Varehandelen i Oslo:

Slår alarm: - Absolutt siste dato

For varehandelen i Oslo er sanden i timeglasset i ferd med å renne ut: - Det er ikke snakk om å overleve mai om man ikke åpner innen ei uke, sier Einar Marthinsen.

Byrådsleder Raymond Johansen, byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen vil orientere om koronasituasjonen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Oslo kommune må ikke undervurdere den langvarige og alvorlige belastningen for næringslivet som nedstenging er, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Det er over tre måneder siden varehandelen i Oslo skalket lukene og kastet tusenvis av ansatte inn i permitteringstilværelsen. Svært mange butikker har brukt opp sine reserver, og kjemper nå en voldsom kamp for overlevelse.

I dag legger byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fram hvilke tiltak som skal gjelde i hovedstaden i tida framover. Kravet fra NHO Service og Handel er krystallklart:

- Den vedvarende nedstengningen truer eksistensgrunnlaget for mange butikker. Vi frykter at mange arbeidsplasser innen handel i Oslo kan gå tapt for alltid hvis de ikke snart får åpne igjen, sier Kaltenborn.

- Kritisk

En aktør som nå frykter for bransjen, er Einar Marthinsen, Country Manager hos sko- og veskeleverandøren ANWR Garant. Dersom byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ikke byr på positive nyheter onsdag, advarer Marthinsen om katastrofale følger.

- Vi kommer til å miste butikker i Oslo. Mange har nå nådd bunnen av kontoen. Det er ikke snakk om å overleve mai om man ikke åpner innen ei uke, sier Einar Marthinsen.

ET SKREKKSCENARIO: Dette er statsminister Erna Solbergs tre scenarier rundt håndteringen av coronapandemien. Video: Regjeringen Vis mer

Han opplever situasjonen som svært alvorlig.

- April har vært kritisk. Våren har kommet og det er nå i mai, vår absolutt viktigste salgsmåned, at slaget står. Når vi kommer til slutten av juni starter salgene og man får mindre for varene man har kjøpt inn å tjene penger på.

BER OM GJENÅPNING: Einar Marthinsen, Country Manager i ANWR Garant, er svært bekymret for den kritiske situasjonen. Foto: Privat
BER OM GJENÅPNING: Einar Marthinsen, Country Manager i ANWR Garant, er svært bekymret for den kritiske situasjonen. Foto: Privat Vis mer

- Siste dato

Han understreker videre at varestrømmen ikke bare «kan skrus av».

- Bransjen bestiller sko til vår og sommer i august året før. Disse kommer som avtalt og med de følger det en regning. Hele verdikjeden vår er i fare for å miste både butikker og leverandører, sier Marthinsen og illustrerer alvoret i situasjonen:

- Fredag 7. mai må være absolutt siste dato for å åpne opp Oslo skal vi unngå konkurs i butikker.

Det var 23. januar at alle butikker i Oslo måtte stenge dørene. Med unntak av at butikker utenfor kjøpesenter fikk ha åpent noen uker i februar, har altså hovedstadens butikker vært stengt i over tre måneder.

- Forholdsmessig liten

Et av hovedargumentene fra myndighetene om å stenge varehandelen, har vært at det bidrar til å ta ned mobiliteten i samfunnet.

NHO Service og Handel peker imidlertid på at det finnes svært få dokumenterte tilfeller av smitte i butikk, både blant ansatte og kunder. De mener at det nå haster å få på plass en rask gjenåpning i Oslo.

- Varehandelen har strenge tiltak som gjør at det er naturlig å tenke at smitteverneffekten ved helt stengte butikker blir forholdsmessig liten.

- Vi skulle gjerne sett at Oslo kommune framla sine vurderinger her. Vi er enige med Holden-utvalget som påpeker at stengning av butikker har store samfunnsøkonomisk følger, ikke minst fordi det kaster svært mange ansatte ut i permittering.

Raymonds plan

Etter det Dagbladet forstår kommer Raymond Johansen til å innføre trinn 2 av gjenåpningen for Oslo onsdag.

Dagbladet erfarer at Johansen kommer til å presentere sin vurdering av når trinn to av gjenåpningsplanen kan iverksettes.

I trinn to kan blant annet treningssentre og svømmehaller åpne. Det samme kan butikker, kjøpesentre, kafeer og restauranter. Det blir også skjenking til klokka 22.

Etter det Dagbladet forstår er det trolig at Johansen vil legge til rette for at trinn 2 fases inn, framfor å fjerne alle restriksjonene samtidig.

Denne artikkelen ble publisert onsdag morgen. Les utfallet etter byrådets pressekonferanse her:

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer