Slakter riking-grep: «Enormt skadelig»

Storbritannia vil avvikle «gullvisum»-ordning for superrike utlendinger. Nå roper kritikerne varsko.

KRITISERES: Storbritannia er langt fra alene om å tilby utlendinger en såkalt «gullvisum»-ordning. Praksisen gir søkere som kan bidra med en minimumsinvestering på to millioner pund retten til opphold i Storbritannia. Foto: Daniel LEAL / AFP / NTB
KRITISERES: Storbritannia er langt fra alene om å tilby utlendinger en såkalt «gullvisum»-ordning. Praksisen gir søkere som kan bidra med en minimumsinvestering på to millioner pund retten til opphold i Storbritannia. Foto: Daniel LEAL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Siden 2008 har over 12 000 velstående utlendinger sikret seg opphold i Storbritannia gjennom en «gullvisum»-ordning.

Praksisen legger til rette for at rike investorer kan sikre seg fullt statsborgerskap i bytte mot en minimumsinvestering i landet på to millioner pund, altså drøye 24,5 millioner norske kroner.

Nå ønsker imidlertid myndighetene å skrinlegge det kontroversielle visumprogrammet for godt. Hovedargumentet er at praksisen har altfor mange gråsoner som åpner for misbruk og innskudd av «skitne penger» i landet.

- Milliarder i fare

Forslaget om å stanse ordningen møter riktignok kraftig kritikk fra advokater som bistår utenlandske investorer i søknadsprosessen av «gullvisum». Ifølge The Guardian mener kritikerne at Storbritannia risikerer en stygg, økonomisk smell.

- Siden lanseringen av denne praksisen i 2008, har Storbritannia dratt nytte av milliarder av pund med investeringer. Det ville være enormt skadelig for den britiske økonomien dersom ordningen skrotes, sier Chetal Patel, advokat og partner i Bates Wells, til avisa.

Hun får støtte av Kyra Motley, partner i advokatfirmaet Boodle Hatfield.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.