Strømstøtte:

Slaktet «umulig» forslag: - Uheldig

Energi Norge og Høyre mente det var umulig for nettselskapene å utsette innføringen av ny nettleie. Det viste seg å være helt feil.

STRØM: Den kalde vinteren gjør at nettleien og strømprisen stiger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STRØM: Den kalde vinteren gjør at nettleien og strømprisen stiger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Reaksjonene lot ikke vente på seg da regjeringen la fram strømstøtteordningen forrige uke. For da Ap, Sp og SV fredag fortalte at den omstridte nettleieordningen skulle utsettes, gikk toppsjefen i Energi Norge hardt ut:

- Stortingspartiene vet utmerket godt at det ikke lenger er mulig for nettselskapene å utsette innføringen, fordi systemet allerede er teknisk på plass. Vi har lojalt innrettet oss etter det statsråden seinest mandag sa til Stortinget, at ordningen skal innføres, sa Energi Norge-sjef Knut Kroepelien til Aftenposten.

UMULIG?: Knut Kroepelien, administrerende direktør i Energi Norge, mente det ville være umulig for nettselskapene å snu. Det medførte ikke riktighet. Foto: Lise Åserud / NTB
UMULIG?: Knut Kroepelien, administrerende direktør i Energi Norge, mente det ville være umulig for nettselskapene å snu. Det medførte ikke riktighet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Han understreket at «den nye nettleien vil innføres, fordi det ikke er mulig for selskapene å reversere dette lenger.»

Høyre-topp Nikolai Astrup var raskt ute med å følge opp på Twitter:

«Det er helt useriøst når Ap, Sp og SV fremmer et forslag som de vet det ikke er mulig å følge opp. Holder folk for narr.»

I løpet av helga har det imidlertid blitt klart at uttalelsene fra Energi Norge og Høyre var beviselige feil. De siste dagene har en rekke nettselskaper gått ut og varslet at de utsetter den omstridte nye nettleiemodellen etter beskjeden fra Stortinget.

Så langt mandag har Elvia, BKK Nett og Agder Energi Nett alle besluttet å utsette innføringen av ny nettleie fra nyttår, noe som vil si at godt over én million nordmenn får utsatt den nye nettleieordningen. Fortsatt kan flere selskaper følge etter.

REAGERER: Lars Haltbrekken (SV) reagerer kraftig på uttalelsene fra Høyre og Energi Norge, som har vist seg å være feilaktige. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REAGERER: Lars Haltbrekken (SV) reagerer kraftig på uttalelsene fra Høyre og Energi Norge, som har vist seg å være feilaktige. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Vi visste det

Det får SV-topp Lars Haltbrekken til å dra fram et klassisk sitat fra norsk trønderrock-historie:

- Jeg vil sitere DDE her: Vi visste at det var mulig, det umulige. Det var Høyre som beskyldte oss for å skape forvirring og usikkerhet, men nei - det var Høyre selv som skapte usikkerhet. Det samme gjorde Energi Norge, sier Haltbrekken, som er energipolitisk talsperson i SV, til Børsen.

- Nå lytter nettselskap etter nettselskap til Stortinget, og det viser at det var riktig å være så tydelig som vi var, fortsetter Haltbrekken.

Nikolai Astrup mener det er Energi Norge som må svare for at han selv sa det var «umulig» å snu.

- Jeg baserte meg på informasjon fra Energi Norge og nettselskapene, som mente det praktisk og teknisk ville være for seint å snu nå. Det viste seg å være feil, og det må Energi Norge svare for, sier Astrup til Børsen.

VISER TIL ENERGI NORGE: Tidligere kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). Foto: Terje Pedersen / NTB
VISER TIL ENERGI NORGE: Tidligere kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han mener likevel det er «veldig spesielt» å kaste om på alt bare noen dager før et nytt system skulle innføres.

- Nettselskapene har forberedt innføringen i flere måneder, og settes nå under hardt press om å reversere overføringen til nytt system bare noen dager før det skulle tre i kraft. Hensikten med den nye modellen er å spare forbrukerne for store investeringer i nettet framover. Hvis den gamle modellen videreføres permanent vil det alt annet like bety høyere nettleie for alle de neste åra, og at de som har et lavt og jevnt forbruk av strøm fortsetter å subsidiere nettleien til dem som har mest fra før.

- Komplisert

Børsen har forsøkt å få en uttalelse fra Energi Norge-sjef Knut Kroepelien, som henviser til informasjonssjef Aslak Øverås for kommentarer:

- Det vi gikk ut og sa på fredag var basert på tilbakemelding fra nettselskapene. Det er et komplisert og omfattende arbeid å overføre kundedata til den nye modellen. Disse systemene var ikke laget for å reversere data til den gamle modellen som myndighetene har pålagt selskapene å skrote. Dette har medført mye ekstraarbeid, men de fleste selskapene har i løpet av helgen fått på plass ressurser til å få til dette. Det betyr nok at det ryker en del juleferier hos ansatte, sier Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge, til Børsen.

- Snakket dere mot bedre viten, eller var dere ikke godt nok informert av nettselskapene?

- Det har nok vært en misforståelse i kommunikasjonen mellom oss og selskapene. Men det var for seint å snu, ut fra opplysninger om det som var igangsatt og planlagt før helgen. Men nå har selskapene kastet om på de planene for å etterkomme Stortinget, svarer Øverås.

- Er det grunn til å tro at noen fortsatt ikke klarer å snu?

- Det må vi vente på svar fra selskapene for å vite. Dette er spørsmål som styrebehandles av mange av selskapene før de kan gå ut med det.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Veldig uheldig sak

- Hva tenker du om at uttalelsene fra Energi Norge, som nå viser seg å ikke stemme, har blitt brukt av opposisjonen på denne måten?

- Det er uheldig at vi ikke hadde fullstendig informasjon på fredag. Det vi sa var basert på den kunnskapen vi satt på fra selskapene. Men så har mye endret seg i det politiske bildet, som gjør at selskapene har måttet reversere prosessene sine i tolvte time.

- Ønsker dere å beklage?

- Jeg vil ikke si noe om det nå. Dette er en veldig uheldig sak. Det som først og fremst er å beklage er at vi nå må utsette innføringen av en bedre nettleie for kundene. Det er det viktigste å beklage i dag, sier Øverås.

- UHELDIG: Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge, mener det er uheldig at de ikke hadde fullstendig informasjon på fredag. Foto: Lise Åserud / NTB
- UHELDIG: Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge, mener det er uheldig at de ikke hadde fullstendig informasjon på fredag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- SV beskylder dere og Høyre for å skape forvirring og usikkerhet. Hva tenker du om det?

- Dette er en endring som har vært utredet i ti år, som har vært gjennom tre høringsrunder. Innføring av ny nettleie ble seinest bekreftet av statsråden forrige uke, så det er vel ingen tvil om hvem det er som har snudd i tolvte time her, sier han.

- Skulle bare mangle

SV-topp Haltbrekken har heller ikke glemt kritikken fra Rødt, som han mener bommet fullstendig.

- Rødt, som fryktet at mange nettselskap ikke ville utsette innføringen av rushtidsavgift, tok også feil.

Rødt og Sofie Marhaug gir seg likevel ikke:

- Mange av disse selskapene er jo offentlig eide. Da skulle det bare mangle at de også følger flertallet på Stortinget sine ønsker. Samtidig er det et problem at regjeringen har vært så utydelig, sier Sofie Marhaug, energipolitisk talsperson i Rødt, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer