Slakter svensk påstand: - Helt feil

Svensk analytiker advarer om prissjokk på strøm - og gjør Norge til syndebukk. - Premisset er jo helt feil, sier norsk ekspert.

FRYKTER KNALLHARD VINTER: En rekke eksperter er enige om at en løsning på energikrisa er langt utenfor rekkevidde. Det innebærerer vedvarende høye strømpriser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
FRYKTER KNALLHARD VINTER: En rekke eksperter er enige om at en løsning på energikrisa er langt utenfor rekkevidde. Det innebærerer vedvarende høye strømpriser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Energikrisen har sørget for skyhøye strømpriser i hele Europa. Tross støtteordninger og kompensasjonstiltak, stålsetter mange seg for en brutal høst og vinter.

Og mens strømprisrekordene faller som korthus her til lands, pumper Norge ut store mengder kraft til Europa. Det nyter særlig Sverige godt av. I 2021 hadde Norge tidenes høyeste krafteksport, der Danmark og Sverige lå øverst på mottakerlista.

Nå frykter imidlertid svenskene en kraftig strømsmell - og retter pekefinger mot Norge.

Stikk til Norge

Bakteppet er at britene er rammet av historisk høy prisvekst på mat og strøm. For mange husholdninger er smertegrensa nådd for lengst.

Fordi kraften eksporteres der prisene er høyest, sender Norge et enda større stykke av kraftkaka til Storbritannia. Nå er svenskene bekymret for at de sitter igjen med smuler.

- Jo mer strøm Norge sender til Storbritannia, jo mindre er det å sende til Sverige. Dette er fordi Storbritannia har hatt enda høyere priser og derfor har eksporten gått for fullt til dem, spesielt på dagtid, påstår strømanalytiker Christian Holtz til svenske Aftonbladet.

- Ikke riktig

At Norge skal kunne klandres for økte strømpriser i Sverige, er fullstendig skivebom, mener imidlertid norsk energiekspert.

- Premisset er jo helt feil. For det første påstår han at vi eksporterer for fullt til Storbritannia. Det er ikke riktig, sier Andreas Thon Aasheim til Børsen.

Han fortsetter:

- Jeg forstår at svenskene vil ha lavere nattpriser. Alle ønsker en slutt på krigføringen og gasskrisen, men et fundamentalt viktig poeng er at kraften skal flyte der behovet er størst.

- Så Norge kunne ikke delt mer kraft til Sverige, om vi så hadde ønsket?

- Det er prissignalene som avgjør dette. Jeg må si at jeg finner det noe spesielt at han, som strømanalytiker, problematiserer dette. Da er det rett og slett vanskelig å uttrykke sympati for situasjonen.

Den ukrainske presidenten takket Norge, men advarte samtidig mot Russlands planer i sin tale på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

Fnyser

- Men er eksperten helt på bærtur med sin analyse?

- Han har i bunn og grunn rett i at jo mer kraft vi forbruker her hjemme, eller eksporterer til andre land enn Sverige, vil føre til mindre mindre eksport til Sverige. Men det er i så fall fordi svenskene har lavere priser enn oss.

Aasheim forklarer at kraftmarkedet er delt inn i prisområder. Norge består av fem soner, Sverige av fire. Strømprisene for det europeiske markedet settes time for time og varierer mellom områdene. Prisene gir også signaler om hvor det er mest gunstig å øke eller kutte produksjon og forbruk.

- Dersom svenskene ønsker å importere mer kraft fra Norge, må deres priser være høyere enn prisområdene man importerer fra. Det han egentlig sier er at han ønsker høyere strømpriser, sier Aasheim og humrer.

Tror på prissmell

Ifølge eksperter er Russlands krigføring mot Ukraina en av hovedårsakene til de galopperende energiprisene i Europa. Russlands kutt i gasseksporten har gjort vondt verre. Dette har særlig rammet Storbritannia - som får overføringer fra Norge via en kabel i Nordsjøen.

For mange svensker har billig strøm på natta vært et sårt tiltrengt plaster under strømkrisa. Holtz advarer om at vinteren kan bli tøff.

- Selv om prisene på natta kommer til å stige, så vil prisene på dagtid også bli høyere. Enkelte timer vil dagprisene sikkert stige til et tosifret beløp, fortsetter Christian Holtz til Aftonbladet.

- Høsten blir kjempevanskelig

Energiekspert Aasheim kontrer:

- Vi har også vært vant med høyere priser på dag enn natt. Dette svinger i takt med forbruket, men det underliggende problemet er at det er for lite energi i Europa. Det kommer til vedvare så lenge vi har en gasskrise ute av kontroll. Det løser seg ikke ved å sende kraften til «feil» område.

Én ting kan ekspertene likevel enes om: Lite tyder på at situasjonen er i ferd med å snu.

- Hvordan er utsiktene for norske strømforbrukere?

- Høsten og vinteren kommer til å bli kjempevanskelig. Jeg ser ingen kortsiktig løsning på gasskrisa. Det vil bety høye energipriser også denne vinteren, og sannsynligvis lenger fram i tid, sier Aasheim.

Dystre utsikter

- Hva blir løsningen for å komme ut av dette?

- I det korte bildet tror ikke jeg at det finnes noen løsning. Det er en grunnleggende mangel på energi i Europa, som vi ikke klarer å fikse på kort sikt. EU har besluttet å fase ut all russisk gass på rekordtid. Vi kan ikke lenger stole på Russland. Det gjør at mye energi er tatt ut og dermed er borte fra markedet.

Helt fastlåst er det likevel ikke, skal man to eksperten.

- På mellomlang sikt har jeg troen på at en kraftig satsing på ENØK-tiltak og økt kraftproduksjon er det som skal til for å bedre situasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer