Slakter olje-forslag

Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk til regjeringens forslag til endringer i olje-skatten.

SLAKT: Frp-leder Sylvi Listhaug sier blankt nei til regjeringens forslag til endringer i oljeskatten. Foto: Marit Hommedal / NTB
SLAKT: Frp-leder Sylvi Listhaug sier blankt nei til regjeringens forslag til endringer i oljeskatten. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frp-leder Sylvi Listhaug gjør det klart at det er uaktuelt for Frp å gi regjeringen flertall for forslaget til innstramminger i oljeskatten.

– Med dette forslaget kan jeg si med en gang at regjeringen ikke vil overleve denne budsjetthøsten om de skal gjøre det opp med oss, sier Listhaug.

Regjeringen la tirsdag ettermiddag fram et omfattende forslag til innstramminger i oljeskatteregimet.

– At SV og venstresiden ville stikke kjepper i hjulene og for så vidt også legge ned oljenæringen, er ingen overraskelse. Men at dette forslaget, som vil gi mindre leting, mindre verdier og færre arbeidsplasser og sender verdiene ut av landet til oljesjeiker i Midtøsten, kommer fra Høyre, er ikke til å tro, sier Frp-lederen.

- Greit med et forvarsel

– Det hadde vært greit med et forvarsel og involvering, sier forbundslederen i Industri Energi etter at regjeringen varslet storomlegging av petroleumsskatten.

Regjeringen presenterte nyheten på en hasteinnkalt pressekonferanse tirsdag kveld med samtlige tre regjeringspartier representert. I forkant ville ingen si hva pressekonferansen skulle dreie seg om.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi sier til VG at han ikke har fått satt seg inn i de foreslåtte endringene ennå, men er kritisk til at regjeringen kommer med dette nå. Han sier det er en snodig måte å gjøre det på rett før et valg.

– Jeg synes det er litt av en prosess å legge det fram halvannen uke før valget. Dette berører en stor industri. Det hadde vært greit med et forvarsel og involvering i hva dette vil bety for arbeidsplassene våre, sier han til avisen.

- Vil bremse leteboring

Leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sier dette er starten på en nedbremsing av oljevirksomheten i Norge.

– Dette er et grep for å forberede Norge på at oljealderen går mot slutten. Dette vil bremse leteboringen, sier Lier-Hansen, og legger til at han må sette seg inn i detaljene.

Det nye skatteopplegget vil innebære at dagens friinntekter og leterefusjonsordning erstattes med en kontantstrømskatt og umiddelbar utgiftsføring av investeringer fra 2022. Hensikten er ifølge regjeringen å gjøre skattesystemet mest mulig nøytralt.

- Endelig

SV-leder Audun Lysbakken skriver i en pressemelding at han er svært fornøyd med de foreslåtte endringene.

- Endelig fjernes oljeskattesubsidiene. Dette ser ut som det SV har foreslått lenge! Det var på høy tid, skriver Lysbakken, og legger til:

- Dette viser at det folkelige engasjementet for klimaet virker. Også de partiene som har strittet imot i lang tid kjenner på presset om å ikke lenger subsidiere olje og gass. Det er bra, og må bare fortsette.

GLAD: SV-leder Audun Lysbakken er fornøyd med endringa. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLAD: SV-leder Audun Lysbakken er fornøyd med endringa. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lysbakken mener at den foreslåtte endringen fortsatt er mangelfull.

- Det som mangler her er aller først full stans i ny leting. I tillegg trenger vi en produksjonsavgift på olje og gass som pumpes opp, fjerning av den feilslåtte midlertidige skattepakken som ble vedtatt i 2020, og en stortstilt satsing på det grønne skiftet.

Miljøpartiet de grønne er også glade for forslaget.

- At regjeringen lanserer endringer i oljeskatteregimet midt i valgkampen viser at de endelig har innsett at klimaengasjementet blant folk ikke er et blaff, og at press fra miljøbevegelsen og oss i MDG fungerer. Men det er viktig at dette ikke får bli en avledningsmanøver fra det denne valgkampen handler om: at vi må slutte helt å lete etter mer olje for å unngå farlige klimaendringer, skriver MDG-nestleder Arild Hermstad i en pressemelding.

- At regjeringen kommer med dette to uker før valgdagen viser hvor desperate de er etter å bli sittende. Dette har de hatt åtte år på seg til å gjøre, skriver han.

Naturvernforbundet skriver i en pressemelding at de også er veldig glade for de foreslåtte endringene.

- Dette er utrolig bra og noe vi har jobba for lenge, skriver Pernille Hansen, nestleder i Naturvernforbundet, i pressemeldinga.

- Oljeindustrien står i dag alene om å ha et helt spesielt skattesystem der noe som er ulønnsomt for samfunnet kan være lønnsomt for oljeselskapene, altså at skattebetalerne garanterer for tap i oljeindustrien. Med denne endringen kan det ikke være sånn lenger, skriver Hansen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer