Spiseplikt

Slakter spiseplikten: - Forkastelig

Mener spiseplikten er «idiotisk og unødvendig». Tirsdag uttalte også Espen Nakstad at ordningen ikke er optimal.

BUFFÉ: Med en taco-buffé på plass, kan utestedet i Trondheim også servere øl. - Det er litt håpløst at kundene ikke kan sitte på hvert sitt bord med god avstand, spille brettspill og ta seg noen øl under ordnede forhold, sier daglig leder. Foto: Sverre Solberg
BUFFÉ: Med en taco-buffé på plass, kan utestedet i Trondheim også servere øl. - Det er litt håpløst at kundene ikke kan sitte på hvert sitt bord med god avstand, spille brettspill og ta seg noen øl under ordnede forhold, sier daglig leder. Foto: Sverre Solberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har debatten om spiseplikten ved serveringssteder, rast i store deler av landet.

- Den er tullete. Rundt 70 prosent av pølsene vi selger, går i bosset, sa daglig leder i Sjøboden, Morten Hansen til Bergensavisen i forrige uke.

Tidligere i uka uttalte leder for folkebevegelsen «Spis opp maten», Mette Nygård Havre, at innføringen om spiseplikt har ført til en kraftig økning i matsvinn.

- Provoserende

- Det er ikke bare dårlig for klimaet, men det er også provoserende at mye mat kastes når vi vet at folk går sultne i Norge, sier Havre til Børsen.

Tirsdag deltok Havre og assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad på NRKs «Dagsnytt 18», hvor de snakket om konsekvensene av spiseplikten.

Der sa Nakstad seg enig i at spiseplikten ikke har fått den ønskede effekten regjeringen så for seg.

- Det var ikke intensjonen, men vi ser selvsagt at det praktiseres sånn. Det er ikke optimalt. Og jeg ser at på regjeringens plan til gjenåpning nå, på trinn to, så er det skissert at dette kravet kanskje går ut, sa Nakstad i programmet.

- IKKE OPTIMALT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er klar over at det blit mer matsvinn som følge av spiseplikten. Her avbildet fra en tidligere pressekonferanse hos Helsedirektoratet. Foto: Berit Roald / NTB
- IKKE OPTIMALT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er klar over at det blit mer matsvinn som følge av spiseplikten. Her avbildet fra en tidligere pressekonferanse hos Helsedirektoratet. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Regelen om spiseplikt ble vedtatt i Stortinget i januar.

Buffé i Trondheim

Børsen har henvendt seg til flere serveringssteder i Trondheim og Bergen, for å høre hva de mener om spiseplikten.

Daglig leder på spill-utestedet Work Work i Trondheim, Sverre Solberg, forteller at utestedet har fått på plass en buffé, slik at gjestene også kan ta seg noen øl.

- Vi serverer tacobuffé på fredager til cirka 40-50 gjester, og noen enkle småretter ellers i uka.

- Idiotisk

Solberg opplever samarbeidet mellom kommunen og utelivsbransjen som godt, men setter likevel spørsmål ved enkelte ting.

- Det er litt håpløst at kundene ikke kan sitte på hvert sitt bord med god avstand, spille brettspill og ta seg noen øl under ordnede forhold. Det er jo idiotisk, for å være ærlig. Samtidig opplever vi at kundene våre forstår at sånn er regelverket.

Solberg er overbevist om at skjenking uten matservering, under strenge forhold, hadde vært tryggere. Han mener bransjen tar smittevern på alvor.

- Hemningene forsvinner

Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad, forklarer poenget med spiseplikten.

- Det er en kjent sak at med stigende promille forsvinner også en del hemninger. Meningen med regelen er at man går ut for å spise mat, ikke for å drikke, sier Røsstad til Børsen

Hun mener buffé kanskje ikke er en genial løsning.

- Det vil jo kreve en del av gjestene, at de er nøye med håndhygienen og holder avstand. Det er krevende for serveringsstedet å sørge for god avstand mellom personer og minimere risikoen for smitte ved å bruke felles serveringsbestikk.

KOMMUNEOVERLEGE: Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB
KOMMUNEOVERLEGE: Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Røsstad legger til at det ikke er Trondheim kommunes, men FHIs anbefalinger som ligger til grunn for regelverket.

