Slakter riking-grep: «Enormt skadelig»

Storbritannia vil avvikle «gullvisum»-ordning for superrike utlendinger. Nå roper kritikerne varsko.

KRITISERES: Storbritannia er langt fra alene om å tilby utlendinger en såkalt «gullvisum»-ordning. Praksisen gir søkere som kan bidra med en minimumsinvestering på to millioner pund retten til opphold i Storbritannia. Foto: Daniel LEAL / AFP / NTB
KRITISERES: Storbritannia er langt fra alene om å tilby utlendinger en såkalt «gullvisum»-ordning. Praksisen gir søkere som kan bidra med en minimumsinvestering på to millioner pund retten til opphold i Storbritannia. Foto: Daniel LEAL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Siden 2008 har over 12 000 velstående utlendinger sikret seg opphold i Storbritannia gjennom en «gullvisum»-ordning.

Praksisen legger til rette for at rike investorer kan sikre seg fullt statsborgerskap i bytte mot en minimumsinvestering i landet på to millioner pund, altså drøye 24,5 millioner norske kroner.

Nå ønsker imidlertid myndighetene å skrinlegge det kontroversielle visumprogrammet for godt. Hovedargumentet er at praksisen har altfor mange gråsoner som åpner for misbruk og innskudd av «skitne penger» i landet.

- Milliarder i fare

Forslaget om å stanse ordningen møter riktignok kraftig kritikk fra advokater som bistår utenlandske investorer i søknadsprosessen av «gullvisum». Ifølge The Guardian mener kritikerne at Storbritannia risikerer en stygg, økonomisk smell.

- Siden lanseringen av denne praksisen i 2008, har Storbritannia dratt nytte av milliarder av pund med investeringer. Det ville være enormt skadelig for den britiske økonomien dersom ordningen skrotes, sier Chetal Patel, advokat og partner i Bates Wells, til avisa.

Hun får støtte av Kyra Motley, partner i advokatfirmaet Boodle Hatfield.

- Storbritannia setter milliarder av pund i utenlandske investeringer i fare, på grunn av en berømt myte om at utenlandske penger er skitne penger. (...) Et konservativt anslag viser at ordningen har brakt inn 17 milliarder pund det siste tiåret, sier Motley.

- Korrupte eliter

Innenriksminister Priti Patel er på sin side urokkelig. Ifølge BBC News gikk hun hardt ut mot praksisen forrige uke, og mener den legger til rette for blant annet hvitvasking.

- Jeg har nulltoleranse for misbruk av immigrasjonssystemet vårt. Under min nye plan for immigrasjon vil jeg forsikre det britiske folket om at de kan ha tillit til systemet, inkludert å stanse korrupte eliter som truer vår nasjonale sikkerhet og flytter skitne penger rundt i byene våre, uttalte Patel.

En av bekymringene er knyttet til russisk innflytelse i landet. Siden 2008 har over 2500 russere sikret seg opphold i Storbritannia gjennom ordningen, ifølge BBC.

ANKLAGER PUTIN: I den nye boka «I´ll take your questions now» anklager Trump-rådgivere Putin for valg av tolk. Video: AP DV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Må le seg skakk

Der kritikerne mener et totalforbud vil være urettferdig overfor rike investorer med ærlige hensikter, mener myndighetene at grepet er nødvendig for å unngå misbruk.

En rapport fra organisasjonen Spotlight on Corruption gikk kraftig i rette med praksisen i sommer. De konkluderte med at den var for avhengig av finansinstitusjoner for å bekjempe hvitvasking av penger.

- Vi vet at Russland har ønsket å infiltrere folk i Storbritannia, og dette har vært en veldig enkel måte å gjøre det på. De må le seg skakke av at dette landet er et så lettvint bytte når det gjelder å slippe inn folk uten skikkelig kontroll, har administrerende direktør for Spotlight for Corruption, Susan Hawley, tidligere uttalt.

Kraftig advarsel

På samme tid legger eskaleringen av Ukraina-krisen ytterligere press på situasjonen. Statsminister Boris Johnson advarte om at Storbritannia vil gjøre det langt mer krevende eller umulig for Russland å ha finansaktiviteter i London dersom russerne invaderer Ukraina.

- En russisk militæraksjon mot Ukraina vil utløse sanksjoner som vil gjøre det umulig for Moskva å få adgang til de store kapitalmarkedene i London, sa Johnson under sikkerhetskonferansen i München lørdag, og la til:

- Det vil medføre år med sanksjoner mot Russland.

Mandag ble det klart at Russland anerkjente Donetsk og Luhansk som uavhengige stater, og beordret styrker inn i området.

Innfører sanksjoner

Det har blant annet ført til at Storbritannia har sanksjonert mot fem russiske banker og besluttet å fryse midlene til tre rike russere, inkludert den russiske oligarken og milliardæren Gennady Timchenko, skriver NTB.

Sanksjonene er rettet mot bankene Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank og the Black Sea Bank, melder nyhetsbyrået Reuters.

Storbritannias utenriksminister, Liz Truss, har for lengst gjort det krystallklart at britene vil ta nødvendige grep - selv om det vil skade den britiske økonomien.

- Det aller viktigste er å forsvare friheten og demokratiet, og det er mye viktigere enn de umiddelbare økonomiske problemene. Vi kan ikke velge kortsiktige økonomiske interesser foran frihet og demokrati i Europa, uttalte Truss i slutten av januar, gjengitt av The Independent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer