Slakter riking-grep: «Enormt skadelig»

Storbritannia vil avvikle «gullvisum»-ordning for superrike utlendinger. Nå roper kritikerne varsko.

KRITISERES: Storbritannia er langt fra alene om å tilby utlendinger en såkalt «gullvisum»-ordning. Praksisen gir søkere som kan bidra med en minimumsinvestering på to millioner pund retten til opphold i Storbritannia. Foto: Daniel LEAL / AFP / NTB
KRITISERES: Storbritannia er langt fra alene om å tilby utlendinger en såkalt «gullvisum»-ordning. Praksisen gir søkere som kan bidra med en minimumsinvestering på to millioner pund retten til opphold i Storbritannia. Foto: Daniel LEAL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Siden 2008 har over 12 000 velstående utlendinger sikret seg opphold i Storbritannia gjennom en «gullvisum»-ordning.

Praksisen legger til rette for at rike investorer kan sikre seg fullt statsborgerskap i bytte mot en minimumsinvestering i landet på to millioner pund, altså drøye 24,5 millioner norske kroner.

Nå ønsker imidlertid myndighetene å skrinlegge det kontroversielle visumprogrammet for godt. Hovedargumentet er at praksisen har altfor mange gråsoner som åpner for misbruk og innskudd av «skitne penger» i landet.

- Milliarder i fare

Forslaget om å stanse ordningen møter riktignok kraftig kritikk fra advokater som bistår utenlandske investorer i søknadsprosessen av «gullvisum». Ifølge The Guardian mener kritikerne at Storbritannia risikerer en stygg, økonomisk smell.

- Siden lanseringen av denne praksisen i 2008, har Storbritannia dratt nytte av milliarder av pund med investeringer. Det ville være enormt skadelig for den britiske økonomien dersom ordningen skrotes, sier Chetal Patel, advokat og partner i Bates Wells, til avisa.

Hun får støtte av Kyra Motley, partner i advokatfirmaet Boodle Hatfield.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer