Slår alarm: - Dypt bekymret

Norske pakkereisearrangører står i en gigantisk knipe. Nå mener Marit Vidnes at timeglasset er i ferd med å renne ut.

- HASTER: Marit Vidnes er daglig leder for Norrøna Hvitserk Adventure. Turarrangøren er blant aktørene i Norge som er underlagt pakkereiseloven. Det kan koste virksomheten mer enn den vil tåle, dersom myndighetene ikke griper inn. Foto: Privat
- HASTER: Marit Vidnes er daglig leder for Norrøna Hvitserk Adventure. Turarrangøren er blant aktørene i Norge som er underlagt pakkereiseloven. Det kan koste virksomheten mer enn den vil tåle, dersom myndighetene ikke griper inn. Foto: Privat Vis mer
Publisert

For tre uker siden ble Norge i praksis stengt. For aktører som skreddersyr reiser inn til landet, har det medført et skred av kanselleringer.

Nå frykter næringslivsorganisasjonen Virke at en konkursbølge skal skylle over reisearrangørene.

- Nå står 4000 arbeidsplasser i ferd med å gå tapt, og med dem en omsetning på 35 milliarder kroner. Norsk reiseliv vil kunne oppleve et konkursras uten sidestykke i historien, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, til Børsen.

- På kanten av stupet

Ifølge organisasjonen ligger den djevelske detaljen i pakkereiseloven. I henhold til den er virksomheter som selger pakkereiser her til lands pliktig å refundere hele salgssummen for avlyste turer. Forbrukerlovgivningen krever på samme tid at beløpet tilbakebetales seinest 14 dager etter avbestilling.

- Pakkereisearrangørene er nå på kanten av stupet. Per nå eksisterer det ingen lettelser eller kompensasjonsordninger knyttet til pakkereiseloven. Norske myndigheter har sagt at de ville se på muligheter for å forskyve fristen med 14 dager. Det for å gi litt pusterom, men problemet vil være like stort når fristen utløper.

I en knipe

Regjeringens nye kontantstøtte til næringslivet har det siste døgnet blitt høyt applaudert. Den skal etter planen dekke faste utgifter som husleie og forsikringspremie for bedrifter som har opplevd å miste betydelige inntekter under coronakrisen.

- Vil det alene være nok til å redde pakkereisearrangørene?

- Svaret er nei. Kompensasjonsordningen er god, men kontantstøtten løser dessverre ikke problemet.

Artikkelen fortsetter under:

- Vil gå konkurs

Nesten 1 av 4 av dem som reiser til Norge i sommersesongen gjør det gjennom en reisearrangør, ifølge Turistundersøkelsen. Innenfor norsk reiseliv er Up Norway, Fjord Tours, Artic Guide Service, Bergans Adventures og Norrøna Hvitserk Adventure blant aktørene som er underlagt pakkereiseloven.

Marit Vidnes er daglig leder for sistnevnte virksomhet. Hun krever at myndighetene kommer på banen for å unngå et potensielt skrekkscenario.

UPOPULÆR: Skjellsordene hagla mot ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje, da han måtte ta den vanskelige avgjørelsen å isolere kommunen, og dermed avlyse påsken for 25 000 hyttefolk. Helseapparatet i Sør-Norges tredje største kommune i flatemål, ville ikke greid ekstrabelastningen coronaepedemien fører med seg. Reporter: Øystein Andersen. Foto / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Reiselivsbransjen er en allerede presset bransje. Dersom det ikke fremmes en ordning, vil mange millioner gå tapt. Norsk reiselivsnæring vil bli satt tilbake mange år, og flere vil gå konkurs. Vi trenger en løsning, og det haster.

- Dypt bekymret

Som turoperatør sørger Hvitserk blant annet for å hente internasjonale turister til Norge hvert år. Med strenge corona-restriksjoner og et globalt reiseliv som er satt på pause, frykter hun for framtida til flere bedrifter.

- Vi har mistet all inntektsgrunnlag. Hvitserk er en av få aktører som heldigvis kan klare oss gjennom dette året. Slik er det ikke for alle, og jeg kjenner flere som nå er dypt bekymret.

Pakkereisearrangørene slår derfor alarm i et håp om at norske myndigheter strekker ut en hjelpende hånd.

- Dersom redningspakken ikke kommer, vil det få enorme ringvirkninger. Ikke bare for reisearrangørene, men alle samarbeidspartnere som leverandører, familiedrevne hoteller og små bedrifter i Utkant-Norge.

Foreslår dansk modell

Virke har blant annet bedt om at det opprettes en kompensasjonsordning for refusjoner som skyldes avbestilte eller avlyste reiser. Videre foreslår organisasjonen at regjeringen kan se til Danmark for en eventuell løsning.

- Der har staten tilført reisegarantifondet 1,5 milliarder danske kroner og utvidet fondets formål slik at pengene ikke bare utløses ved konkurser, men også ved refusjoner etter pakkereiseloven som skyldes corona, sier Ivar Horneland Kristensen.

I henhold til den danske modellen, skal pengene også tilbakebetales rentefritt. Nedbetalingstida er satt til 30 år.

- Dersom dette ikke kommer på plass før påske, trengs det også betalingsutsettelse utover de 14 dagene som fondet har tatt til orde for. Dette brenner virkelig for denne næringen, sier Horneland Kristensen.

- Brutalt

Det argumenteres blant annet med at pakkereisearrangørerene hvert år sørger for viktig sysselsetting og verdiskaping over hele landet.

- Dette vil ramme pakkereisearrangørene direkte, både store og små arrangører. Men så vil det i tillegg ramme alle som får oppdrag fra reisearrangørene, som hoteller og opplevelsessentre. Det kommer til å brutalt slå beina under lokale hjørnesteinsbedrifter og små bedrifter som bidrar til å holde liv i lokalsamfunnet vårt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer