Invasjonen av Ukraina

Slakter sanksjoner: - Ganske skummelt

Russland dirret på randen av økonomisk kollaps. Et halvt år seinere renner pengene fortsatt inn i Putins krigskasse.

I KRIG: Russlands president Vladimir Putin har ikke bare ført landet inn i krig mot Ukraina, men også ført landet inn i en økonomisk krig mot Vesten. Foto: Alexey Danichev/Sputnik Host Photo Agency/AFP/NTB
I KRIG: Russlands president Vladimir Putin har ikke bare ført landet inn i krig mot Ukraina, men også ført landet inn i en økonomisk krig mot Vesten. Foto: Alexey Danichev/Sputnik Host Photo Agency/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 24. august er en merkedag: Det er både Ukrainas nasjonaldag, og et halvt år siden Russland startet sin invasjon av landet.

Siden krigens utbrudd har Vesten innført omfattende økonomiske sanksjoner mot Russland, Putin og hans medsammensvorne. Sanksjonene blir stadig strengere.

Likevel går det overraskende godt i russisk økonomi. Hva har egentlig skjedd?

Vaklet på randen

Under de første ukene av krigen så det ut til at Russlands økonomi var i ferd med å kollapse. Rubelen falt mer enn 40 prosent mot dollaren, børsene stengte og renta ble sjokkhevet til 20 prosent.

Den russiske sentralbanken fulgte opp med flere krisegrep:

  • Strenge begrensninger på å føre kapital ut av landet.
  • Stans i nedbetaling av deler av utenlandsgjelda.
  • Krav om betaling for energi i rubler.

Og ikke minst fant Russland andre handelspartnere enn vestlige land.

Resultatet er en stabilisering av den russiske økonomien med en styringsrente på 8 prosent, det samme nivået som før krigen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.