Slakter svensk påstand: - Helt feil

Svensk analytiker advarer om prissjokk på strøm - og gjør Norge til syndebukk. - Premisset er jo helt feil, sier norsk ekspert.

FRYKTER KNALLHARD VINTER: En rekke eksperter er enige om at en løsning på energikrisa er langt utenfor rekkevidde. Det innebærerer vedvarende høye strømpriser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
FRYKTER KNALLHARD VINTER: En rekke eksperter er enige om at en løsning på energikrisa er langt utenfor rekkevidde. Det innebærerer vedvarende høye strømpriser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Energikrisen har sørget for skyhøye strømpriser i hele Europa. Tross støtteordninger og kompensasjonstiltak, stålsetter mange seg for en brutal høst og vinter.

Og mens strømprisrekordene faller som korthus her til lands, pumper Norge ut store mengder kraft til Europa. Det nyter særlig Sverige godt av. I 2021 hadde Norge tidenes høyeste krafteksport, der Danmark og Sverige lå øverst på mottakerlista.

Nå frykter imidlertid svenskene en kraftig strømsmell - og retter pekefinger mot Norge.

Stikk til Norge

Bakteppet er at britene er rammet av historisk høy prisvekst på mat og strøm. For mange husholdninger er smertegrensa nådd for lengst.

Fordi kraften eksporteres der prisene er høyest, sender Norge et enda større stykke av kraftkaka til Storbritannia. Nå er svenskene bekymret for at de sitter igjen med smuler.

- Jo mer strøm Norge sender til Storbritannia, jo mindre er det å sende til Sverige. Dette er fordi Storbritannia har hatt enda høyere priser og derfor har eksporten gått for fullt til dem, spesielt på dagtid, påstår strømanalytiker Christian Holtz til svenske Aftonbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer