Slaktes: - Bryter ikke lydmuren

Toppledere i det offentlige er dobbelt så fornøyd med kommunale tjenester som toppledere i private bedrifter.

KLAR MELDING: Avgifter, gebyrer og eiendomsskatt topper misnøyelista med kommunal sektor, forteller NHOs nestleder Anniken Hauglie. Foto: Lise Åserud / NTB
KLAR MELDING: Avgifter, gebyrer og eiendomsskatt topper misnøyelista med kommunal sektor, forteller NHOs nestleder Anniken Hauglie. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er veldig klar tale fra privat sektor, sier NHOs viseadministrerende direktør Anniken Hauglie til Børsen.

Over 1500 beslutningstakere i offentlige og private foretak har deltatt i en fersk undersøkelse der topplederne vurderer lokale myndigheters arbeid.

Sjefer fra små, mellomstore og store bedrifter, uavhengig av NHO-medlemskap, har blitt spurt om alt fra inkludering av flyktninger til tilgang på bredbånd.

- Generelt er det avgifter, gebyrer og eiendomsskatt som irriterer mest. Lang saksbehandlingstid og planlegging av store samferdselsprosjekt er også en gjenganger med negativt fortegn, sier NHO-topp Anniken Hauglie.

Store forskjeller

Undersøkelsen avdekker dessuten et påfallende skille.

Gjennomgående er offentlige toppledere nemlig langt mer fornøyd med kommunens og fylkets innsats enn sjefene i private virksomheter:

  • I privat næringsliv er 44 prosent av sjefene fornøyd med rammebetingelsene i hjemkommunen.
  • I offentlige virksomheter er hele 56 prosent fornøyd med rammebetingelsene.
  • Mest tilfreds er sjefene i offentlig administrasjon. Her er 67 prosent fornøyd med rammebetingelsene i kommunen.

- Det er kanskje ikke så rart at det blir slike forskjeller når man spør om tilfredshet på noe som leveres av det offentlige. Og dessuten slår ikke avgifter, gebyrer og eiendomsskatt inn på bunnlinja på samme måten som for små og mellomstore bedrifter, bemerker Hauglie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer