Slakter Tangen-utredning

Jussprofessorer mener det er feil å konkludere med at finansminister Jan Tore Sanner (H) ikke kan gripe inn i ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef.

Oslo 20200528
Nicolai Tangen innsettes som leder for Oljefondet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Oslo 20200528 Nicolai Tangen innsettes som leder for Oljefondet Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

En juridisk utredning som Sanner fikk levert på rekordtid, konkluderte med at Finansdepartementet ikke har mulighet til å instruere Norges Bank i ansettelsen av ny sjef for oljefondet.

Konklusjonen var i tråd med Sanners egen mening, og ble meddelt Stortinget tidligere denne uka.

Men nå tar en lang rekke framtredende jurister et oppgjør med utredningen fra advokatfirmaet Arntzen de Besche.

– Det er åpenbart at Sanner kan overstyre ansettelsen av Tangen. Advokatfirmaets vurdering viser blant annet til Christian Vs Norske Lov om at avtaler skal holdes, men dette blir for enkelt. Av denne loven følger det at avtaler skal holdes så langt de ikke strider mot lov eller ærbarhet. Å la avtalen trumfe alt annet, blir som å sette den over Grunnloven, sier professor Benedikte Moltumyr Høgberg ved Universitetet i Oslo til Dagens Næringsliv.

Rett til å si hvordan

Jusprofessor Ola Mestad ved Universitetet i Oslo følger opp:

– Selv om banken har kompetanse og plikt til å ansette daglig leder, kan ikke det i seg selv hindre instruksjonsretten om hvordan kompetansen skal brukes og plikten gjennomføres, sier Mestad, som er ekspert på sentralbankloven.

Også professorene Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo og Morten Kinander ved Handelshøyskolen BI sier seg enige.

Verken advokatfirmaet eller Norges Bank har ønsket å kommentere saken, skriver DN.

Ikke stillingsvern

Også Atle Sønsteli Johansen, som leder LOs juridiske avdeling, sier seg uenig med konklusjonene i Tangen-utredningen.

– De folkevalgte har den lovgivende, bevilgende og kontrollerende makt i Norge. Dersom Stortinget velger å stille nye etiske krav til stillingen eller fondet, kan Tangen velge å følge de regler Stortinget vedtar, levere inn sin oppsigelse, eller selv bli sagt opp. Det gjelder spesielt for ny leder, som ennå ikke har tiltrådt stillingen, og dermed ikke har opparbeidet seg noe stillingsvern etter loven, sier Johansen til Rett24.

Peker på Sanner

Opposisjonen på Stortinget mener at Sanner må gripe inn i Tangen-saken, etter en høring i finanskomiteen mandag i forrige uke.

I forkant av høringen hadde Norges Banks kontrollorgan, representantskapet, konkludert med at lover, regler og retningslinjer var brutt i ansettelsesprosessen. Videre peker representantskapet på at mulige interessekonflikter mellom Tangens økonomi, eierskap i hedgefondet Ako og jobben som oljefondssjef ikke er eliminert.

Finanskomiteen skal legge fram sin innstilling i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer