Slakter Vestre-grep: - Mageplask og havari

Frp er alt annet enn imponert over fastprisgrepet til regjeringen. - For tidlig å felle dom, svarer næringsministeren.

FÅR KRITIKK: Næringsminister Jan Christian Vestre får kritikk for sin håndtering av de høye strømprisene. Foto: Hanna Johre / NTB
FÅR KRITIKK: Næringsminister Jan Christian Vestre får kritikk for sin håndtering av de høye strømprisene. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert

- Det er et mageplask og et havari.

Sånn lyder dommen fra de to stortingsrepresentantene fra Frp, Roy Steffensen og Marius Arion Nilsen, over fastprisordningen som trer i kraft fra nyttår.

Den har vært framsnakket av næringsminister Jan Christian Vestre som en ordning som skal hjelpe næringslivet gjennom en periode med skyhøye energikostnader.

Bedriftene vil ha lavere fastpris

Før helga kom de første tilbudene på de lenge bebudede fastprisavtalene til næringslivet, og i starten av denne hadde flere selskaper tilbud til gamle og nye kunder.

Tirsdag kom Lyse med sine avtaler. De var hakket billigere enn dem Fjordkraft og Statkraft kunne legge fram før helga, men for å få en pris under én krone, 96,3 øre per kWh for å være nøyaktig, må man skrive en femårsavtale.

Det er trolig ikke noe som får næringslivet til å juble av begeistring, noe som reflekteres i en fersk medlemsundersøkelse fra NHO, tatt opp i november.

Der sier 38 prosent av bedriftene at de kan ønske seg fastpris. Av disse sier 80 prosent at det som framstår som aktuelt for dem er en fastprisavtale på tre år som er på 75 øre per kWh eller mindre.

- Ikke en mirakelkur

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, mener det viser to ting.

- Det handler om hvor vi kommer fra. Vi har hatt et regime på priser på 30 - 40 øre, og formodentlig forventninger om hvor vi skal tilbake. Og det andre er hva man mener man kan leve med over lang tid, sier Dørum til Børsen.

NHOs mann mener at det er litt tidlig å felle endelig dom over strømgrepet, og utelukker ikke at vedvarende høye priser på nyåret kan få flere til å velge fastpriskontrakter, fordi det gir forutsigbarhet og en lavere kostnad med en gang.

Samtidig understreker han at fastpris «ikke er en mirakelkur».

- Du tegner ikke det for å spare penger, det gjør du for forutsigbarhet. Kan de ikke levere lave kraftpriser fordi det er ubalanse i kraftmarkedet, så kan de ikke oppheve det ved å gå til fastpris. Fastprisen reflekterer spotprisen.

Før helga, da Fortum og Fjordkraft hadde lagt fram sine fastpristilbud, var det bare to bedrifter som hadde tegnet fastpris det første døgnet. Der måtte bedriftene opp i sjuårsavtaler før prisene var under én krone per kWh.

At så få inntil videre har tegnet fastpriskontrakt, mener Dørum er nesten som forventet.

- Prisene er for høye. Det er for høye priser på de løpetidene de fleste bedriftene mener er interessante, sier Dørum

Og nettopp at så få har tegnet, har også Frp merket seg.

- Dette er en dom over regjeringens energipolitikk fra næringslivet, slår Marius Arion Nilsen i Frp fast.

- For tidlig å felle dom

Næringsminister Jan Christian Vestre mener på sin side at man allerede nå ser at det begynner å oppstå konkurranse på fastprisavtalene - «slik regjeringen har jobbet med å legge til rette for».

- Det er nå stadig flere strømleverandører som melder seg på konkurransen, og jeg har sett femårsavtaler ned mot 80 øre. Lyse har lagt fram treårsavtaler som ligger nesten 25 prosent lavere i pris enn det vi så i forrige uke, skriver Vestre i en e-post til Børsen, og mener dette viser at det er for tidlig å gi noen dom over fastprismarkedet.

Han har forståelse for at bedriftene tenker seg nøye om, og at fastpris ikke passer for alle.

- Men nå har bedriftene en reell mulighet til å inngå slike kontrakter. Det har de i praksis ikke hatt før. Hver enkelt bedrift må vurdere hva som er best for seg, skriver Vestre.

Ved nyttår går regjeringens strømstøtteordning ut, og dermed er det fastprisene næringslivet må lene seg på, om de skal forholde seg til noe annet enn spotprisene, som denne uka er på historisk høye nivåer.

- Alvorlig krise

Frp-politikerne er altså alt annet enn imponert.

- Regjeringen sier at de tar det alvorlig, men dette er eneste grepet. Da sier de at dette blir den nye normalen, noe som betyr at det vil bli skyhøye strømregninger også i åra som kommer, sier Steffensen.

- Dette er en alvorlig krise. Vi har ekstreme strømpriser, og vi må finne en god løsning.

Nilsen mener også fastpristilbudene kommer altfor seint. De skal gjelde fra nyttår, men først to uker før jul kom de første pristilbudene.

- Da blir jo bedriftene frarøvet all forutsigbarhet og mulighet til planlegging, sier Nilsen.

I sitt svar peker næringsminister Vestre også på at vi har lav arbeidsledighet, høy aktivitet og at de fleste bedriftene gjør det godt. Samtidig er han ikke enig i at fastpris er regjeringens eneste grep.

- Men samtidig oppleves strømkostnadene krevende for deler av næringslivet. Vi har lagt fram en rekke tiltak i møte med de høye strømprisene, deriblant en energitilskuddsordning og en lånegarantiordning for strømsensitive bedrifter, ordninger for spesielt utsatte næringer, frivilligheten, og ikke minst husholdningene, i tillegg til å sette ned elavgiften og legge til rette for fastprismarked, avslutter Vestre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer