Slakter Norges gigantkjøp: - Misforstår totalt

Avdekket risiko i intern vurdering. Deretter ble gigantkontrakten på 20 milliarder kroner signert. Vurderingene slaktes av jusekspert.

TRØBBEL: Norge skal kjøpe nye tog for over 20 milliarder kroner. Gigant-kontrakten er omstridt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TRØBBEL: Norge skal kjøpe nye tog for over 20 milliarder kroner. Gigant-kontrakten er omstridt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinneren av kontrakten som sikret tidenes største norske togkjøp skulle aldri fått lov til å levere anbud. Dette hevdet både LO, SV og Rødt etter at statseide Norske tog hadde signert kontrakten med franske Alstom.

De kraftige reaksjonene begrunnes med at den multinasjonale industrigiganten har datterselskap med virksomhet i de israelske bosettingene på Vestbredden, noe som ifølge FN bryter med folkeretten.

Alstom er av den grunn på FNs svarteliste, og selskapet er av samme grunn ekskludert her hjemme av pensjonsfondene KLP og Storebrand.

Klarte ikke å manøvrere

Nå får LO, SV og Rødt støtte av spesialrådgiver på folkerett, advokat Mads Harlem i advokatfirmaet Nordhus & Aarø.

- Norske tog har ikke klart å manøvrere innenfor veldig tydelige retningslinjer i FNs veiledende prinsipper for virksomhet og menneskerettigheter (UNGP) og fra den norske regjeringen om å sikre respekt for folkeretten, sier Harlem til Børsen.

Harlem mener at Norske togs interne vurderinger og en påfølgende juridisk vurdering fra advokatfirmaet Wiersholm i forkant av togkjøpet, dels er «mangelfulle» og dels «misforstår totalt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer