Jens Rugseth

Slakter milliardærens «utleiemaskin»: - Drøyt

Milliardær selger kollektiv med ett kjøkken, ingen stue og ti soverom - og får slakt på Instagram. Sveits-utflytteren mener utleiere ikke har noe valg.

TI SOVEROM: Jens Rugseth selger «utleiemaskin» på St. Hanshaugen for solide 16,2 millioner kroner. Skjermdump: Finn.no
TI SOVEROM: Jens Rugseth selger «utleiemaskin» på St. Hanshaugen for solide 16,2 millioner kroner. Skjermdump: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På attraktive St. Hanshaugen i Oslo ligger det en 177 kvadratmeter bolig ute til salgs. Prislappen er på totalt 16,2 millioner kroner.

I Finn-annonsen blir leiligheten solgt inn som en «god investeringsmulighet med sentral beliggenhet på populære St. Hanshaugen».

Det derimot flere reagerer på, er at leiligheten inneholder hele ti soverom, ett kjøkken, og ingen stue.

Det er investor og Sveits-flyktning Jens Rugseths som selger leiligheten gjennom Rugz Eiendom, skriver Finansavisen, som først omtalte saken.

  • Børsen har vært i kontakt med Rugseth, som viser til kommentarene i Finansavisen. Han sier blant annet at slike planløsninger er ganske vanlig i Oslo. Les mer lenger ned.
SVEITS-UTFLYTTER: Jens Rugseth tar kritikken med ro. Rugseth er ifølge Kapital god for 1,9 milliarder kroner. Han eier investeringsselskapet Karbon Invest sammen med Rune Syversen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB for Finansavisen
SVEITS-UTFLYTTER: Jens Rugseth tar kritikken med ro. Rugseth er ifølge Kapital god for 1,9 milliarder kroner. Han eier investeringsselskapet Karbon Invest sammen med Rune Syversen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB for Finansavisen Vis mer

Latterliggjøres

Videre i annonsen reklameres det med at leiligheten er «perfekt for studenter» og bygget til utleieformål. Den er p.t. leid ut, opplyses det.

Men annonsen møter altså hard kritikk. Veldig mange har blitt obs på den via Instagram-kontoen Omgjustdont.

Kontoen, med 358 000 følgere, er kjent for å harselere med ting som er absurd, kleint eller pinlig på en eller annen måte.

Et bilde av planløsningen setter fyr på kommentarfeltet. Det omtales som en «utleiemaskin».

«Det er ytterst drøyt å ha så mange i ett kollektiv. Det byr på problemer», skriver én. Kommentaren har 555 likerklikk.

«Hvor er stuen? Tror noen misforsto «stue» for å bety «stue inn flest mulig mennesker», melder en annen, mens en annen erklærer:

«Bolighaier er avskum».

Det er riktignok ikke alle som er kritiske:

«Forstår ikke problemet. Det er jo ingen som tvinges til å bo der», lyder en kommentar med 110 likerklikk.

Mister ikke nattesøvnen

Børsen har forelagt kritikken overfor Rugseth, som viser til uttalelsene i Finansavisen. Der sier han blant annet:

- Jeg mister ikke akkurat nattesøvnen av det. Dette er en del av den politiske modellen vi har i Norge, hvor jeg tar all risikoen og får all kjeften, sier Rugseth til avisa, og utdyper:

- Jeg hadde tjent mer på å ha pengene i banken enn i utleieboliger med de skattene vi har nå, og hvis jeg er en utleiehai, så er staten en dobbelt så stor skattehai. Banken og staten sitter igjen med to tredeler av verdiskapingen, men slipper unna kritikk.

Rugseth hevdet tidligere i år at Ap-regjeringen har jaget milliardærene ut av landet. Det avviste næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) da de to møttes i NRKs «Debatten».

Rugseth mener at utleiere bygger flest mulig soverom og skrur opp leia fordi de ikke har noe valg. Ifølge ham er også presset i utleiemarkedet er så stort at man må tilby flest mulig rom for å dekke opp for tilbudsunderskuddet.

- Slike planløsninger som dette er ganske vanlig i Oslo, sier han.

- Kjøpers risiko

Leiligheten er imidlertid bygget om uten lov, ifølge Avisa Oslo.

«Dersom Oslo kommune krever at ett eller flere av soverommene gjøres om til stue, eller at leiligheten må settes tilbake til byggemeldt stand, vil ikke kjøper kunne kreve erstatning fraselger eller mekler for verken tapte leieinntekter eller tapt salgsverdi. Dette er kjøpers risiko», står det i salgsoppgaven, ifølge avisa.

Eiendommen ble først markedsført av Nordvik Bærum som en «utleiemaskin», noe meklerfirmaet endret tidligere denne måneden.

Esben Mandelid, eiendomsmekler og partner i Nordvik Bærum sa til Avisa Oslo at de ofte avdekker avvik mellom godkjente tegninger og hvordan boligen er i dag.

- I slike tilfeller er det viktig at dette blir beskrevet på en tydelig måte i markedsføringen, slik atpotensielle kjøpere får korrekt informasjon om det som eventuelt er avdekket, sier han og forklarer atdette er rutinen deres i slike type oppdrag.