Skatt:

Slakter norske advokater: - Har sviktet

Stipendiat ved Det juridiske fakultet i Oslo, Trygve Harlem Losnedahl, mener advokatbransjen må ta større ansvar for sin rolle i uetisk skatterådgivning.

UT MOT BRANSJEN: Trygve Harlem Losnedahl er tidligere advokat og dommerfullmektig, og er nå stipendiat for Europarett ved UiO. Han mener advokater bør ta et større ansvar for sin rolle når det gjelder skatteunndragelse og skatteomgåelse. Foto: Berit Roald / NTB
UT MOT BRANSJEN: Trygve Harlem Losnedahl er tidligere advokat og dommerfullmektig, og er nå stipendiat for Europarett ved UiO. Han mener advokater bør ta et større ansvar for sin rolle når det gjelder skatteunndragelse og skatteomgåelse. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

«Advokatsamfunnet generelt og Advokatforeningen spesielt har sviktet sitt samfunnsansvar når de har akseptert et etisk tomrom for advokaters skatterådgivning».

Slik åpner Trygve Harlem Losnedahl, stipendiat for Europarett ved Universitetet i Oslo (UiO), en artikkel i boka «Skjult - skatteparadis, kapitalflukt og hemmelighold», som ble utgitt denne uka. Boka er gitt ut av Tax Justice Norge, med støtte fra Norad.

- Et stort samfunnsproblem

Losnedahl mener at advokater er blant dem som tilrettelegger for skatteunndragelse- og omgåelse.

- Premisset er at skatteunndragelse og skatteomgåelse er et stort samfunnsproblem. Tilretteleggere som banker, eiendomsmeklere, revisorer, regnskapsførere og advokater spiller en rolle i det problemet, sier han til Børsen.

Han viser til at rapporter fra både FN og OECD, som sier nettopp det.

Stipendiaten etterlyser nå at advokatbransjen selv går i bresjen for å utarbeide etiske retningslinjer for advokater når det gjelder skatterådgivning.

- Jeg skjønner at det er vanskelig å lage retningslinjer som er treffsikre, og som vil klare å skille ut den uetiske rådgivningen fra den etiske. Men når advokater og tilretteleggere generelt har den helt sentrale rollen de har i dette samfunnsproblemet, så mener jeg de bør føle på et ansvar for å forsøke å trekke opp noen etiske retningslinjer for det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.