Nytt grep for å løfte Norge

Slår alarm: - Må få ut fingeren

Norge står i akutt fare for å tape kampen om enorme gevinster, advarer gigantaktører i norsk næringsliv og energibransje.

KRAFTLØFT: - En omdreining som kan løfte Norge, sier industri- og kraftgigantene om forslaget som nå er spilt inn for norske politikere. Det handler om å sikre strøm til de nye grønne industriarbeidsplassene der EU er mye lenger framme i skoa enn kraftnasjonen Norge. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / Samfoto / NTB
KRAFTLØFT: - En omdreining som kan løfte Norge, sier industri- og kraftgigantene om forslaget som nå er spilt inn for norske politikere. Det handler om å sikre strøm til de nye grønne industriarbeidsplassene der EU er mye lenger framme i skoa enn kraftnasjonen Norge. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er enormt. Vi snakker om 60 000 nye jobber. Men det går veldig fort, og for tida er Norge sist i klassen.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-giganten Norsk Industri slår storalarm i et brev til norske politikere.

Sammen med bransjeforeningen Energi Norge og flere av de største kraftselskapene - inkludert Statkraft, Elkem og Hydro - tar NHO-toppen til orde for å etablere en snarvei som skal løfte Norge fram i en knivskarp konkurranse der startskuddet for lengst har gått.

- Dette er knyttet til EUs ambisiøse utslippsmål med milepæler som er ekstremt krevende. Vi er midt i et paradigmeskifte der det skal skapes opp til 60 000 nye arbeidsplasser. Dette skjer i et enormt tempo, og Norge må få ut fingeren, sier Lier-Hansen til Børsen.

Stor nok kontakt

Utfordringen er å få fram nok strøm til nye batterifabrikker, utvinning av grønn hydrogen og fangst og lagring av karbon.

- For å få til dette må bedriftene ha tilgjengelige arealer, og på den tomta må det være en stikkontakt som er stor nok til å etablere en batterifabrikk, produsere grønn ammoniakk eller elektrolyse i hydrogenproduksjon. Våre analyser viser at Norge bruker altfor lang tid fra noen ønsker den strømmen, til du faktisk får den strømmen. Andre land ligger mye lenger framme, advarer Lier-Hansen.

PLAN: Forslaget fra Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen og store energiaktører handler om potensielt 60 000 nye jobber. Foto: Lise Åserud / NTB
PLAN: Forslaget fra Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen og store energiaktører handler om potensielt 60 000 nye jobber. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Han understreker gjerne poenget med paradigmeskifte ytterligere:

- Det grønne skiftet har på kort tid gått fra å bli ansett som en klamp om foten til å være muligheter for å lykkes.

Farlig bakpå

I brevet til politikerne heter det blant annet følgende om hvor akterutseilt Norge er i øyeblikket:

  • «EU satser på en storstilt industriomlegging for å nå klimamålene» med en «robust finansiert revitaliseringsplan».
  • Sverige innfører «et bredt sett av tiltak for å komme raskt i gang», inkludert «tiltak for å redusere ledetida» (tida det tar fra strøm er ønsket av en bedrift, til strøm kan leveres) ned til 1-2 år.
  • Danmark planlegger energiøyer utenfor Jylland og Bornholm til en prislapp på mer enn 200 milliarder danske kroner (271 milliarder norske kroner).
  • Danmark, Tyskland, Nederland og Belgia arbeider med å utvikle fellesprosjekter for hydrogen og offshore vind.
  • Her hjemme klargjøres industritomter, «men det går altfor seint». Google og Microsoft har etablert seg i våre naboland fordi det tok for lang tid å få kablet opp leveranser av strøm. «Dette må vi unngå når batterifabrikker og annen grønn industri vil etablere seg i Norge», framholder industri- og kraftgigantene i brevet.

- Dette må kunne leses som en kraftig advarsel?

- Uten tvil. Skal Norge lykkes med det grønne skiftet, må vi være en god vertsnasjon. Dette er det egentlig ingen uenighet om. Men nå er vi altså kommet dit hen at vi peker på en løsning, framholder Lier-Hansen.

Komme til dekket bord

Modellen som foreslås av Norsk Industri, Energi Norge, Agder Energi, Eidsiva Energi, Hafslund Eco, NTE, Statkraft, Elkem og Hydro Energi kan enkelt oppsummeres som en snarvei tvers gjennom dagens etablerte system. Et system Lier-Hansen ikke nøler med å beskrive som «noe omstendelig».

- Vi tar til orde for å gi Siva (Selskapet for industrivekst) en større rolle som tilrettelegger, initiativtaker og risikotaker. Siva må forskuttere utgiftene og legge til rette for etableringer der det finnes aktuelle industritomter. Dette må skje så tidlig at strømmen er på plass når interessentene melder seg. Så overtar bedriften ansvaret og risikoen, forklarer Lier-Hansen.

Løsningen er med andre ord selvfinansierende og skrudd sammen slik at etablerte strømkunder ikke får økte utgifter.

- Poenget er å tette en «missing link» i det norske forvaltningssystemet. Det finnes slike ordninger i andre land allerede, for eksempel i Canada, hvor du kommer til dekket bord og slipper å forhandle med myndighetene. Det er dit vi må komme, tilføyer han.

Må ikke rote bort

Norsk Industri er den største landsforeningen i NHO. Administrerende direktør Stein Lier-Hansen understreker at Norge har en lang rekke naturlige konkurransefortrinn i kappløpet om å vinne de nye grønne industriarbeidsplassene.

- Vi har noe veldig få andre land har, nemlig en enorm base med grønn energi. Vannkraften er et enormt konkurransefortrinn i dette kappløpet, og en viktig grunn til at investorene ser på Norge nå. Dessuten er vi gode på teknologi med stor kompetanse på industriell utvikling. Legg til den norske samarbeidsmodellen med svært få streiker i industrien, som utvilsomt også er en global konkurransefordel. Derfor må vi ikke rote dette bort med et regelverk der ting tar for lang tid, understreker han.

I brevet til politikerne oppsummerer industri- og kraftgigantene forslaget med følgende to setninger:

«På kort sikt får staten økte kostnader. På lengre sikt vil staten få økte inntekter som følge av økt industriell aktivitet.»

- Dette kan bli veldig stort, altså. Vi snakker om en stor omdreining for å løfte Norge. Og det er lange verdikjeder, med mange underleverandører som også vil få oppdrag, poengterer Lier-Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer