Slakter Tangen-utredning

Jussprofessorer mener det er feil å konkludere med at finansminister Jan Tore Sanner (H) ikke kan gripe inn i ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef.

Oslo 20200528
Nicolai Tangen innsettes som leder for Oljefondet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Oslo 20200528 Nicolai Tangen innsettes som leder for Oljefondet Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

En juridisk utredning som Sanner fikk levert på rekordtid, konkluderte med at Finansdepartementet ikke har mulighet til å instruere Norges Bank i ansettelsen av ny sjef for oljefondet.

Konklusjonen var i tråd med Sanners egen mening, og ble meddelt Stortinget tidligere denne uka.

Men nå tar en lang rekke framtredende jurister et oppgjør med utredningen fra advokatfirmaet Arntzen de Besche.

– Det er åpenbart at Sanner kan overstyre ansettelsen av Tangen. Advokatfirmaets vurdering viser blant annet til Christian Vs Norske Lov om at avtaler skal holdes, men dette blir for enkelt. Av denne loven følger det at avtaler skal holdes så langt de ikke strider mot lov eller ærbarhet. Å la avtalen trumfe alt annet, blir som å sette den over Grunnloven, sier professor Benedikte Moltumyr Høgberg ved Universitetet i Oslo til Dagens Næringsliv.

Rett til å si hvordan

Jusprofessor Ola Mestad ved Universitetet i Oslo følger opp:

– Selv om banken har kompetanse og plikt til å ansette daglig leder, kan ikke det i seg selv hindre instruksjonsretten om hvordan kompetansen skal brukes og plikten gjennomføres, sier Mestad, som er ekspert på sentralbankloven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.