Slakter nytt låneforslag:
- Særdeles merkelig

Eksperter mener Finanstilsynets forslag om å stramme inn utlånsforskriften kan føre til større forskjeller.

REAGERER: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, mener utlånsforskriften må avskaffes fra nyttår. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REAGERER: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, mener utlånsforskriften må avskaffes fra nyttår. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen kom Finanstilsynet med en melding om at de vil stramme inn reglene for boliglån.

Mens maksgrensa for låntakeres gjeld i dag er fem ganger brutto årsinntekt, vil tilsynet nå redusere den til å være 4,5 ganger inntekt.

De vil også redusere fleksibilitetskvoten i boliglånsforskriften.

Grunnen til forslaget er at det har vært en sterk økning i antall lån gitt til låntakere med gjeldsgrad opp mot grensa, og at gjennomsnittlig gjeldsgrad har økt betydelig.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, er ikke imponert over tilsynets forslag.

- Dette er særdeles merkelig fra Finanstilsynet, sier han til Børsen.

- Helt unødvendig

- Streng utlånsregulering ble innført når renta var kjempelav. Nå har renta kommet opp i 2,25, og ifølge rentebanen skal den over 3. Da vil det i praksis gjøre hele jobben. Hvis man da strammer inn utlånsreguleringa på toppen av det hele, så innebærer det en kraftig innstramming av kreditt, fortsetter han.

Lauridsen og Eiendom Norge mener utlånsforskriften må avskaffes fra nyttår. Da kommer det en ny finansavtalelov, som ifølge Lauridsen vil føre til at mange av de som får lån i dag, ikke vil få det ved nyttår.

- Det betyr at vi, hvis Finanstilsynet får det som de vil, vil få en trippel innstramming. Det er helt unødvendig.

- Hva vil dette ha å si for boligprisene, hvis det blir innført?

- Det vil bety at det vil bli veldig vanskelig å etablere seg i boligmarkedet for de som ikke har foreldrehjelp. For de som allerede er inne i boligmarkedet så har det egentlig ingen betydning. Det vil skape store forskjeller.

FRYKTER STØRRE FORSKJELLER: Leder for personmarked i Danske Bank, Steinar Nielsen. Foto: Danske bank
FRYKTER STØRRE FORSKJELLER: Leder for personmarked i Danske Bank, Steinar Nielsen. Foto: Danske bank Vis mer

Frykter større forskjeller

Leder for personmarked i Danske Bank, Steinar Nielsen, sier til Børsen at banken nå setter seg ned for å undersøke hvordan forslaget vil påvirke kundene og boligmarkedet, og at det vil ta noe tid før man har en analyse.

- Vi mener at bankene er godt skodd til å gjøre kredittvurderinger og sikre at kundene vi gir lån til kan betjene dette og betale tilbake. Det har vi 150 års erfaring i. Med det sagt har jeg full forståelse for at Finanstilsynet er ekstra oppmerksomme nå, med tanke på den finansielle usikkerheten, sier han, og legger til:

- Men det er viktig å ikke stoppe olja i maskineriet, slik at vi ikke får et uforholdsmessig fall i boligmarkedet. Fleksibilitetskvoten fra ti til fem prosent gir lite handlingsrom til å håndtere kunder i sårbare situasjoner, som ved skilsmisser eller førstegangskjøpere. Frykten min går i retning av enda større forskjeller mellom dem som er innenfor og utenfor boligmarkedet.

Nielsen tror at dersom forslaget går gjennom, så vil boligmarkedet også kjøles ned, noe han legger til grunn at Finanstilsynet også ønsker i den nåværende situasjonen.

VIL BLI VANSKELIGERE Å KOMME INN: Mener forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun. Foto: Nordea
VIL BLI VANSKELIGERE Å KOMME INN: Mener forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun. Foto: Nordea Vis mer

- Vil sende flere ut i leiemarkedet

Forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun, har også forståelse for at Finanstilsynet nå ønsker å stramme inn.

- Vi har betydelig mye mer gjeld i forhold til inntekt nå enn for 20-30 år siden. Men på den andre siden, hvis ikke boligprisene går ned, vil færre komme seg inn på boligmarkedet, sier hun til Børsen.

Hun forklarer at det allerede er forbrukere med gjennomsnittslønn, for eksempel sykepleiere, som ikke kommer seg inn i boligmarkedet om de er alene.

- For unge førstegangskjøpere vil det være vanskeligere å komme inn på boligmarkedet, noe som vil sende flere ut i leiemarkedet. Da vi man oppleve at pengesterke folk kjøper opp boliger som investering for å leie ut, og vi vil se at forskjellene øker mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer