Slaktes: - Klar og vesentlig forsømmelse

Da Erna Solberg unnlot å sjekke egen habilitet i forkant av Hydro-vedtak i 2021, begikk hun en vesentlig tjenesteforsømmelse, sier landets ledende ekspert. I helga innrømmet Solberg at hun i ny og ne sjekket Sindre Finnes i aksjonærregisteret. Likevel gjorde hun ingenting.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det blir en klar og vesentlig pliktforsømmelse at Erna Solberg ikke tok skritt for å få avklart de faktiske og rettslige forholdene, slik bestemmelsen i Forvaltningsloven krever.

Få i landet uttaler seg om habilitet og lovverk med like stor autoritet som professor emeritus Jan Fridthjof Bernt ved UiB.

Dagbladet har stilt Bernt, og andre ledende eksperter på feltet, inngående spørsmål om Sindre Finnes' aksjekjøp i Hydro i løpet av tida Erna Solberg var statsminister.

Erna eide diger aksjepost

Det er særlig regjeringens beslutning om å godkjenne at Røldal-Suldal-anleggene ble overført fra Hydro til Lyse i 2021 som skaper interesse.

Sindre Finnes handlet tusenvis av aksjer i Hydro kort tid før dette eierskiftet. Erna Solberg erklærte seg aldri inhabil i saken.

Erna Solberg visste at ektemannen eide aksjer i Hydro, og til Klassekampen på lørdag sier Solberg for første gang at hun også visste at Finnes kjøpte seg opp i det digre selskapet i løpet av åra i Statsministerboligen.

I dette intervjuet innrømmet Solberg også at hun «på noen tidspunkt» sjekket Sindre Finnes i aksjonærregisteret. Dette var også hennes egne verdier, ettersom hun og Finnes har felles økonomi.

LEDENDE EKSPERT: Professor emeritus Jan Fridthjof Bernt sier Erna Solberg forsømte sine plikter som statsminister. Foto: Vidar Ruud / NTB
LEDENDE EKSPERT: Professor emeritus Jan Fridthjof Bernt sier Erna Solberg forsømte sine plikter som statsminister. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

417 000 kroner

Finnes og Solberg eide sammen 2000 Hydro-aksjer ved utgangen av 2015, 3400 ved utgangen av 2018 og 6000 Hydro-aksjer ved utgangen av 2021.

Verdiene på ekteparets aksjepost i Hydro økte fra 70 000 kroner til 417 000 kroner, ifølge E24.

Med dette til grunn, er dommen til Jan Fridthjof Bernt krystallklar: Det er tjenesteforsømmelse fra den tidligere statsministeren at hun aldri sjekke egen habilitet før det vesentlige Hydro-vedtaket i 2021.

- Mye taler for at Erna visste nok til at hun burde skjønt at her var det et inhabilitetsspørsmål, sier han.

Stor forskjell

Også jussprofessorene Christoffer Conrad Eriksen og Benedikte Moltumyr Høgberg sier til Dagbladet at denne informasjonen kan utgjøre en stor forskjell for Erna Solberg-saken.

- Mye tilsier inhabilitet og Erna Solberg skulle i alle fall ha fått dette sjekket, sier en fjerde autoritet på feltet, professor Eivind Smith ved UiO.

Mens lovavdelingen i Justisdepartementet har konkludert med at Huitfeldt var «uvitende inhabil», sier de to ekspertene at dette nå ikke lenger kan gjelde Solberg i denne saken.

Ikke uvitende

Hydro-vedtaket i Solberg-regjeringen var ikke nødvendigvis ugyldig som følge av Solbergs inhabilitet, men lovavdelingens vurdering av Huitfeldt ikke er direkte relevant for Solberg.

Høyre-lederen kan altså ikke kalle seg uvitende om mannens aksjekjøp i Hydro, for nå er det klart at hun visste.

Jan Fridthjof Bernt mener det er helt klart at Erna Solberg på dette tidspunktet hadde nok informasjon til at hun burde, og måtte, be om en habilitetsvurdering av seg selv i forkant av Hydro-vedtaket i regjering.

- Man kan ikke velge å ikke stille spørsmål man ikke er sikker på at man ikke vil få et svar man ikke liker, sier Bernt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer