Norges eksportgap

Slaktet for rot - svaret overrasker

Innvending: For mange aktører. Løsning: En aktør til.

LIVSGRUNNLAG: Næringsminister Iselin Nybø og NHO-sjef Ole Erik Almlid er enige om at fastlandsindustrien har for stort handelsunderskudd med utlandet. Nyskapningen Business Norway etableres for et tettere samarbeid med næringslivet. Video: Jon Even Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Norges samlede handel med utlandet gikk så vidt i pluss i 2020. Da er inntektene fra olje- og gassektoren med i regnestykket.

I rapporten «Kan Norge tette eksportgapet?», utarbeidet av Menon Economics og omtalt her i Børsen i fjor sommer, ble det dokumentert at Norge aldri har hatt større eksportgap enn nå.

Holdes inntektene fra olje og gass utenfor regnestykket, er handelsunderskuddet - differensen mellom verdien av den samlede importen og verdien av den samlede eksporten - fordoblet til 400 millioner kroner siden 2011. Det er bunn-nivå blant OECD-landene, fastslo Menon-rapporten.

- En erkjennelse

Rapporten leverte blant annet følgende slakt i omtalen av hva vi som land gjør for å fremme salg av norske varer til utlandet:

- Sammenliknet med andre nordeuropeiske land er innsatsen svak, arbeidet «dårlig koordinert» og preget av «mange aktører med til dels overlappende mandat».

Nå kommer regjeringens svar på kritikken - i form av en ny etat underlagt Næringsdepartementet, men med et styre besatt av blant andre aktører fra næringslivet.

- Det er en erkjennelse hos oss alle at vi må gjøre noe for å få opp norsk eksport, og da særlig av andre ting enn olje, gass og fisk, sier næringsminister Iselin Nybø (V) til Børsen.

«Business Norway»

Nybø vil om kort tid ta turen til Stortinget med et forslag som hun håper vil bli banket gjennom i forbindelse med behandlingen av revidert budsjett før sommeren.

- Vi setter av 75 millioner kroner og oppretter nå en helt ny enhet. Foreløpig arbeidstittel er «Business Norway». Formålet skal være å identifisere og gjennomføre strategiske satsinger på eksportsiden, med betydelig inkludering fra næringslivet og i nært samarbeid med det øvrige virkemiddelapparatet, sier Nybø.

- Så der noe av kritikken handler om at det er mange aktører med overlappende mandat og sviktende koordinering, så svarer du med å opprette nok en enhet?

- Det viktige for meg er å inkludere næringslivet mer, noe som har vært et uttalt ønske fra næringslivet selv. Noe av utfordringen i dag er at det eksisterende virkemiddelapparatet ikke klarer å få næringslivet med seg på hva vi sammen skal satse på, sier Nybø.

- En jungel

Ole Erik Almlid, administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), vedgår at NHO aller helst skulle sett en større ryddesjau i måten Norge jobber på for å fremme norsk eksport - både innenlands og med bistand fra utenrikstjenesten. Han mener likevel at grepet som presenteres nå, er godt.

OVERRASKER: Norge ble slaktet i rapport om eksport. Svaret fra næringsminister Iselin Nybø (V) og NHO-sjef Ole Erik Almlid vil kanskje overraske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERRASKER: Norge ble slaktet i rapport om eksport. Svaret fra næringsminister Iselin Nybø (V) og NHO-sjef Ole Erik Almlid vil kanskje overraske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Noen har omtalt dagens brede spekter av virkemiddelapparat som en jungel. Spørsmålet er hvordan skal vi klare å jobbe godt sammen og på tvers, sier Almlid til Børsen.

Han gir selv svaret:

- Denne nye enheten skal koordinere og spisse innsatsen, samordne virkemiddelapparat, være tett sammen med næringslivet på en måte som både ansvarliggjør og forplikter næringslivet. Dermed kan vi øke eksporten. Så dette er en vinn-vinn-modell, mener NHO-sjefen.

Ikke alle detaljer er landet ennå. Styret for Business Norway er ikke på plass, men en av beslutningene som allerede er tatt, er at den nye enheten ikke skal plasseres i Oslo.

Nybø bekrefter at et av ankepunktene i Menon-rapporten vil bli fulgt opp. Nå skal det tallfestes konkrete mål for framtidig nivå på norsk eksport. Så blir det opp til styret å utvikle og fastsette disse målene.

- Ganske utfordrende

Almlid peker på hvorfor handelsbalansen er viktig - ikke bare for bedrifter som driver med eller ønsker å komme inn på eksportmarkedet.

- 600 000 arbeidsplasser er knyttet opp mot eksportvirksomhet. Våre anslag er at det tallet skal opp. Mange av de store eksportkanonene driver godt, mens de små og mellomstore i større grad skal hekte seg på. NHOs målsetting er at vi innen 2030 skal ha en utenriksøkonomi som er i balanse, sier NHO-toppen.

- Hvordan vil du beskrive dagens situasjon?

- Eksport-regnskapet er ganske utfordrende om du tar bort olje og gass. Men morgendagens eksportbilde er mye bredere og mer mangfoldig. Og der er det helt uaktuelt med negativ handelsbalanse over tid. Det kan vi ikke ha.

- Hvorfor ikke?

- Når vi har solgt dyr olje og kjøpt billige klær tilbake til Norge, har vår samlede velferd økt. Det har gitt høyere lønninger, flere bedriftsinvesteringer og bedre økonomi for staten. Grovt forenklet kan vi si at en positiv handelsbalanse gir en bedre økonomi for Norge, fordi vi tar flere penger inn enn vi sender ut. Vi har levd så godt på dette bytteforholdet at vi nesten har glemt hvor viktig det er.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer