Slår alarm: - Blir et blodbad

Stormberg-gründeren advarer om at vi kan få en tapt generasjon, og tror ikke folk har forstått omfanget av den økonomiske krisa.

ADVARER: Stormberg-gründer Steinar J. Olsen advarer om at vi kan sitte igjen med en slagmark av konkursrammede bedrifter og en tapt generasjon av unge hvis ikke de rette tiltakene kommer på plass raskt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ADVARER: Stormberg-gründer Steinar J. Olsen advarer om at vi kan sitte igjen med en slagmark av konkursrammede bedrifter og en tapt generasjon av unge hvis ikke de rette tiltakene kommer på plass raskt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har et historisk høyt antall permitteringer, og hvis ikke regjeringen tar grep vil vi få en historisk høy arbeidsledighet, sier Stormberg-gründer Steinar J. Olsen til Børsen.

- Paradokset er at de som blir minst rammet av viruset er de som blir sterkest rammet av følgeskadene viruset fører til.

I et Facebook-innlegg skriver han om den uvirkelige situasjonen coronaviruset bringer med seg, og de kritiske følgene den kan få for både næringslivet og arbeidstakere.

Advarer

I innlegget etterlyser han nye grep fra myndighetene, og advarer om at krisesituasjonen i næringslivet kommer til å vare en god stund.

Han advarer om at selv om det er de eldste som rammes hardest av selve viruset, er det de unge som kan få den hardeste støyten økonomisk og tas med i dragsuget av ringvirkningene.

Olsen viser til tall på at over 20 000 unge under 30 år, eller «ufattelige 1000 skoleklasser», var uføretrygdet allerede før coronakrisen inntraff. Han sier videre at frafallet på videregående skole er høyt fra før av, og at det allerede var vanskelig for unge å komme inn på arbeidsmarkedet - selv med et sunt næringsliv og lave ledighetstall generelt.

- Når vi allerede før krisa ser at mange unge opplever at de er gitt opp av samfunnet, er det bare å tenke seg hvor dramatisk utenforskap blant unge kan bli etter situasjonen vi opplever nå, sier Olsen.

- Et blodbad

Han sier varehandelen, restaurantnæringen, serviceyrker og reiseliv sysselsetter mange unge arbeidstakere, og påpeker at dette for mange er første steg inn i arbeidslivet.

- Når vi ser hvor hardt rammet disse næringene er, så kommer det til å bli et blodbad for virksomhetene og arbeidsplassene. For de som har en lang vei inn i arbeidslivet fra før vil veien bli svært, svært lang når dette er over, sier Olsen.

Den siste uka har det ramlet inn nyheter om permitteringer - mange av dem i bransjene Olsen nevner.

H&M permitterer 2000.
Nordic Choice Hotels permitterer mange av sine ansatte.
XXL permitterer 1000 ansatte.
• Klesgiganten Varner permitterer flere tusen ansatte.

Stormberg holder nettbutikken åpen, men stengte midlertidig alle sine fysiske butikker forrige uke for å bidra til dugnaden.

255 ansatte ble permittert.

291 000 personer er per tirsdag arbeidsledige i Norge. Det utgjør 10,4 prosent av arbeidsstyrken og er de høyeste tallene siden 2. verdenskrig, skriver NTB.

Den siste uka har 142 000 flere blitt registrert som ledige, en økning på 95 prosent.

- I Facebook-innlegget ditt sier du at vi «risikerer en tapt ungdomsgenerasjon hvor mange havner utenfor»?

- Slik arbeidslivet er lagt opp har de unge som kommer inn lavest ansiennitet, og vil gå først ut ved permitteringer og oppsigelser. I tillegg vil de som allerede har slitt med å få innpass på arbeidsmarkedet få en enda lengre vei inn. Det er en fryktelig farlig spiral. Det er mange som kan havne i utenforskap, og føle at de ikke er en del av samfunnet.

SKIFTET: På en pressekonferanse mandag 23. mars hadde president Trumps holdning til coronapandemien endret seg. Video: CNN Vis mer

Landbruket

- Hva kan konsekvensene bli?

- Vi vet at helsesituasjonen blir dårligere hos de med en passiv tilværelse, det er en fare for at kriminaliteten og polariseringen øker. Det blir «oss» og «dem». Det er det motsatte av det vi er vant til i Norge, hvor alle skal med og få muligheten til å utnytte sine evner.

Samtidig meldes det om stor mangel på arbeidskraft i landbruket. Spesielt er behovet for sesongarbeidere stort.

Her er landbruket normalt avhengig av utenlandsk arbeidskraft, men dette er vanskelig i år på grunn av karanteneregler, stengte flyplasser og strengere grensekontroll som følge av coronaviruset.

- Kan ikke de unge ta blant annet disse jobbene?

- Både i landbruket og i bygg og anlegg er det muligheter for unge mennesker. Men det er ikke i nærheten av nok arbeidsplasser til å dekke opp det som nå kan ligge igjen på slagmarka. Handels- og tjenestenæringa står for 49 prosent av sysselsettingen i Norge, og varehandelen desidert mest, sier Olsen.

Staten må ta regninga

Han etterlyser tiltak fra myndighetene for å hindre et konkursskred i disse bransjene.

- Jeg er ganske sikker på at det kommer en tiltakspakke med kostnadsdekning. Myndighetene kan ikke gi den regninga til næringslivet alene, sier Olsen.

Han roser tiltak som endringene i permitteringsregelverket, men sier de fleste andre tiltakene som har kommet så langt handler om å tilføre likviditet - altså å utsette skatt, moms, arbeidsgiveravgift eller å låne penger.

LOCKDOWN: Til tross for at Boris Johnson har bedt befolkningen holde seg hjemme, så det slik ut i London 24. mars. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Lånene skal staten ha tilbake med renter. Et næringsliv i krise kan ikke låne seg ut av knipa. Likviditet er viktig, men som i en husholdning kan man ikke bare låne penger når det ikke er balanse mellom inntekter og utgifter, sier gründeren.

- Myndighetene har på en god måte tatt ansvar for å hindre spredningen av viruset. Men konsekvensen må ikke bli at store deler av næringslivet kan bli utradert. Det kommer til å skje hvis ikke det raskt kommer en tiltakspakke som inneholder kostnadsdekning.

- Konkurser denne uka

- Når kommer de første konkursene?

- De kommer allerede denne uka. Det er virksomheter som har hatt det tøft og har drevet med små marginer, og hvor corona var siste spikeren i kista. For virksomheter som var levedyktige fram til krisa, og så får pustevansker på grunn av myndighetenes avgjørelser, er vi tjent med at arbeidsplassene reddes.

I dag omtalte Dagbladet hvordan WHOs virusekspert omtaler Europas lockdown som selvskading. Børsen har tidligere omtalt samfunnsøkonom og NTNU-professor Jon Olaf Olaussen og hans kritikk av tiltakene, som så langt har en prislapp på over 280 milliarder kroner.

- Du skriver at dette er mer dramatisk enn mange skjønner, Olsen?

- Jeg tror mange ennå ikke har forstått omfanget av den økonomiske krisa, og hvor mange virksomheter som helt eller delvis har mistet sine inntekter. Men jeg føler meg trygg på at norske toppolitikere har såpass god oversikt og forstår hva som er på spill nå at de vil stille opp med en krisepakke med kostnadsdekning, à la det Danmark gjorde forrige uke.

- Du er selv foreslått inn i Høyres sentralstyre. Har du snakket med Erna Solberg om disse bekymringene?

- Jeg har vært i kontakt med mange sentrale politikere, også i regjeringsapparatet, de siste dagene og ukene. Men jeg har bevisst ikke brukt tida til statsministeren, hun gjør en fantastisk jobb som leder av et Norge i krise. Så er det viktig at andre låner et øre til næringslivet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer