Slaktes: - Lego er woke

Legos nye sett, som har karakterer med Downs syndrom og angst, får Fox News til å rive seg i håret.

WOKE: Det siste tilskuddet til den betente woke-debatten er Legos nye sett. Skjermdump: Twitter
WOKE: Det siste tilskuddet til den betente woke-debatten er Legos nye sett. Skjermdump: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske leketøysgiganten Lego vekker oppsikt med sitt nye sett.

Der lanseres en rekke figurer som har Downs syndrom, angst - og armer og ben som ikke er utviklet på vanlig måte. Karakterene har også et bredt spekter av hudfarger.

Raser

Lego er svært populært over store deler av verden. Også i USA. Men der er ikke alle helt begeistret for det nye Lego-settet.

Programleder for den høyreorienterte TV-kanalen Fox News, Harris Faulkner, er kritisk, melder The Independent og HuffPost.

- Si det ikke er sant, meldte Faulkner på TV-kanalen onsdag.

- Lego blir woke, la hun til.

Å være «woke» innebærer å ha høy bevissthet rundt rasisme og andre urettferdigheter i samfunnet. Begrepet har på mange måter et nedlatende tilsnitt, på samme måte som «politisk korrekt».

Faulkner trakk fram at angst, Downs syndrom og det å mangle kroppsdeler er «viktige temaer», før hun stilte et spørsmål til sin kollega, Jimmy Failla, i sendinga:

- Vil du at Lego skal blande seg inn der?

VEKKER REAKSJONER: Fox News er ikke begeistret for det nye Lego «Friends»-settet. Foto: Lego
VEKKER REAKSJONER: Fox News er ikke begeistret for det nye Lego «Friends»-settet. Foto: Lego Vis mer

- Definitivt ikke, svarte Failla og fortsatte:

- Men det som er så fascinerende med denne nyheten er splittelsen i landet vårt. Republikanere mener det er sinnssykt at de skal tvinge identitetspolitikk inn i Lego, mens Demokratene er fortvilet over at de ikke laget en «drag queen»-stripper.

Det aktuelle Lego-settet ble lansert etter tilbakemeldinger om at «barn hadde et ønske om å se seg selv, sine venner og sine familier bedre representert», skriver Lego i en pressemelding.

En del seere stiller seg kritisk til Fox' omtale av saken, skriver Independent, og flere tar til Twitter.

Woke-krig

Det er ikke bare over dammen at krigen mot woke har fått fotfeste.

Også i Norge er debatten høyt på dagsordenen. Nasjonalmuseet har møtt hard motstand for ikke å ville vise fram et Christian Krohg-maleri - angivelig fordi det skal ha vært «kolonialistisk».

At dette var årsaken for å stue det i kjelleren har imidlertid Nasjonalmuseet-sjef Karin Hindsbo blankt avvist, blant annet i NRKs «Dagsnytt Atten». Nå skal bildet vises fram likevel.

At forlagene som eier Roald Dahl-rettighetene i Storbritannia skulle fjerne støtende ord som «tjukk» og «stygg» fra bøkene hans, har også vakt voldsom oppstandelse - og mange mener dette er et tydelig tegn på at woke har gått for langt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer