Slakter Thons bønn til Erna: - Usmakelig

Den norske eiendomsmilliardæren får det glatte lag.

BA OM HJELP: I starten av februar forfattet Olav Thon et brev til statsminister Erna Solberg, som nå møter krass kritikk fra Kari Elisabeth Kaski (SV). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BA OM HJELP: I starten av februar forfattet Olav Thon et brev til statsminister Erna Solberg, som nå møter krass kritikk fra Kari Elisabeth Kaski (SV). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Ganske usmakelig og veldig avslørende, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV, og sikter til nødropet fra eiendomsmogul Olav Thon (97).

I et brev til statsminister Erna Solberg, datert 10. februar, trygler milliardæren om hjelp etter nedstengningen av kjøpesentrene.

«Kjære Erna. Stengningen av kjøpesentrene har medført at kundene trenges sammen i små og smitteutsatte butikker mens tusenvis av lokaler står tomme. Kjære hele Norges Erna; hjelp oss. Med vennlig hilsen Olav Thon.», heter det i skrivet, som Børsen har fått innsyn i.

- Usolidarisk

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte brevet.

- Det er for så vidt lett å le av dette. Men nei, det er alvorlig. Denne henvendelsen viser i veldig stor grad hvor usolidarisk mange av de største mottakerne av statlige støttepakker er og har vært. Og særlig da med tanke på hvor skjevt fordelt den statlige støtten har vært, fortsetter Kaski til Børsen.

- ALVORLIG: Kari Elisabeth Kaski (SV) mener Olav Thons henvendelse til Erna Solberg framstår usolidarisk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- ALVORLIG: Kari Elisabeth Kaski (SV) mener Olav Thons henvendelse til Erna Solberg framstår usolidarisk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Kan du utdype?

- Ett år inn i pandemien vet vi at den statlige coronakrisestøtten i altfor stor grad har tilgodesett de store bedriftene med kapitalsterke eiere. Disse har mottatt store støttebeløp fra staten uten vilkår, selv om de enkelt kunne tatt opp lån og brukt av egenkapitalen for å komme gjennom krisa.

Solid resultat

Klassekampen gjennomførte nylig en kartleggingen om hvor krise-milliardene til næringslivet har havnet. Den viser at 25 konsern har stukket av med hele 29 prosent, eller nær 2,3 milliarder kroner, av krisepotten. Resten er fordelt på over 32 000 selskap.

Ifølge avisa fikk Olav Thon 113,3 millioner i krisestøtte, som har gått til ulike hotellselskaper i konsernet.

Olav Thon Eiendomsselskap er Norges største kjøpesenteraktør med 78 kjøpesentre i porteføljen, samt 11 i Sverige. Da konsernet presenterte sine resultater for fjerde kvartal forrige uke, kunne de - på tross av stengte grenser og coronapandemien - vise til en sterk avslutning på 2020.

Omsatte for 16,4 mrd.

Selv om Olav Thons hotellkjede uten tvil har blødd kraftig, sørget kjøpesentrene for en formidabel vekst i fjor.

I fjerde kvartal var butikkomsetningen på kjøpesentrene 16,4 milliarder kroner, en økning på 6,4 prosent fra samme periode i 2020. Totalt omsatte Olav Thon Gruppens norske kjøpesentre for 64,9 milliarder kroner i fjor. Det betyr en omsetningsvekst på 5 prosent sammenliknet med 2019.

DELER PLANENE: Forretningsmann og milliardær Olav Thon (96) delte ut 30 millioner i stipender til forskning fra Hotel Bristol i Oslo. Her sammen med sin kone Sissel Berdal Haga (79). Video: Marte Nyløkken Helseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Du har ingen sympati med Thon?

- At hotellene har slitt, det er velkjent. Men bildet er blandet. Kjøpesentrene hadde et rekordsterkt år i fjor med økt omsetning. Så mitt budskap til Olav Thon og andre rike kapitaleiere i Norge som ber om mer krisehjelp til staten er at vi skal legge til rette for lån og kreditt. Men så fort krisa er over, skal skattene opp. For man kan ikke påberope seg et felles spleiselag, uten å være med på å bidra.

- Rene gavepakker

- Hvor mye vil SV øke skattene med?

- Så mye som det trengs. Man kan ikke bruke av framtidas sparepenger for å redde Norges rikeste. De må rett og slett belage seg på at regninga skal betales tilbake. Vi ser særlig på utbytteskatt og formuesskatt. Og coronapandemien har bare økt dette behovet.

- På grunn av at pandemien har bidratt til å øke forskjellene?

- Ja. Men også på grunn av behovet for å få inn økte skatteinntekter til statsbudsjettet, slik at vi ikke trenger å stille landets økonomi på sparebluss. Nå har fellesskapet stilt opp med store penger til landets rikeste. Det har vært et visst behov for det, men pengene har i altfor stor grad kommet uten vilkår og i form av rene gavepakker.

- Vinmonopol på topp

Selv om Olav Thon Eiendomsselskap kan vise til et solid resultat, pekes det likevel på en dempet utvikling som følge av smitteverntiltak. Fra mars til juni opplevde sentrene en nedgang på grunn av coronapandemien.

- Totalt fikk våre norske sentre en omsetningsvekst på 5 prosent i 2020 sammenliknet med 2019. Det er viktig å presisere at denne veksten er drevet av økningen innen enkelte bransjer med dagligvare og vinmonopol på topp. I juli økte omsetningen innen mat og drikke med over 34 prosent, og dette segmentet hadde også stor omsetning inn mot jul og nyttår, skrev selskapet i en pressemelding i januar.

Børsen har gjort en henvendelse til Olav Thons sekretær og høyre hånd for en kommentar til kritikken. Hun opplyser at Olav Thon ikke har noe å tilføye i saken.

- Rettet opp

Overfor DN har Thon imidlertid presisert at brevet med rop om hjelp ble sendt da kjøpesentrene måtte stenge.

- Ja. Det var jo da kjøpesentrene ble stengt ned og vi fikk de store køene utenfor Vinmonopolet. Det ble jo bestemt at vinmonopolene skulle stenges i noen kommuner med lange køer i Sandvika og andre steder som konsekvens. Det har vel siden vært enighet om at det ikke var så lurt. For det var ikke mulig å holde tilstrekkelig avstand i de køene der, uttaler Thon til avisa, og fortsetter:

- Jeg ba om hjelp, og siden ble jo dette rettet opp. Og jeg innser jo at det ikke er så enkelt å være politiker heller i disse tider.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer