Skatt:

Slakter norske advokater: - Har sviktet

Stipendiat ved Det juridiske fakultet i Oslo, Trygve Harlem Losnedahl, mener advokatbransjen må ta større ansvar for sin rolle i uetisk skatterådgivning.

UT MOT BRANSJEN: Trygve Harlem Losnedahl er tidligere advokat og dommerfullmektig, og er nå stipendiat for Europarett ved UiO. Han mener advokater bør ta et større ansvar for sin rolle når det gjelder skatteunndragelse og skatteomgåelse. Foto: Berit Roald / NTB
UT MOT BRANSJEN: Trygve Harlem Losnedahl er tidligere advokat og dommerfullmektig, og er nå stipendiat for Europarett ved UiO. Han mener advokater bør ta et større ansvar for sin rolle når det gjelder skatteunndragelse og skatteomgåelse. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

«Advokatsamfunnet generelt og Advokatforeningen spesielt har sviktet sitt samfunnsansvar når de har akseptert et etisk tomrom for advokaters skatterådgivning».

Slik åpner Trygve Harlem Losnedahl, stipendiat for Europarett ved Universitetet i Oslo (UiO), en artikkel i boka «Skjult - skatteparadis, kapitalflukt og hemmelighold», som ble utgitt denne uka. Boka er gitt ut av Tax Justice Norge, med støtte fra Norad.

- Et stort samfunnsproblem

Losnedahl mener at advokater er blant dem som tilrettelegger for skatteunndragelse- og omgåelse.

- Premisset er at skatteunndragelse og skatteomgåelse er et stort samfunnsproblem. Tilretteleggere som banker, eiendomsmeklere, revisorer, regnskapsførere og advokater spiller en rolle i det problemet, sier han til Børsen.

Han viser til at rapporter fra både FN og OECD, som sier nettopp det.

- MÅ TA ANSVAR: Mener Trygve Harlem Losnedahl, stipendiat for Europarett ved UiO. Foto: UiO
- MÅ TA ANSVAR: Mener Trygve Harlem Losnedahl, stipendiat for Europarett ved UiO. Foto: UiO Vis mer

Stipendiaten etterlyser nå at advokatbransjen selv går i bresjen for å utarbeide etiske retningslinjer for advokater når det gjelder skatterådgivning.

- Jeg skjønner at det er vanskelig å lage retningslinjer som er treffsikre, og som vil klare å skille ut den uetiske rådgivningen fra den etiske. Men når advokater og tilretteleggere generelt har den helt sentrale rollen de har i dette samfunnsproblemet, så mener jeg de bør føle på et ansvar for å forsøke å trekke opp noen etiske retningslinjer for det.

Stipendiaten understreker at skatterådgivning ikke er hans felt, men at han likevel tror det spesielt er to temaer der advokatbransjen har en vei å gå når det gjelder etikk: Unødvendig hemmelighold, og omgåelse av skatt - altså når advokater rådgir klienter til hvordan de kan omgå skatt.

- Advokatene har ikke nødvendigvis skyld i denne samfunnsproblematikken, men de spiller en rolle i det. Da bør de ta seg tid til å undersøke sine egen rolle.

- Påfallende tause

Selv om Losnedahls artikkel først står på trykk i Tax Justice Norways bok nå, ble en tidligere versjon publisert i Advokatbladet i april 2021.

- Advokatforeningen har vært påfallende tause. Og det kommer fra en forening som liker å ta ordet i offentlig debatt, sier han.

Han håper nå at Finansdepartementet tar ansvar for å få problematikken på dagsorden.

- Jeg tror det er vanskelig å lage gode regler uten å få bransjen på banen, og det har de ikke vært så interessert i fram til nå. Men hvis det tas et initiativ til det fra politisk hold, så kan det kanskje være et godt sted å starte, sier han.

IKKE ENIG: Leder i Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas. Foto: Gorm Kallestad / NTB
IKKE ENIG: Leder i Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Misforstått

Leder i Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas, mener advokatbransjen allerede har gode nok etiske regler for hvordan de skal opptre i skattesaker.

- Jeg mener dette er misforstått. Vi har etiske regler, som er regler for god advokatskikk, og de gjelder for skatterådgivning også. Det trengs ikke spesielle regler for dette, sier han til Børsen.

Han sammenlikner det med pressens Vær varsom-plakat, der man har et sett med regelverk som skal gjelde alle former for journalistikk.

- Man har ikke spesialregler avhengig av hva slags journalistikk du lager, om det er økonomi- eller kulturjournalistikk, sier han.

Wessel-Aas savner at Losnedahl påpeker konkrete eksempler på hva som ikke fanges opp av regelverket som allerede finnes for advokater.

- Juss er ikke matematikk. En advokats oppgave er å gi de beste rådene - om noe er innenfor loven, eller om noe er utenfor loven. Av og til er det vanskelig å vite hvor de grensene går, og da er det advokatens oppgave å synliggjøre det overfor klienten. Men hva klienten velger å gjøre, er klientens ansvar, sier han.

- Både FN og OECD har rapporter som mener advokater er blant dem som tilrettelegger for skatteunndragelse og skatteomgåelse - hva mener du advokatbransjen kan gjøre for å bekjempe problemet?

- Om en advokat bidrar til å skjule ting for myndighetene, eller gir feilaktige opplysninger, så bryter advokaten både med etikken og med jussen. Men advokatetikken vår dekker skatterådgivning på samme måte som alle andre måter, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer