Slakter milliardærens planer: - Sjokkert

Oppdrettsmilliardær Kjell Lorentsen planlegger å sprenge i øyparadis. Kritikerne roper et rungende varsko, men Lorentsen kommer med en klar lovnad.

- INVESTERER 600 MILL.: Kjell Arild Lorentsen er gründeren bak oppdrettskonsernet Gigante Havbruk, som planlegger å bygge et oppdrettsanlegg på land på denne øya like utenfor Bodø. Planene møter imidlertid sterk motstand. Foto: Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA, Meti
- INVESTERER 600 MILL.: Kjell Arild Lorentsen er gründeren bak oppdrettskonsernet Gigante Havbruk, som planlegger å bygge et oppdrettsanlegg på land på denne øya like utenfor Bodø. Planene møter imidlertid sterk motstand. Foto: Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA, Meti Vis mer
Publisert

- Øyboerne vi har pratet med er svært sjokkert og bekymret over at dette fredelige øyværet skal utsettes for oppdrettsindustri. For vår del er planene helt uforståelig, sier miljøaktivist og leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, til Børsen.

Oppdrettsmilliardær Kjell Lorentsen (64) har lenge hatt storstilte planer om å bygge et landbasert oppdrettsanlegg i øyparadiset Fleinvær utenfor Bodø.

For å gjennomføre planene må Lorentsen og hans selskap Gigante Havbruk AS riktignok hente fram rikelig med sprengstoff og gjøre drastiske naturinngrep.

STRIDENS KJERNE: Den første øystripa foran fjellet bakerst i bildet er den aktuelle øya som Lorentsen har kjøpt - og planlegger bygging på. Foto: Truls Gulowsen
STRIDENS KJERNE: Den første øystripa foran fjellet bakerst i bildet er den aktuelle øya som Lorentsen har kjøpt - og planlegger bygging på. Foto: Truls Gulowsen Vis mer

- Enormt inngrep

Milliardærens planer har skapt voldsom debatt og utløst et skred av sterke reaksjoner. Biolog Hanna Bjørgås er blant dem som refser den påtenkte kjempeoperasjonen. Hun mener prosessen bør stanses.

- Vi vet ikke hva som finnes på den øya som er planlagt sprengt bort. Det inngrepet som er planlagt er enormt. 150 ganger 120 meter - og det er ikke reverserbart, sier Bjørgås til NRK, som først omtalte saken.

Lorentsen anslår overfor Børsen at han kommer til å investere 600 millioner kroner i oppdrettsprosjektet på Feøya. 64-åringen forteller at han har forståelse for bekymringene som har kommet, men understreker at det enda ikke avklart om det blir oppdrettsanlegg.

- Alle bekymringene som har kommet, er reelle problemstillinger som vi jobber med å få kartlagt. Det er imidlertid altfor tidlig å trekke noen konklusjoner, sier Lorentsen.

  • Les ytterligere svar fra Lorentsen lenger ned i artikkelen.

- Vil ødelegge

Bjørgås tar blant annet til orde for å verne om fugle- og dyrelivet på den aktuelle øyperla - og er bekymret for eventuelle konsekvenser.

- Vi vil aldri få det tilbake om vi først sprenger det bort, fortsetter biologen til NRK.

Naturvernforbundets leder istemmer:

- Dette er et fantastisk sted som består av rikt naturmangfold både til lands og til sjøs. Så ble øya solgt til en oppdrettsaktør som vil sprenge helt flatt og bygge landbasert oppdrettsanlegg. Det vil ødelegge natur, ramme en allerede presset kystlinje, og ha en negativ miljøpåvirkning i form av forurensing, sier Gulowsen til Børsen.

IKKE NÅDIG: Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, sparer ikke på kruttet i sin omtale av sprengnings- og utbyggingsplanene til milliardær Kjell Lorentzen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
IKKE NÅDIG: Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, sparer ikke på kruttet i sin omtale av sprengnings- og utbyggingsplanene til milliardær Kjell Lorentzen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Han utdyper:

- Anlegget skal visstnok kunne håndtere opptil 60 prosent avfall gjennom pumpesystemer, mens resten slippes ut i havet. Alt i alt kan jeg ikke se de store fordelene her.

- Lorentzen argumenterer for at slike prosjekter er viktig for arbeidslivet i nord. Er det et godt nok argument?

- Nei, absolutt ikke. Oppdrettsnæringen har skapt mange viktige arbeidsplasser langs kysten, men nye satsinger - som dette - må være bærekraftsfokusert. Jeg skulle derfor ønske at Lorentzen brukte kreftene på noe annet enn å ødelegge strandsonen.

- Borte for alltid

Biolog Jan Erling Wasmuth mener Lorentzen risikerer å fjerne «Norges svar på Galápagos». Det er en øygruppe i Stillehavet som er særlig kjent for sitt unike plante- og dyreliv.

- Jeg er ikke prinsipielt imot oppdrett, men dette anlegget innebærer et inngrep som ikke er reversibelt. Det vil føre til forandring i det biologiske samfunnet der ute, og noe kan bli borte for alltid, sier Wasmuth til Børsen.

Han krever også stans i det planlagte prosjektet, og ber Lorentzen lytte til ekspertene.

- Jeg synes det er veldig trist at man velger de mest sårbare områdene for denne type virksomhet.

Klar oppfordring

Biologen fortsetter:

- Jeg har derfor et budskap til oppdretteren: Det må gå an å bruke gamle steinbrudd eller andre områder i mer urbane strøk til denne typen anlegg. Oppdrett er en suksessnæring som har ressurser til å gjennomføre slikt andre steder.

Lorentzen er en av Norges rikeste, med en anslått formue på tre milliarder kroner, ifølge Kapital. Bodøværingen har bygget sin formue via familiekonsernet Gigante Havbruk - som ble etablert i 1988 av hovedpersonen selv.

- Må avklares

Overfor Børsen opplyser Lorentsen at selskapet har bestilt en ekstern konsekvensutredning for å avklare om det finnes vernede arter på øya.

- Den foreløpige undersøkelsen viser at det ikke er funnet noen rødlistede arter på øya. Rapporten er imidlertid under arbeid, så dette er ett av flere forhold vi må avklare.

- Naturvernforbundet er bekymret for avfall i sjøen. Hva tenker du om det?

- Det er tre faktorer som er viktig her: Det som skjer når vi eventuelt sprenger oss ned i terrenget, er at anlegget blir mindre synlig for beboere i nærheten. Det vil bli lyd fra anlegget under byggeperioden, men når vi er ferdig, vil de knapt høre eller se oss.

Kommer med lovnad

Lorentsen forteller at selskapet har kartlagt muligheten for å legge anlegget til andre områder, men framholder at Feøya var «en av få plasser som var aktuelle».

- Videre er rensekravet til oppdrettsanlegg på 50 prosent. Alle store partikler blir renset, og når vi bygger på land er det tre ting vi løser: Du unngår lakselus, du unngår rømming av laks, og du er pålagt rensing av avløp.

- Kan du garantere at du trekker deg ut, dersom det avdekkes funn som taler imot utbygging?

- Hvis alle bekymringene er reelle, skal vi ikke gjennomføre dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer