Den danske leketøysgiganten Lego vekker oppsikt med sitt nye sett.
Der lanseres en rekke figurer som har Downs syndrom, angst - og armer og ben som ikke er utviklet på vanlig måte. Karakterene har også et bredt spekter av hudfarger.
Raser
Lego er svært populært over store deler av verden. Også i USA. Men der er ikke alle helt begeistret for det nye Lego-settet.
Programleder for den høyreorienterte TV-kanalen Fox News, Harris Faulkner, er kritisk, melder The Independent og HuffPost.

Populær Oslo-bar er konkurs
- Si det ikke er sant, meldte Faulkner på TV-kanalen onsdag.
- Lego blir woke, la hun til.
Å være «woke» innebærer å ha høy bevissthet rundt rasisme og andre urettferdigheter i samfunnet. Begrepet har på mange måter et nedlatende tilsnitt, på samme måte som «politisk korrekt».
Faulkner trakk fram at angst, Downs syndrom og det å mangle kroppsdeler er «viktige temaer», før hun stilte et spørsmål til sin kollega, Jimmy Failla, i sendinga:
- Vil du at Lego skal blande seg inn der?

- Definitivt ikke, svarte Failla og fortsatte:
- Men det som er så fascinerende med denne nyheten er splittelsen i landet vårt. Republikanere mener det er sinnssykt at de skal tvinge identitetspolitikk inn i Lego, mens Demokratene er fortvilet over at de ikke laget en «drag queen»-stripper.
Det aktuelle Lego-settet ble lansert etter tilbakemeldinger om at «barn hadde et ønske om å se seg selv, sine venner og sine familier bedre representert», skriver Lego i en pressemelding.
En del seere stiller seg kritisk til Fox' omtale av saken, skriver Independent, og flere tar til Twitter.
Woke-krig
Det er ikke bare over dammen at krigen mot woke har fått fotfeste.
Også i Norge er debatten høyt på dagsordenen. Nasjonalmuseet har møtt hard motstand for ikke å ville vise fram et Christian Krohg-maleri - angivelig fordi det skal ha vært «kolonialistisk».

Wagner-leder: Milliarder avslørt
At dette var årsaken for å stue det i kjelleren har imidlertid Nasjonalmuseet-sjef Karin Hindsbo blankt avvist, blant annet i NRKs «Dagsnytt Atten». Nå skal bildet vises fram likevel.
At forlagene som eier Roald Dahl-rettighetene i Storbritannia skulle fjerne støtende ord som «tjukk» og «stygg» fra bøkene hans, har også vakt voldsom oppstandelse - og mange mener dette er et tydelig tegn på at woke har gått for langt.