- Norges Bank tolker mandatet sitt såpass strengt at selv om inflasjonen kommer utenfra, så skal norsk inflasjon ned til to prosent. Det mener vi er å legge en altfor stor byrde på folk flest og at det er unødvendig, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad.
Siden høsten 2021 har Norges Bank jekket opp styringsrenta tolv ganger fra sitt historiske nullnivå.

Lokalbank spanderte kostbar tur: - Ikke optimalt
Bjørnstad mener at sentralbanken har tråkket for hardt på gasspedalen og dermed satt nordmenn i en unødvendig pengeskvis.
- Behøver renta å være så høy som Norges Bank har satt den til?
- Nei. Årsaken er at vi har organisert lønnsdannelsen vår på en slik måte at inflasjonen vil komme ned av seg selv - uten så kraftige tiltak fra Norges Bank, forklarer Bjørnstad og fortsetter:

- Hadde inflasjonen vi opplever i Norge vært generert av jappetid, så hadde kraftige renteøkninger vært et viktig virkemiddel, men slik er det ikke. Inflasjonen kommer helt og holdent utenfra, framholder han.
Høy prisvekst
Ved forrige rentemøte i august ble styringsrenta satt opp til 4 prosent. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache kunne ikke utelukke et nytt hopp i september.

Refser bankene: - Utnytter situasjonen
Det uttalte målet er altså en årsvekst i konsumprisene som over tid er nær 2 prosent. For juli måned tikket den inn på 5,4 prosent.
- Det Norges Bank prøver på er å hindre at inflasjonen fester seg på et høyt nivå her i Norge, men det mener vi at lønnsdannelsen hindrer og at inflasjonen vil komme ned av seg selv når impulsene fra utlandet avtar, forklarer Bjørnstad.

Prisveksten biter seg fast
- Unødvendig
- Så de økte renteutgiftene for nordmenn på bolig- bil- og hyttelån i dag, mener LO er unødvendig?
- Ja, det er unødvendig. Det er en kraftig byrde på dem som allerede opplever dyrtida som vanskelig, og etter en lang periode hvor Norges Bank faktisk har pushet boliglån på folk gjennom å ha en veldig lav rente, så får de nå betale en veldig dyr regning i ei tid der alt annet blir dyrere.

Klar melding til Norges Bank
Bjørnstad viser til at renteøkningene også får ringvirkninger for dagens leiemarkedet - som er under kraftig press.
- Til og med de aller fattigste, som ikke nødvendigvis har boliggjeld, har merket dette, fordi det smitter over på leieprisene som har steget kraftig og utgjør en veldig stor kostnadsbyrde for de som har det aller vanskeligst.
Forbereder neste rentebeslutning
- Hvorfor er det så farlig med litt inflasjon?
- Inflasjon spiser jo opp verdiene våre, inntektene våre og lånene våre. Det er en prosess som fort kan komme ut av kontroll. Det har vi sett eksempler på i andre land, og det er det vi skal unngå.

Skjebnetall: - Norge i alvorlig situasjon
Børsen har lagt fram kritikken for Norges Bank.
- Komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet er nå i gang med prosessen fram mot neste rentebeslutning, som offentliggjøres 21. september. I denne perioden har vi ikke anledning til å komme med noen kommentarer eller uttalelser knyttet til pengepolitikken, skriver pressesjef Bård Ove Molberg i en e-post.