Krigen i Ukraina:

Slakter Musk

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror ikke at Elon Musk har full oversikt over konsekvensene av egne handlinger, mens Finland-president Sauli Niinistö mener at det ikke er opp til Vesten å tilby Putin en utvei.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug kommenterer Elon Musks uttalelser om krigen i Ukraina. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Siden verdens rikeste mann, Elon Musk, foreslo en forhandlingsløsning mellom Russland og Ukraina, har han møtt kraftig motstand. Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror ikke at Musk har full oversikt over konsekvensene av egne handlinger, mens Finland-president Sauli Niinistö mener at det ikke er Vestens oppgave å tilby Putin en utvei.

- Det viser bare at Musk ikke har noen som helst forståelse for internasjonalt lovverk, eller i hvert fall ikke har det i tankene når han snakker om disse tingene, sier Dalhaug til Børsen og fortsetter:

- Musk foreslår å la Russland underlegge seg ukrainsk territorium, noe som er nettopp det 143 land fordømte og stemplet som helt uakseptabelt under FNs hovedforsamling onsdag.

Musk-kritikk

Dalhaug gir Tesla-sjefen klar beskjed om å bli ved sin lest.

- Både i det siste og tidligere har Russland opptrådt på en måte, blant annet har de utvist krigsforbrytersk atferd, som fullstendig har lukket dørene for en diplomatisk løsning, sier han og legger til:

- Så Musk bør nok fortsette å gjøre det han normalt sett gjør, og ikke engasjere seg på disse områdene, hvor han har liten oversikt over hvor store konsekvenser slik tankespinn kan ha.

Under sitt norgesbesøk denne uka, sa Finland-president Sauli Niinistö at det ikke er opp til Vesten å tilby Putin en utvei.

- Jeg har store vanskeligheter med å se for meg at Putin vil anerkjenne noen som helst form for nederlag. Jeg tror ikke at han er i stand til å gjøre det, sa Niinistö på en pressekonferanse side om side med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Vestens oppgave er ikke å tilby eller å lete etter en utvei for Putin. Denne krigens sluttresultat bør være at Ukraina frigjøres, det er en utvei for Ukraina.

Musks forslag

Det var 3. oktober at Musk foreslo at Ukraina kunne gi fra seg Krim i bytte mot fred med Russland. I tillegg foreslo han at Russlands falske folkeavstemninger i okkuperte områder i Ukraina kunne gjøres om igjen.

Musk begrunnet forslaget med at en forhandlingsløsning kan redusere antallet tapte menneskeliv, samt redusere risikoen for atomkrig. Forslaget ble møtt med kraftig motstand, deriblant direkte konfrontasjon fra Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj.

Seinere har det blitt hevdet at Musk har sagt at han har snakket direkte med Putin og Kreml om Ukraina, samt Russlands røde linjer (terskelen for bruk av atomvåpen journ.anm.). I ettertid har både Musk og Kreml nektet for å ha snakket sammen om Ukraina.

RUSSISK TV: Slik ble angrepene mot Ukrainas hovedstad mandag 10. oktober presentert for russiske TV-seere, på den statseide kanalen Russia 1. Vis mer

- Ikke opp til Musk

Russland-ekspert Jakub Godzimirski ved NUPI sier at man fra et slags fredssøkende perspektiv kan forstå Musk, og at han tror på at Musks hensikt først og fremst er å redusere tap av menneskeliv.

- Musk har rett i at alle kriger tar slutt på et eller annet tidspunkt, og denne krigen kommer også til å ta slutt. Det kan også hende at krigen i Ukraina ender på den måten som Musk har foreslått, sier Godzimirski til Børsen og fortsetter:

- Men det er ikke opp til Musk å ta disse avgjørelsene, og det tror jeg er årsaken til at han har fått mye pepper for forslaget. Disse avgjørelsene tas av ukrainske og russiske myndigheter når de på et eller annet tidspunkt møtes ved et forhandlingsbord. Hva som blir løsningen, bestemmes i stor grad av situasjonen på bakken.

SKYTES NED: Det russiske jagerflyet har en prislapp på 380 millioner kroner og er Russlands mest moderne kampfly. Video: NTB/AP/KAMERAONE. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Røde linjer

Verken Russland eller Nato vil oppgi hva de kommer til å foreta seg eller hva de ikke kommer til å foreta seg dersom et atomvåpenangrep finner sted. Dette som en del av avskrekkingsstrategien. Derfor er det oppsiktsvekkende at det hevdes at Musk skal ha fortalt at Russland skal ha fortalt ham om sine egne røde linjer.

Godzimirski er helt klar på at det er ingen som vet hvor Russlands røde linjer for bruk av atomvåpen går.

- Det er et spørsmål som ingen vet svaret på. Av de offisielle dokumentene som omhandler Russlands nasjonale sikkerhet og forsvarspolitikk beskrives det at Russland kan ta i bruk atomvåpen dersom de står overfor eksistensielle trusler. Men det store spørsmålet er hvordan Russland definerer eksistensielle trusler, og det er det ingen som vet svaret på, sier Godzimirski.

- Russland har valgt å annektere Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. Som følge av dette kan det hende at Russland opplever at alt som skjer i disse områdene utgjør en eksistensiell trussel.

ANGRIPER: Ukrainske styrker gjemmer seg i skogen. Så kommer en russisk stridsvogn forbi. Video: Twitter. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Hva med Krim, kan det røde linjen gå der?

- Jeg tenker at Krim er i en egen kategori, mens Donetsk og Luhansk er i en annen og Kherson og Zaporizjzja er i en tredje. Jeg mener at det ikke handler om hvor den røde linjen går i overgangen mellom disse kategoriene, men hvor den røde linjen går for når Putin og hans regime føler seg truet.

- Man må huske på at eksistensielle trusler mot Russland og eksistensielle trusler mot Putin er to forskjellige ting. Fra Putins perspektiv kan det oppleves som at forsøk på å fjerne ham utgjør en eksistensiell trussel mot hans regime. Og det er Putin som har tilgang til atomknappen, ikke Russland som nasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer