Slakter norske selskaper: - Kan rakne

- Vil slå hardt inn, advarer ekspert på bærekraft.

Foto: Lars Eivind Bones
Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Ytterst få av de 100 største selskapene på Oslo Børs vil være i nærheten av å ville bli klassifisert som bærekraftige etter EUs nye standard som nå rulles ut, ifølge rapporten Bærekraft på børs som lanseres i morgen.

Analysen viser at hvert tredje selskap av børsens 100 største mangler tilstrekkelige opplysninger om håndtering av klimarisiko og CO₂-utslipp.

Rammer hardt

Partner Maria Gjølberg i The Governance Group forklarer hvorfor dette er alvorlig.

Mangelfull rapportering på bærekraft kan strupe tilgangen på friske penger, fastslår hun:

- EU er Norges største handelspartner. Klassifiseringssystemet vil slå hardt inn i norsk næringsliv. Det blir et krav at langsiktige miljøpåvirkninger må vurderes og håndteres for å få best mulig tilgang på kapital. Med dagens informasjonstilgang og sektortilhørighet, vil mange av selskapene på Oslo Børs ikke kunne klassifiseres som bærekraftig, advarer Gjølberg i en pressemdling.

Risikostyring

Den årlige rapporten fra analyse- og rådgivningsselskapet The Governance Group bygger på 14 indikatorer knyttet til miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold i selskapene.

Analysen kartlegger i hvilken grad børsnoterte selskaper lykkes med å formidle informasjon om bærekraft slik at det er relevant for investorer og andre beslutningstakere.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Selskaper som rapporterer godt på bærekraft, utøver også god risikostyring. Denne informasjonen vil bare bli viktigere framover, sier Gjølberg.

- Truer tilliten

EUs nye klassifiseringssystem for bærekraftig økonomisk aktivitet vil ha en betydelig påvirkning på selskaper, ifølge Gjølberg.

Systemet skal avdekke såkalt grønnvasking, forhindre falske miljøsatsinger og bidra til at investeringer havner i virksomheter som forhindrer miljøkatastrofer.

Det er altså her analysen viser at ytterst få vil være i nærheten av å bli klassifisert som bærekraftige.

  • Over halvparten av de 100 største selskapene på Oslo Børs mangler klimaregnskap eller utslippsmål.
  • 30 prosent oppgir ikke utslippstall i det hele tatt, eller omtaler det bare i generelle vendinger.

- I lys av all oppmerksomheten om klimakrisen er det overraskende at ikke flere rapporterer konkret på dette. Gitt størrelsen på disse selskapene, kan det vanskelig sees som annet enn mangelfull risikohåndtering. Det er et problem, all den tid grønnvasking truer tilliten til alt arbeid som tross alt gjøres, sier Gjølberg.

Glipp av muligheter

Riktignok viser analysen en markant økning i rapportering på klimarisko sammenliknet med for ett år siden. Antall bedrifter som ikke nevner klimarisiko synker fra 78 til 28.

- Det er en veldig positiv utvikling. Men vi ser at det er en lang vei å gå på kvaliteten på rapporteringen. Den er rett og slett ikke god nok for å kunne tjene som beslutningsgrunnlag, lyder den knusende dommen fra Gjølberg.

Uten tilstrekkelig forståelse for hvordan klimarisiko vil påvirke eget selskap, går selskapet også glipp av muligheter som ligger i det grønne skiftet, heter det i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer