Slakter regjeringen: - Det dummeste de kunne valgt

Pubeier er ikke imponert over Støre-regjeringens skjenkeløsning, og varsler at han vil holde puben stengt enda en stund.

HOLDER STENGT: Daniel Bech Erlands åpner ikke Gulating i Sandefjord, selv om han nå får lov til å skjenke igjen. Foto: Privat
HOLDER STENGT: Daniel Bech Erlands åpner ikke Gulating i Sandefjord, selv om han nå får lov til å skjenke igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er det dummeste tidspunktet de kunne ha valgt, sier Daniel Bech Erlandsen som driver puben Gulating i Sandefjord.

Han velger å holde puben stengt, til tross for at det igjen blir lov med skjenking.

Det var Sandefjords Blad som først omtalte saken.

«Mellomløsning»

Torsdag lempet regjeringen på skjenkeforbudet som ble innført i desember. Fra og med fredag er det igjen lov til å servere alkohol i puber og restauranter fram til klokka 23.

SLUTT PÅ SKJENKESTOPP: Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen presenterte de nye coronatiltakene torsdag 13. januar. Vis mer

Og det er denne løsningen Erlandsen går ut mot. Han mener løsningen regjeringen har landet på er en «mellomløsning».

- De kunne ha åpnet for skjenking til 21. Da hadde restaurantene hatt det kjempebra, også kunne de gitt støtte til pubene. Når det er åpent til 23 er det vanskelig for oss å få noe økonomi i det, sier Erlandsen.

I sitt faglige grunnlag til regjeringen åpnet Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet for skjenking til klokka 22 eller 24. Regjeringen landet altså på en mellomting.

Begrensningen ble forsvart med at den inngår i en helhetlig tiltakspakke som de vet bidrar til effektivt å begrense mobilitet og smittespredning i samfunnet.

Bekymret for smittevern

Erlandsen forteller at også nabopuben i Sandefjord har bestemt seg for å holde stengt inntil videre. Det er heller ikke sånn at Erlandsen bare tenker på økonomien når han velger å holde stengt.

Han er usikker på hvor lurt det er med tanke på smittevernet å velge akkurat klokka 23.

- Hvis det er smitte de er redd for så synes jeg 23 er det dummeste tidspunktet de kunne valgt. Da er det mer fornuftig med 24. Klokka 23 er det tidspunktet folk er mest i festhumør. Ved midnatt begynner folk så smått å tusle hjem, sier Erlandsen, som er overbevist om at det blir høy nachspiel-faktor etter pubstenging klokka 23.

- Da dra folk festen med videre, og blander forskjellige kohorter med mange forskjellige folk. Jeg står midt oppi det. Folk går ikke hjem, det er ikke sånn folk oppfører seg. De vil feste lenger.

- Venter med å åpne

Fredag la også regjeringen fram en ny krisepakke, med en ramme på over 20 milliarder kroner. De la også fram justeringer i den statlige kompensasjonsordningen, som nå forlenges ut februar.

- Jeg vente med å åpne. Så lenge jeg får kompensasjon så vil jeg holde stengt. Det er lite trivelig å ha åpent. Vi vil ikke at det skal være smitte, og er redd for at det tar lengre tid å få åpne som normalt med denne løsningen, sier Erlandsen.

- Så du vil vente med å åpne til du kan tjene penger igjen?

- Ja, i alle fall ikke tape penger. Det er kjipt å nesten ikke kunne ta ut lønn.

- Betuttet

Det er åpenbart at pubeieren i Sandefjord ikke er veldig begeistret for regjeringens innsats den siste måneden, for han har også en høne å plukke med framgangsmåten før jul.

- Da vi måtte stenge så var det ei uke etter at Støre sa at folk kunne dra på julebord. Da lurte vi på om de visste noe annet enn oss, for smittetall og alt var på vei oppover, sier Erlandsen, og fortsetter:

LETTELSER: Marius Heitmann, eier og daglig leder av Fresh restaurant og bar, sier de nye lettelsene er en sår trøst. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

- Ei uke etter måtte vi stenge ned, og da hadde jo vi og mange andre fylt opp lagrene for det som skulle bli tidenes julebordsesong. Jeg mister litt tilliten til det de driver med.

Erlandsen er ikke den eneste som er frustrert over regjeringens avgjørelse. Like etter avgjørelsen onsdag fortalte Magne Vannebo, barsjef ved Last Train i Oslo, til Børsen at de var litt «betuttet».

- På lørdager kommer ofte folk etter klokka 22. Da er det litt håpløst å ha åpent en time og så stenge krana. Men vi har ikke akkurat så mye valg, fortalte Vannebo.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer