Nytt grep for å løfte Norge

Slår alarm: - Må få ut fingeren

Norge står i akutt fare for å tape kampen om enorme gevinster, advarer gigantaktører i norsk næringsliv og energibransje.

KRAFTLØFT: - En omdreining som kan løfte Norge, sier industri- og kraftgigantene om forslaget som nå er spilt inn for norske politikere. Det handler om å sikre strøm til de nye grønne industriarbeidsplassene der EU er mye lenger framme i skoa enn kraftnasjonen Norge. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / Samfoto / NTB
KRAFTLØFT: - En omdreining som kan løfte Norge, sier industri- og kraftgigantene om forslaget som nå er spilt inn for norske politikere. Det handler om å sikre strøm til de nye grønne industriarbeidsplassene der EU er mye lenger framme i skoa enn kraftnasjonen Norge. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er enormt. Vi snakker om 60 000 nye jobber. Men det går veldig fort, og for tida er Norge sist i klassen.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-giganten Norsk Industri slår storalarm i et brev til norske politikere.

Sammen med bransjeforeningen Energi Norge og flere av de største kraftselskapene - inkludert Statkraft, Elkem og Hydro - tar NHO-toppen til orde for å etablere en snarvei som skal løfte Norge fram i en knivskarp konkurranse der startskuddet for lengst har gått.

- Dette er knyttet til EUs ambisiøse utslippsmål med milepæler som er ekstremt krevende. Vi er midt i et paradigmeskifte der det skal skapes opp til 60 000 nye arbeidsplasser. Dette skjer i et enormt tempo, og Norge må få ut fingeren, sier Lier-Hansen til Børsen.

Stor nok kontakt

Utfordringen er å få fram nok strøm til nye batterifabrikker, utvinning av grønn hydrogen og fangst og lagring av karbon.

- For å få til dette må bedriftene ha tilgjengelige arealer, og på den tomta må det være en stikkontakt som er stor nok til å etablere en batterifabrikk, produsere grønn ammoniakk eller elektrolyse i hydrogenproduksjon. Våre analyser viser at Norge bruker altfor lang tid fra noen ønsker den strømmen, til du faktisk får den strømmen. Andre land ligger mye lenger framme, advarer Lier-Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer