Slår alarm: - Dypt bekymret

Norske pakkereisearrangører står i en gigantisk knipe. Nå mener Marit Vidnes at timeglasset er i ferd med å renne ut.

- HASTER: Marit Vidnes er daglig leder for Norrøna Hvitserk Adventure. Turarrangøren er blant aktørene i Norge som er underlagt pakkereiseloven. Det kan koste virksomheten mer enn den vil tåle, dersom myndighetene ikke griper inn. Foto: Privat
- HASTER: Marit Vidnes er daglig leder for Norrøna Hvitserk Adventure. Turarrangøren er blant aktørene i Norge som er underlagt pakkereiseloven. Det kan koste virksomheten mer enn den vil tåle, dersom myndighetene ikke griper inn. Foto: Privat Vis mer
Publisert

For tre uker siden ble Norge i praksis stengt. For aktører som skreddersyr reiser inn til landet, har det medført et skred av kanselleringer.

Nå frykter næringslivsorganisasjonen Virke at en konkursbølge skal skylle over reisearrangørene.

- Nå står 4000 arbeidsplasser i ferd med å gå tapt, og med dem en omsetning på 35 milliarder kroner. Norsk reiseliv vil kunne oppleve et konkursras uten sidestykke i historien, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, til Børsen.

- På kanten av stupet

Ifølge organisasjonen ligger den djevelske detaljen i pakkereiseloven. I henhold til den er virksomheter som selger pakkereiser her til lands pliktig å refundere hele salgssummen for avlyste turer. Forbrukerlovgivningen krever på samme tid at beløpet tilbakebetales seinest 14 dager etter avbestilling.

- Pakkereisearrangørene er nå på kanten av stupet. Per nå eksisterer det ingen lettelser eller kompensasjonsordninger knyttet til pakkereiseloven. Norske myndigheter har sagt at de ville se på muligheter for å forskyve fristen med 14 dager. Det for å gi litt pusterom, men problemet vil være like stort når fristen utløper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.