Ny klimarapport:

Slakter luksusforbruk: - Frikort for å forurense

Forskere oppfordrer nå myndighetene til å begrense eller forby luksusforbruk, etter skremmende funn om høye utslipp fra verdens rikeste. - Virkeligheten er på kollisjonskurs, sier norsk klimaforsker.

LUKSUS: En av godene som studien fra Oxfam nevner, er bruken av romfartsturisme. Illustrasjonsfoto: NTB / Blue Origin / Mega
LUKSUS: En av godene som studien fra Oxfam nevner, er bruken av romfartsturisme. Illustrasjonsfoto: NTB / Blue Origin / Mega Vis mer
Publisert

Verdens rikeste møter motstand i en ny rapport utviklet av forskere ved Oxfam, en internasjonal organisasjon som arbeider for å motvirke fattigdom, lidelse og nød verden over.

Konklusjonen er klar.

Studien viser at den rikeste prosenten av verdens befolkning vil stå for hele 16 prosent av de totale karbondioksidutslippene innen 2030. Dette opp fra 13 prosent i 1990.

De aller rikeste i verden, som tilsvarer færre mennesker enn innbyggertallet i Tyskland, er på vei til å slippe ut 70 tonn CO₂ per person i året, dersom dagens forbruk fortsetter slik det er i dag.

I mellomtida vil de fattigste 50 prosentene av verdens befolkning gjennomsnittlig bare slippe ut ett tonn CO₂ årlig.

- En liten elite ser ut til å ha et frikort for å forurense, sier Nafkote Dabi, klimapolitisk leder ved Oxfam, ifølge The Guardian.

- På kollisjonskurs

- Denne rapporten viser tydelig hvor skjevt det er fordelt. Det er en veldig liten del av verdens befolkning som står for en stor del av utslippene, noe som er det mest oppsiktsvekkende her, sier Borgar Aamaas, seniorforsker i CICERO, Senter for klimaforskning i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer