheten er på kollisjonskurs med målene om å begrense utslippene fram til år 2030.

- Det nye er at man ser fram i tid mot 2030 og at det er en kollisjonskurs der. Vi har sett at utslippene til de rike går ned, men den nedgangen er veldig liten i forhold til hva vi må ha for å nå 1,5 graders målet, sier Aarmaas til Dagbladet.

Dersom man skal følge klimamålene i Parisavtalen, må hver person på jorda redusere sine klimaavtrykk med et felles mål om å begrense temperaturstigningen til «godt under» 2 °C, og helst til 1,5 °C.

- Deres (de rikes, red.anm.) overdimensjonerte utslipp gir næring til ekstremvær rundt om i verden og setter det internasjonale målet om å begrense global oppvarming i fare, sier Nafkote Dabi i Oxfam.

- Ikke holdbart

Rapporten mener «luksusforbruk» truer den globale oppvarmingsgrensen på 1,5 grader og hevder at de rikes forbruk er 30 ganger høyere enn det som er forenlig per innbygger iht. Parisavtalen.

- Det er de store utslippene fra enkeltpersoner som betyr veldig mye. Dersom vi skal kutte utslipp framover, så må vi kutte der også, sier seniorforsker Aarmaas.

«Å opprettholde så høye karbonfotavtrykk blant verdens rikeste mennesker krever enten langt dypere utslippskutt av resten av verdens befolkning, eller så medfører det global oppvarming på over 1,5 prosent over førindustriell nivåer. Det er ikke noe annet alternativ», står det i rapportens konklusjon.

Forskerne bak studien sier det utgjør en enorm forskjell mellom det forventede karbonfotavtrykket til den rikeste delen av samfunnet og gjennomsnittsnivået på 2,5 tonn utslipp per person, som kreves for å holde Parisavtalens mål i live.

- Ikke holdbart, står det i videre studien.

SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer

- Plyndring av planeten

Forskerne bak studien ber myndighetene om å innføre tiltak for å begrense luksusforbruk som megayachter, private fly og romfarts-turisme.

- Luksuslivsstilen og den fortsatte plyndringen av planeten av verdens rikeste mennesker setter oss alle i en stadig større fare, sier Jamie Livingstone, sjefen for Oxfam Skottland, ifølge The Independent.

I studien foreslås det at regjeringen hever skattene på, eller direkte forbyr svært karbonintensivt luksusforbruk, som de mener representerer en «moralsk uberettiget utarming» av verdens knappe gjenværende karbonbudsjett.

Klimaforskeren i CICERO sier det er vanskelig å finne tiltak som bare berører de rikeste i samfunnet.

- Det kan være vanskelig dersom man uansett har god råd. Dersom det kommer karbonutgifter, så har de rike likevel råd til å betale seg ut av det. Det er bekymringsfullt, sier han.

- Tror du det er gjennomførbart å forby, eller innføre skatter på dette?

- Både den forrige og den nåværende regjeringen har snakket om å sette skatter og avgifter på forurensning, men politikken som er gjennomført er moderat. Det er ambisiøst og dramatisk med et forbud og det er en stor utfordring å gjennomføre dette politisk.

Vil ha sterkere klimapolitikk

En bedre løsning, ifølge Aamaas, vil være å få på plass en kraftigere klimapolitikk, som faktisk treffer de store utslippene og ikke påvirker verdens fattigste i negativ form.

- Et klimatiltak som både kan være kraftig og sosialt er såkalt karbonavgift til fordeling, hvor inntektene fra avgiften fordeles jevnt utover hele befolkningen, sier klimaforskeren.

Aamaas tror ikke det er like ekstreme forskjeller i Norge når det kommer til utslipp, men at en sterkere klimapolitikk på verdensbasis likevel vil påvirke Norge som land.

- Vi har et større ansvar for å kutte utslippene enn det som fattigere land med lave utslipp har. Det handler om rettferdighet. I Parisavtalen står det at rike land skal gå foran og kutte først, sier seniorforskeren.

Rapporten fra Oxfam kommer samtidig som nesten alle verdens ledere er samlet i Glasgow på klimatoppmøtet COP26. Der diskuterer de hvordan man best kan begrense utslippene.

- Ingen er immun mot virkningen av klimakrisen, men det er verdens fattigste som betaler den tyngste prisen til tross for at de bidrar med minst utslipp når de kjemper mot flom, hungersnød og sykloner, sier Livingstone, sjefen for Oxfam Skottland.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer