Ukraina-krigen:

Slakter olje-selskaper: - Grotesk grådighet

FNs generalsekretær Antonio Guterres mener det er umoralsk at olje- og gass-selskapene nå håver inn penger på grunn av Ukraina-krigen, og oppfordrer til ekstra beskatning. - Føler oss ikke truffet, sier Equinor.

GÅR HARDT UT: FNs generalsekretær Antonio Guterres syns ikke det er greit at olje- og gass-selskaper profiterer på Ukraina-krigen. Foto: Angela Weiss/AFP/NTB
GÅR HARDT UT: FNs generalsekretær Antonio Guterres syns ikke det er greit at olje- og gass-selskaper profiterer på Ukraina-krigen. Foto: Angela Weiss/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Russlands invasjon av Ukraina 24. februar har ført til en global energikrise. Det er mangel på olje og gass, og prisene har skutt til værs.

Og mens husholdninger verden over sliter med å betale de høye strømregningene, håver olje- og gass-selskapene inn penger som aldri før.

- Det er umoralsk, sa FNs generalsekretær Antonio Guterres i slutten av forrige uke, ifølge BBC.

Han kom samtidig med en oppfordring til myndigheter verden over: Skattlegg olje- og gass-selskapenes fortjeneste, og bruk midlene til å støtte verdens fattige og sårbare.

- Denne groteske grådigheten går ut over de fattigste og mest sårbare i verden, samtidig som den ødelegger vårt eneste felles hjem, sa han, ifølge nettstedet.

Rekord-overskudd

Ifølge nettstedet har de fire største energi-selskapene, Exxon, Chevros, Shell og TotalEnergies, tjent nesten 51 milliarder dollar dette kvartalet - nesten det dobbelte av det de tjente i samme periode i fjor.

De skriver også at det britiske selskapet BP nylig rapporterte om sitt største overskudd på 14 år, og at Shell hadde rekord-overskudd i perioden april til juni.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer