- For å si det rett ut er jeg litt i villrede nå, sier Per Fjærestad, Country Manager i Creditsafe Norway.
Helt siden 12. mars har økonomer og kreditteksperter ropt varsko om et forestående konkursras i Norge. Ifølge en fersk rapport fra Creditsafe Norway, viser tallene det stikk motsatte.
- I likhet med alle andre har vi forventet en kraftig økning i antall konkurser, men det skjer jo ikke. Faktum er at vi så langt i år har sett færre konkurser enn tidligere år, fortsetter Fjærestad, og viser til statistikken:

- I august ble det registrert rekordlave konkurstall og en nedgang på hele 33 prosent målt mot samme måned i fjor.
- Totalt er det registrert 2282 konkurser fra januar til og med august i år. Det er en nedgang på 8 prosent sammenliknet med 2488 konkurser i samme periode i fjor, ifølge Creditsafe Norway.
Frykt-scenario
Fjærestad er forbløffet over de «unormalt lave» konkurstallene. Han slår derimot alarm om en potensiell dramatisk utvikling.
- På tross av disse tallene er jeg fremdeles overbevist om at det kommer et ras, og jeg frykter at vi bare skyver problemene foran oss.

- Konkursene blir verre og verre
Fjærestad har ikke et klart svar på de bakenforliggende årsakene til den oppsiktsvekkende utviklingen, men peker på tilstanden til norsk økonomi som en mulig forklaring:
- Vi handler mindre, investerer mindre og gir mindre kreditt. Uten biler på veien kolliderer heller ingen, og det er dette inntrykket jeg får av konkursutviklingen vi ser nå.
- Problemene kommer
I august skrev E24 at 78 selskaper som har fått corona-kontantstøtte, likevel endte i konkurs. Til sammen mottok selskapene 31,1 millioner kroner fra det offentlige.

Spår 6000 corona-konkurser
- Støtteordninger og momsfritak har kanskje gjort mange en bjørnetjeneste, men realiteten vil snart slå inn. Det vil åpenbart komme problemer, de har bare blitt utsatt lenger enn vi hadde forutsett, fastslår Fjærestad.
Økonomiprofessor James Natvik ved BI mener konkurstallene viser at kontantstøtteordningen ikke fungerer.

Frykter brutal smell for Norge
- Jeg synes det er litt sjokkerende hvis man viderefører kontantstøtteordningen nøyaktig slik den er utformet i dag, uttalte han til E24.
Natvik utdyper overfor Børsen:
- Støtteordningenes utforming har ført til at vi har skjøvet et ukjent antall konkurser foran oss. Omfanget og samlet kostnad ser vi neppe før om et drøyt år, sier han.
Kunstig i live
Også Natvik mener det er en risiko for at selskaper holdes kunstig i live av statlige støtteordninger, og at kreditorer utsetter å slå dem konkurs for å få mest mulig ut av ordningene.
Det er uansett klart at coronapandemien har fått betydelige negative følger for norsk økonomi. I løpet av andre kvartal falt bruttonasjonalprodukt (BNP) med 6,3 prosent - det største fallet Statistisk sentralbyrå (SSB) noen gang har målt for ett kvartal.

Varsler kronisk coronasmell
Når regjeringen legger fram forslag til statsbudsjett for 2021 i oktober, kommer også Finansdepartementets anslag over pandemiens følger for norsk økonomi framover.
Så langt har bare 0,36 prosent av selskapene som har mottatt kontantstøtte, gått konkurs. Statsminister Erna Solberg (H) har varslet at ordningen etter planen skal avvikles etter august måned.