Slakter milliardærens planer: - Sjokkert

Oppdrettsmilliardær Kjell Lorentsen planlegger å sprenge i øyparadis. Kritikerne roper et rungende varsko, men Lorentsen kommer med en klar lovnad.

- INVESTERER 600 MILL.: Kjell Arild Lorentsen er gründeren bak oppdrettskonsernet Gigante Havbruk, som planlegger å bygge et oppdrettsanlegg på land på denne øya like utenfor Bodø. Planene møter imidlertid sterk motstand. Foto: Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA, Meti
- INVESTERER 600 MILL.: Kjell Arild Lorentsen er gründeren bak oppdrettskonsernet Gigante Havbruk, som planlegger å bygge et oppdrettsanlegg på land på denne øya like utenfor Bodø. Planene møter imidlertid sterk motstand. Foto: Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA, Meti Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Øyboerne vi har pratet med er svært sjokkert og bekymret over at dette fredelige øyværet skal utsettes for oppdrettsindustri. For vår del er planene helt uforståelig, sier miljøaktivist og leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, til Børsen.

Oppdrettsmilliardær Kjell Lorentsen (64) har lenge hatt storstilte planer om å bygge et landbasert oppdrettsanlegg i øyparadiset Fleinvær utenfor Bodø.

For å gjennomføre planene må Lorentsen og hans selskap Gigante Havbruk AS riktignok hente fram rikelig med sprengstoff og gjøre drastiske naturinngrep.

- Enormt inngrep

Milliardærens planer har skapt voldsom debatt og utløst et skred av sterke reaksjoner. Biolog Hanna Bjørgås er blant dem som refser den påtenkte kjempeoperasjonen. Hun mener prosessen bør stanses.

- Vi vet ikke hva som finnes på den øya som er planlagt sprengt bort. Det inngrepet som er planlagt er enormt. 150 ganger 120 meter - og det er ikke reverserbart, sier Bjørgås til NRK, som først omtalte saken.

Lorentsen anslår overfor Børsen at han kommer til å investere 600 millioner kroner i oppdrettsprosjektet på Feøya. 64-åringen forteller at han har forståelse for bekymringene som har kommet, men understreker at det enda ikke avklart om det blir oppdrettsanlegg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.