SØPPEL: Enorme søppelmengder har hopet seg opp ved en dam i elva Drina nær byen Visegrad i Bosnia. Foto: AP / NTB Vis mer

- Spiseplikt er noe tull

I Bergen er det flere serveringssteder som ikke er fornøyd med spiseplikten. May Vik Medås er bareier for BarBarista i Bergen og synes det er synd at mange vannhull i byen blir tvunget til å servere mat bak mål.

- Spiseplikt er noe tull, folk må få lov til å velge. Vi ser hvordan regelen fungerer, og den er helt forkastelig. Om folk bare vil ta seg en kaffe, et glass vin, eller en øl burde de få lov til å gjøre det, sier Medås til Børsen.

Medås har lenge servert vafler, også før pandemien. Hun forteller at kundene spiser opp de gode vaflene de serverer og mener god og enkel mat er løsningen, om spiseplikten vedvarer.

KLART NEI: May Vik Medås støtter ikke spiseplikten. Foto: Privat
KLART NEI: May Vik Medås støtter ikke spiseplikten. Foto: Privat Vis mer

Lei av lukta

Tor Tessem er eier ved Apollon platebar i Bergen og sier seg enig med Medås. Baren hans serverte ikke mat før spiseplikten ble innført, og da måtte de gjøre grep.

- Dette virker fullstendig meningsløst. Vi begynte å servere betasuppe da spiseplikten ble innført, men gikk veldig lei av lukta. Nå serverer vi toast, sier Tessem til Børsen.

Han kan ikke begripe hvorfor en svett pølse i brød gjør det hele mindre smittefarlig, når noen kommer for å ta seg en øl. Han sier mange andre serveringssteder i Bergen han har snakket med mener det samme.

- Jeg tror effekten har vært annerledes enn det politikerne så for seg, og da er det nok smart å gjøre noe med det.

LEI: Tor Tessem ønsker ikke at spisplikten skal vedvare, og håper regelen blir endret snart. Foto: Privat
LEI: Tor Tessem ønsker ikke at spisplikten skal vedvare, og håper regelen blir endret snart. Foto: Privat Vis mer

Klar tale politisk hold

Byråd i Bergen for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke, er klar på at spiseplikten er innført for å begrense alkoholinntaket.

- Da øker sannsynligheten for at smittevernreglene ikke overholdes. Men Bergen kommune har ikke gjort egne vurderinger knyttet til hvordan spiseplikt kan forventes å redusere smittespredning, sier Bakke til Børsen.

- Hva synes du om matsvinn som følge av spiseplikten?

- Det er ekstremt uheldig, det føles ikke bra. Matsvinn er også et stort miljø- og ressursproblem, siden maten vi får servert krever land, vann, energi, dyr og arbeidskraft for å produseres. Det er jo også trist å tenke på bonden som har brukt energi på å produsere mat som bare går rett i bosset.

- SPIS OPP: Byråd i Bergen for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke, oppfordrer alle til å spise opp maten man bestiller, for å forhindre matsvinn: Foto: Fredrik Hagen / NTB
- SPIS OPP: Byråd i Bergen for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke, oppfordrer alle til å spise opp maten man bestiller, for å forhindre matsvinn: Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Vil bare ha øl

Tor Kirkbakk, daglig leder på Krambua i Trondheim, ser fram til at spiseplikten forsvinner når de skal over til fase to av gjenåpningsplanen.

- Vi opplever hele tiden at kunder som egentlig bare vil ha seg en øl, kjøper mat. Det selges mye av en tapasrett med ost til 205 kroner, som folk deler. Det beste hadde vært om dem som bare ville ha seg en øl gjorde det, og de som spiste gjorde det. Men alle aksepterer reglene og bestemmelsene.

Kirkbakk legger til at han ikke har registrert noe mer matsvinn enn vanlig.

Bildet er imidlertid noe nyansert. I Trondheim uttrykker også aktører støtte til spiseplikten.

- Det er herlig å kunne ta imot kunder igjen. Det er ikke slik at myndighetene bare finner på dette. De har innført spiseplikt for å hindre at folk går fra pub til pub og at viruset sprer seg, sier eier av fotballpuben Three Lions, Adam «Dougie» Douglas til Børsen.

- La oss være positive og håpe at denne pandemien går over snart, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer