Slakter nytt låneforslag:
- Særdeles merkelig

Eksperter mener Finanstilsynets forslag om å stramme inn utlånsforskriften kan føre til større forskjeller.

REAGERER: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, mener utlånsforskriften må avskaffes fra nyttår. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REAGERER: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, mener utlånsforskriften må avskaffes fra nyttår. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen kom Finanstilsynet med en melding om at de vil stramme inn reglene for boliglån.

Mens maksgrensa for låntakeres gjeld i dag er fem ganger brutto årsinntekt, vil tilsynet nå redusere den til å være 4,5 ganger inntekt.

De vil også redusere fleksibilitetskvoten i boliglånsforskriften.

Grunnen til forslaget er at det har vært en sterk økning i antall lån gitt til låntakere med gjeldsgrad opp mot grensa, og at gjennomsnittlig gjeldsgrad har økt betydelig.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, er ikke imponert over tilsynets forslag.

- Dette er særdeles merkelig fra Finanstilsynet, sier han til Børsen.

- Helt unødvendig

- Streng utlånsregulering ble innført når renta var kjempelav. Nå har renta kommet opp i 2,25, og ifølge rentebanen skal den over 3. Da vil det i praksis gjøre hele jobben. Hvis man da strammer inn utlånsreguleringa på toppen av det hele, så innebærer det en kraftig innstramming av kreditt, fortsetter han.

Lauridsen og Eiendom Norge mener utlånsforskriften må avskaffes fra nyttår. Da kommer det en ny finansavtalelov, som ifølge Lauridsen vil føre til at mange av de som får lån i dag, ikke vil få det ved nyttår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer