Brønnøysundregistrene og Skatteetaten åpner kontor i virtuell verden:

Slaktes:
- Hodeløst

Brønnøysundregistrene og Skatteetaten har nå virtuelle kontor i metaverset Decentraland. Feil bruk av offentlige midler, mener Eivind Trædal. - Ønsker å lære om mulighetene som ligger i ny teknologi, svarer de statlige etatene.

VIRTUELT KONTOR: I Decentraland skal man blant annet kunne finne informasjon om kryptorapportering fra Skatteetaten, og «hvordan starte en bedrift» fra Brønnøysundregistrene. Foto: Brønnøysundregistrene

VIRTUELT KONTOR: I Decentraland skal man blant annet kunne finne informasjon om kryptorapportering fra Skatteetaten, og «hvordan starte en bedrift» fra Brønnøysundregistrene. Foto: Brønnøysundregistrene

Vis mer
Publisert

I slutten av oktober ble det kjent at Brønnøysundregistrene og Skatteetaten er de første offentlige aktørene som blir en del av den virtuelle verdenen Decentraland.

Decentraland er laget for å være en verden der man kan lage innhold, spille, selge og bygge land og eiendommer, skriver de i en pressemelding.

Både Skatteetaten og Brønnøysundregistrene har laget et virtuelt kontor i det såkalte metaverset, der sistnevnte har fått hjelp fra konsulentselskapet Ernst and Young (EY), som også selv har et kontor der inne.

Eivind Trædal, bystyrerepresentant for Miljøpartiet de Grønne i Oslo, mener dette er feil bruk av offentlige midler.

- For det første så er Decentraland etter alle målestokker allerede en flopp. Antallet globale aktive brukere har vært beregnet til å være under 40 om dagen, maks opp mot et par hundre, sier han, og legger til:

- Hvis Skatteetaten hadde opprettet et nytt kontor på toppen av Galdhøpiggen, så tror jeg de hadde nådd flere nordmenn.

MENNESKE-ROBOT: Elon Musk lanserte en menneske-robot under Teslas AI-dag, fredag 20. august 2021. Video: Tesla / Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Utrolig merkelig

I det virtuelle kontoret skal man blant annet kunne finne informasjon om kryptorapportering fra Skatteetaten, og «hvordan starte en bedrift» fra Brønnøysundregistrene.

- Jeg vet ikke hvor mye penger dette koster, men det framstår utrolig merkelig. sier han.

Trædal sammenlikner designet på verdenen med en Nintendokonsoll fra 2006: «Det ser stygt ut, og er lite appellerende».

- Mark Zuckerberg må gjerne kaste hundrevis av millioner ned i det hullet, men at den norske stat skal gjøre det syns ikke jeg passer seg. Her er det konsulenter som kan le hele veien til banken. Det virker helt hodeløst, sier han, og legger til:

- Her er det noen som har fått stjerner i øynene om at dette er nytt og kult. Men jeg tror det er et totalt blindspor.

- Ikke framskritt

Trædal viser til at NRK åpna distriktskontor og DNB åpna filial i den virtuelle verdenen Second Life i 2007.

- Er det ikke viktig at offentlige aktører bidrar til nyskaping?

- Jeg syns det er bra at det er lett å levere skattemeldinga i Norge, men at jeg må ta på meg et VR-headset for å levere den, virker ikke som et framskritt. Ideen om at VR-verdenen er neste steg, ser ikke ut til å materialisere seg. Og når det er en håndfull folk som bruker Decentraland, så kunne de gjort noe helt annet for å nå folk, sier han, og legger til:

- De kunne trolig ha skrevet en pressemelding, bretta den om som et papirfly og kasta den ut vinduet, og truffet flere folk enn de gjør i Decentraland.

- Vi prøver å forstå

Kristine Aasen, kommunikasjonsdirektør i Brønnøysundregistrene, sier til Børsen at de har valgt å være en del av den virtuelle verdenen først og fremst for å lære seg ny teknologi.

- Vi prøver å forstå den underliggende infrastrukturen. Måten du identifiserer deg, digitale lommebøker, og også informasjon til brukerne som er der ute, sier hun.

Hun opplyser om at de leier en tomt av konsulentselskapet Ernst and Young (EY).

Andreas Hamnes, forretningsutvikler i Brønnøysundregistrene og ansvarlig for satsingen, forteller at de har jobbet med den typen teknologi som den virtuelle verdenen er bygget på i lang tid, og at dette er en naturlig videreføring av det de allerede har jobbet med.

- Dette viser også hvordan man kan samarbeide på tvers av offentlige etater og private aktører, sier han.

- Hvor mange brukere er det på Decentraland?

- Det vet jeg ikke. Men hovedformålet vårt er ikke å treffe ni millioner brukere. Hvis det hadde vært hovedformålet, så hadde vi gått inn i andre univers. Hovedformålet er å lære oss teknologien, sier han.

- Vi skal gjøre det enklere for folk

- Hvor mye penger har dere brukt på det?

- Vi bruker et par tusen kroner i måneden for tomta vi har. Vi har en avtale med EY som regulerer leieforholdene. Det er en promille av en promille av budsjettene våre, det er det vi bruker på lunsj på ei uke. Dette er ikke noen kostnad, vi tenker på neste generasjon brukere av offentlige tjenester, sier han.

- Dere har vel også betalt konsulentpenger til Ernst and Young?

- Ja, men det er under hundre tusen kroner. Det er under terskelen av hva vi har lov til å bruke.

- Hvorfor skal Brønnøysundregistrene være blant dem som gjør dette?

- Brønnøysundregistrene har alltid vært flinke til å tørre, og å være nysgjerrige. Det må vi fortsette med. Det ligger i samfunnsoppdraget vårt, at vi skal gjøre forenkling for næringslivet, sier han.

- Noen få årsverk

Skatteetaten opplyser via Marius Johansen, fagansvarlig for kryptovaluta, at dette en måte å bli kjent med et nytt univers og bruken av digitale verdier på, til en minimal kostnad.

- Skatteetatens ressursbruk på dette tiltaket er noen få dagsverk. Veilederne om kryptovaluta vi har publisert er gjenbruk av informasjon som allerede ligger på våre nettsider, skatteetaten.no, sier Johansen.

Grunnen til at de gjør dette, ifølge Johansen, er at de ønsker å lære om mulighetene som ligger i ny teknologi.

- Det er viktig for at vi skal kunne løse samfunnsoppdraget vårt på best mulig måte. Vi opplever at mange av dagens unge har eiendeler i slike universer, så her får vi muligheten til å treffe unge brukerne på en plattform de kjenner til, fortsetter Johansen og legger til:

- De siste skattemeldingstallene viser at mange nordmenn eier digitale verdier, og utforskning av slike universer er viktig for at Skatteetaten skal forstå hvordan dette fungerer. Sammen med Brønnøysundregistrene har vi her fått muligheten til å gjøre akkurat det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer