Slakter nytt laksegrep: - Dårlig håndverk

Sjømatbedriftene-topp mener regjeringens nye laksegrep ikke holder mål.

IKKE IMPONERT: Administrerende direktør i Sjømatbedriftene Robert Eriksson mener regjeringen kunne innført lakseskatt på en enklere måte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
IKKE IMPONERT: Administrerende direktør i Sjømatbedriftene Robert Eriksson mener regjeringen kunne innført lakseskatt på en enklere måte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Fredag formiddag ble det kjent at finansminister Trygve Slagsvold Vedum endrer grunnlaget for den mye omtalte lakseskatten.

Han foreslår å sette ned et råd som skal bestemme den såkalte normprisen, som bestemmer prisen på laksen som beskattes.

Robert Erikson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene, er ikke fornøyd.

- Vi jubler ikke over løsningen regjeringen kom med i dag, men det skal vi sette oss ned å regne på. Jeg tror på intensjonen, men jeg tror ikke at man klarer det målbildet med denne løsningen. Dette oppleves svært byråkratisk. Dette kunne vært gjort på en enklere måte, ved å bruke gjennomsnittsprisen på fiskeridirektoratets lønnsomhetsstatistikk, sier han til Børsen.

SKATTEBOMBE: Regjeringen hente inn 33 milliarder årlig ved å øke skattene på naturressurser. Video: NTB Vis mer

- Dårlig håndverk

- Dette er manglende utredet. Vi mener det er et brudd på utredningsplikten, fortsetter han.

- Er det dårlig håndverk?

- Det er både dårlig håndverk og det har vært et hastverksarbeid fra A til Å.

- Har du erkjent nederlaget? Blir det grunnrente fra 1 jan?

- Jeg er som Solan Gundersen. Jeg mener det umulige er mulig.

- Så du har ikke gitt opp?

- Jeg gir aldri opp en kamp, den skal spilles ferdig. Men vi skal gjerne diskutere en modell som øker vårt bidrag med det regjeringen ønsker.

- Ønsker at de skal bidra mer

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener derimot at det er en god idé.

- Også i dag gjentok jeg at det blir innført grunnrentebeskatning fra 1. januar. Det skal de få lov til å kjempe mot, men jeg tror det er lurt hvis næringen forsoner seg med at det kommer. Så skal vi ta innspill i høringen, og da bør de bruke tid på det, sier Vedum.

- Har prosessen vært dårlig når kontraktsmarkedet er dødt og det er skapt stor usikkerhet?

- Næringen representerer veldig store kapitalinteresser. At de er imot, er forståelig. Men vi ønsker at de skal bidra mer til kysten og fellesskapet og den klassiske norske modellen med spleiselag. De kan fortsatt tjene enorme beløp. Uansett hvordan prosessen hadde vært, ville det blitt en interessekamp.

- Robert Eriksson sier det er dårlig håndverk fra A til Å?

- Det er jobben hans å undergrave forslaget. Jeg så hans tidligere partileder Siv Jensen (Frp) gikk ut i går og sa det var et godt forslag. Det er jobben hans å undergrave legitimiteten til forslaget. Dette er klassisk politisk håndverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer