Slakter skattebombe: - Frustrasjon og sinne

Regjeringens ekstraskatt troner øverst på listen over bekymringer for bedrifter på Vestlandet. Nå krever Venstre at regjeringen lover at den skal bort umiddelbart.

«STRAFFESKATT»: Ifølge bedrifter på Vestlandet er en økt arbeidsgiveravgift for de best betalte en av de største utfordringene deres framover. Foto: Shutterstock

«STRAFFESKATT»: Ifølge bedrifter på Vestlandet er en økt arbeidsgiveravgift for de best betalte en av de største utfordringene deres framover. Foto: Shutterstock

Vis mer
Publisert

- Her er det bare å rive av plasteret med én gang. Det er bare å sette spikeren i kista, ingen vil savne den, sier Alfred Bjørlo (V) til Børsen.

Søndag starter regjeringen arbeidet med statsbudsjettet for 2024 på Klækken hotell ved Hønefoss. Venstre mener de allerede her bør vrake den omstridte ekstraskatten på ansatte, eller den økte arbeidsgiveravgiften.

Til statsbudsjettet for 2023 la regjeringen nemlig inn ekstra høy arbeidsgiveravgift, på fem prosent, for ansatte som tjener over 750 000 kroner. Ordningen ble omtalt som midlertidig.

- Folk er forbanna

Bjørlo, som sitter i Næringskomitéen på Stortinget, forteller om sinne i næringslivet når han reiser rundt i landet.

- Det er enorm frustrasjon og sinne over denne «straffeskatten på folk med høy utdanning» over hele landet. Det merker jeg godt på reiser rundt om i landet.

Venstre-politikeren sier det ikke bare er bedrifter, men også arbeidstakerorganisasjoner som Akademikerne og Tekna som ytrer misnøye over den økte avgiften.

- Folk er rett og slett forbanna på dette her, sier den frittalende venstrepolitikeren.

Topper liste

I en medlemsundersøkelse Bergen Næringsråd har gjort blant 563 bedrifter i hele Vestland kommer den økte arbeidsgiveravgiften helt på topp blant utfordringene.

Bedriftene oppfatter ekstraavgiften som et større problem enn høyere priser og stigende rente, og jevnstor med inflasjon og strømpriser.

- Det utgjør ganske mye penger, det er ganske store beløp og det kom helt totalt uventet. Det var en skatteøkning ingen hadde noen idé om at skulle komme, forklarer Bjørlo, og legger til:

En undersøkelse blant over 500 bedrifter på Vestlandet viser at den økte arbeidergiveravgiften er blant deres største bekymringer.
En undersøkelse blant over 500 bedrifter på Vestlandet viser at den økte arbeidergiveravgiften er blant deres største bekymringer. Vis mer

- Dette rammer i praksis de bedriftene i konkurranseutsatt sektor som har ansatt folk med høy utdanning, typisk teknologibedrifter. Det er de bedriftene som er nøkkelen til at vi nå får fart på nye næringer.

Det er beregnet at staten drar inn rundt 7,7 milliarder kroner ekstra på den økte avgiften.

Bjørlo mener regjeringen allerede nå må slå fast at den midlertidige ekstraskatten skal bort fra neste år.

- Jeg mener de allerede i revidert nasjonalbudsjett bør slå fast at den ekstra arbeidsgiveravgiften vrakes til neste år, svart på hvitt.

- Tull

Bjørlo mener det er et stort problem for bedriftene at de ikke vet når den økte skatten skal bort. Han mener det skaper usikkerhet.

- Den ekstra arbeidsgiveravgiften er ifølge regjeringen ment å være midlertidig, men bedriftene har ikke fått høre noe som helst om midlertidig betyr at den forsvinner til neste år eller i 2025.

- Det er tull å kalle dette midlertidig når de ikke kan si når den skal ta slutt.

Denne uka rykket også NHO-toppen Øystein Eriksen Søreide ut i Dagbladet Børsen og ba om stopp på den ekstraordinære avgiften.

- Vi har en Ap-regjering som straffer arbeidsgivere som deler av verdiskapingen med sine ansatte. Det må jo være et stort tankekors. Partier som normalt har deling som perspektivet, burde jo være fornøyd med at den moderne kunnskapsarbeideren får mer i lønn, framfor å straffe denne verdidelingen, sa Abelia-sjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer