Ukraina-krigen:

Slakter olje-selskaper: - Grotesk grådighet

FNs generalsekretær Antonio Guterres mener det er umoralsk at olje- og gass-selskapene nå håver inn penger på grunn av Ukraina-krigen, og oppfordrer til ekstra beskatning. - Føler oss ikke truffet, sier Equinor.

GÅR HARDT UT: FNs generalsekretær Antonio Guterres syns ikke det er greit at olje- og gass-selskaper profiterer på Ukraina-krigen. Foto: Angela Weiss/AFP/NTB
GÅR HARDT UT: FNs generalsekretær Antonio Guterres syns ikke det er greit at olje- og gass-selskaper profiterer på Ukraina-krigen. Foto: Angela Weiss/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Russlands invasjon av Ukraina 24. februar har ført til en global energikrise. Det er mangel på olje og gass, og prisene har skutt til værs.

Og mens husholdninger verden over sliter med å betale de høye strømregningene, håver olje- og gass-selskapene inn penger som aldri før.

- Det er umoralsk, sa FNs generalsekretær Antonio Guterres i slutten av forrige uke, ifølge BBC.

Han kom samtidig med en oppfordring til myndigheter verden over: Skattlegg olje- og gass-selskapenes fortjeneste, og bruk midlene til å støtte verdens fattige og sårbare.

- Denne groteske grådigheten går ut over de fattigste og mest sårbare i verden, samtidig som den ødelegger vårt eneste felles hjem, sa han, ifølge nettstedet.

TALTE: - Putin mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre, tordnet Nato-sjef Jens Stoltenberg under en tale til AUFs sommerleir på Utøya. Vis mer

Rekord-overskudd

Ifølge nettstedet har de fire største energi-selskapene, Exxon, Chevros, Shell og TotalEnergies, tjent nesten 51 milliarder dollar dette kvartalet - nesten det dobbelte av det de tjente i samme periode i fjor.

De skriver også at det britiske selskapet BP nylig rapporterte om sitt største overskudd på 14 år, og at Shell hadde rekord-overskudd i perioden april til juni.

I slutten av juli kunne også Equinor fortelle om et sterkt resultat i andre kvartal i år.

De fikk et justert driftsresultat på 17,6 milliarder dollar, tilsvarende rundt 174 milliarder kroner, i andre kvartal. Det ligger opp mot hva det var i første kvartal i år, da selskapet hadde rekordhøye 18 milliarder dollar i justert driftsresultat.

Tilsvarende tall i andre kvartal i fjor var 4,6 milliarder dollar.

Børsen omtalte også tidligere denne uka at strømselskapene soper inn monsterprofitt.

- Føler oss ikke truffet

Equinor på sin side syns at de betaler nok skatt.

- Vi føler oss ikke truffet av dette. I Norge er det slik at staten innkasserer det meste, når olje- og gassprisene er høye. Equinor er en av verdens aller største skattytere, skriver Ola Morten Aanestad, pressetalsmann i Equinor, i en e-post til Børsen, og fortsetter:

- Første halvår i år har selskapet betalt nesten 110 milliarder kroner i skatt i Norge, som følge av de gode resultatene fra i fjor. Inntektene fra første halvår i 2022 vil alene gi en skatteregning for Equinor på 230 milliarder i Norge. Utbyttet til staten, som eier 67 prosent av Equinor, kommer i tillegg.

Ellen Bakken, sjeføkonom i Offshore Norge, er bekymret for prisbildet man ser nå, og mener det ikke er bærekraftig over tid. Likevel mener hun skattetrykket på olje og gass i Norge er høyt nok.

- I Norge har vi valgt å definere olje- og gass som fellesskapets ressurser, som gjør at vi har et veldig høyt skattetrykk sammenligna med mange andre land, sier hun til Børsen.

Hun forteller at skatteinntektene fra olje- og gass ligger ann til å bli mer enn tredobla fra i fjor til i år.

- Med de skatteinntektene så har politikerne mulighet til å gjøre den omfordelingen Guterres snakker om, sier hun.

HØYT NOK SKATTETRYKK: Det mener Ellen Bakken, sjeføkonom i Offshore Norge. Foto: Mats Bakken/Offshore Norge
HØYT NOK SKATTETRYKK: Det mener Ellen Bakken, sjeføkonom i Offshore Norge. Foto: Mats Bakken/Offshore Norge Vis mer

Hun mener den økte inntektsstrømmen til gass- og olje-selskaper også blir brukt til å utvikle teknologier som skal bidra til lavere klimaavtrykk.

- Vil gjøre det stikk motsatte

Flere land har allerede innført en ekstra engangsskatt som følge av de økte energiprisene.

Storbritannia har innført en ekstraskatt på 25 prosent, som ifølge myndighetene vil samle inn 25 milliarder pund som skal gå til å kompensere husholdningers energiregninger.

Italia har også innført en lignende skatt, mens den franske regjeringa nylig avviste et slikt forslag.

Olje- og gass-lobyen i USA har, ikke uventet, gått hardt ut mot en eventuelt ekstra skatt av slike selskaper i landet.

- Politikerne bør heller fokusere på å øke energiforsyningen, og redusere kostnader for amerikanere. Å pålegge nye skatter på industrien vår, vil gjøre det stikk motsatte og føre til at det ikke kommer inn nye investeringer i en tid der vi trenger det som mest, sier Frank Macchiarola, senior-visepresident for American Petroleum Institute, ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer