NHOs årsmiddag

Slakter Støres håndtering:
- Veldig anstrengt

Høyre-leder Erna Solberg mener statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen gjør altfor lite for å hjelpe vanlige folk gjennom tøffe økonomiske tider.

PÅ ÅRSKONFERANSE: Erna Solberg gledet seg til NHO-middagen tirsdag kveld, men er ikke imponert over statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Anders Fadum / Se og Hør
PÅ ÅRSKONFERANSE: Erna Solberg gledet seg til NHO-middagen tirsdag kveld, men er ikke imponert over statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Anders Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Finans- og samfunnseliten samlet seg tirsdag kveld til den tradisjonsrike årsmiddagen til NHO i Oslo Spektrum. Dette regnes som en av årets viktigste arenaer for mingling mellom toppsjefer, politikere og andre samfunnstopper.

I år ser situasjonen i norsk økonomi ut til å være langt mer komplisert enn på lenge. Tidligere tirsdag hevdet investor og milliardær Jens Ulltveit-Moe at det går «helt supert» i norsk økonomi og viste blant annet til svært lav arbeidsledighet og lav kronekurs, som er veldig bra for eksportnæringen.

DISKUTERER: Jens Ulltveit-Moe og Mímir Kristjánsson har uenigheter rundt nordmenns økonomi under NHOs årskonferanse. Video: Anniken Aronsen / Dagbladet TV. Vis mer

- Veldig anstrengt

Uttalelsene skapte kraftige reaksjoner fra blant annet Rødt-politiker Mímir Kristjánsson. Han viste til hvordan fryktelig mange nordmenn sliter svært tungt med dårlig råd og hevdet han fikk litt «Marie Antoinette-vibber» av uttalelsen.

- Det er alltid hyggelig med middag, sier Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg til Børsen på vei inn til NHO-middagen i kveld.

Hun mener bildet av norsk økonomi er sammensatt.

- Makroøkonomisk går det bra fordi vi har relativt sett høy sysselsetting. Men på mikronivå er det veldig mange mennesker som sliter økonomisk. Det dreier seg om at vi har fått en veldig rask økning i inflasjonen, men også en veldig rask økning i renta. Det gjør at mange familier har en veldig anstrengt økonomi, sier Solberg.

- Skattlegger for mye

- Kunne regjeringa gjort mer for å hjelpe dem som sliter?

- Ja, de kunne brukt Høyres alternative statsbudsjett som inspirasjon. Vi har mye bedre løsninger, sier den tidligere statsministeren.

Hun forklarer hva hun mener er det største problemet i dag.

- Vi skal løse dagsaktuelle problemer og utfordringer, men hver gang vi holder på med det, må vi også sørge for å bidra til å skape vekstevne på lang sikt. Det synes ikke jeg regjeringen gjør. De kutter i tingene som gir vekstevne. De skattlegger små og mellomstore bedrifter for mye. De skattlegger kompetansebedrifter, sier Solberg og legger til:

- Det er jeg mest pessimistisk til for fordi det betyr at vi kanskje ikke får det breie næringslivet vi trenger for framtida.

Støre tok på sin side fram «Harry Potter»-referansene da han talte hos NHO tidligere tirsdag. Han mener det er viktig å holde fast på optimisme rundt økonomien.

- Det sies at 2024 blir «the Voldemort of years». Alle som har lest sin «Harry Potter», vet at det kan bli tøft, sier han. Midt i alle utfordringene er det ikke vår oppgave å grave oss ned, sa Støre.

FAR OG SØNN: Odd og Magnus Reitan håper på en mer normalisert tilstand i den norske økonomien. Foto: Anders Fadum / Se og Hør
FAR OG SØNN: Odd og Magnus Reitan håper på en mer normalisert tilstand i den norske økonomien. Foto: Anders Fadum / Se og Hør Vis mer

- Folk flest

En lang rekke næringslivstopper dukket også opp på NHO-festen. Blant dem var Odd og Magnus Reitan. De forklarer at de er svært fornøyde med den økonomiske situasjonen på egne vegne, men at de er bekymret for at så mange mennesker sliter.

- Vi håper bare det blir bedre for folk flest framover. Vi gjør det bra og er veldig fornøyd, sier Odd Reitan til Børsen.

Magnus Reitan er blant de norske rikingene som har flyttet formuen til Sveits. Han er enig med faren i at 2024 blir et svært spennende år i norsk økonomi.

- Mye er avhengig av renteutvikling, inflasjon og alt det der. Jeg håper for alle i Norge sin del at vi har nådd rentetoppen, at inflasjonen roer seg, og at vi kan få en litt mer normaltilstand i økonomien. Det hadde vært behagelig for oss alle, sier Magnus Reitan til Børsen.

Store overskudd

For Reitangruppen har det like fullt vært behagelige år i det siste, i alle fall om man kikker på resultatet. I 2022 fikk Rema 1000-eieren Reitan Retail et driftsresultat på 3,6 milliarder kroner.

Det var ned fra 3,8 milliarder året før.

Med jevne mellomrom blir de også sterkt kritisert for at de kunne ha unngått prisøkninger, gitt det voldsomme overskuddet, og fra partiene lengst til venstre har ord som «matbaroner» eller «dagligvarebaroner» blitt brukt om både Reitan og de andre dagligvarekjempene.

Det ser ikke ut til å plage Odd Reitan nevneverdig.

- Det kan man gjøre seg noen tanker om. Man må bare godta det, så lenge man har det bra med seg selv og vet hva man holder på med, sier Reitan.