Norges eksportgap

Slaktet for rot - svaret overrasker

Innvending: For mange aktører. Løsning: En aktør til.

LIVSGRUNNLAG: Næringsminister Iselin Nybø og NHO-sjef Ole Erik Almlid er enige om at fastlandsindustrien har for stort handelsunderskudd med utlandet. Nyskapningen Business Norway etableres for et tettere samarbeid med næringslivet. Video: Jon Even Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Norges samlede handel med utlandet gikk så vidt i pluss i 2020. Da er inntektene fra olje- og gassektoren med i regnestykket.

I rapporten «Kan Norge tette eksportgapet?», utarbeidet av Menon Economics og omtalt her i Børsen i fjor sommer, ble det dokumentert at Norge aldri har hatt større eksportgap enn nå.

Holdes inntektene fra olje og gass utenfor regnestykket, er handelsunderskuddet - differensen mellom verdien av den samlede importen og verdien av den samlede eksporten - fordoblet til 400 millioner kroner siden 2011. Det er bunn-nivå blant OECD-landene, fastslo Menon-rapporten.

- En erkjennelse

Rapporten leverte blant annet følgende slakt i omtalen av hva vi som land gjør for å fremme salg av norske varer til utlandet:

- Sammenliknet med andre nordeuropeiske land er innsatsen svak, arbeidet «dårlig koordinert» og preget av «mange aktører med til dels overlappende mandat».

Nå kommer regjeringens svar på kritikken - i form av en ny etat underlagt Næringsdepartementet, men med et styre besatt av blant andre aktører fra næringslivet.

- Det er en erkjennelse hos oss alle at vi må gjøre noe for å få opp norsk eksport, og da særlig av andre ting enn olje, gass og fisk, sier næringsminister Iselin Nybø (V) til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer