Økokrim:

Slår alarm: - Sosial dumping

Økt netthandel er blant det som fører til press på varetransportbransjen. Økokrim advarer mot kriminelle aktører.

ØKOKRIM ADVARER: Flere useriøse aktører finner veien inn i varetransportbransjen. Illustrasjonsfoto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB
ØKOKRIM ADVARER: Flere useriøse aktører finner veien inn i varetransportbransjen. Illustrasjonsfoto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida er det ropt varsku om sosial dumping i varetransportbransjen.

Regjeringen har nylig varslet kamp mot kriminelle aktører blant transportleverandører, etter flere illevarslende meldinger fra bransjen.

Blant annet har FriFagbevegelse omtalt underbetaling og brudd på kjøre- og hviletidsreglene hos leverandører som PostNord, som har lovet grep for å avdekke arbeidskriminalitet hos sine underleverandører.

I midten av januar gikk samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ut og varslet storrengjøring i bransjen.

- Ulovlig lave lønninger i deler av bransjen legger opp til en farlig standard og får svært uheldige konkurransefordeler som bidrar til å ødelegge den seriøse bransjen. Svart arbeid er skadelig for hele samfunnet, og brudd på miljøkrav er uheldig for naturen, skrev han i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Nå slår også Økokrim alarm om praksisen.

«Økokrim ser at flere underleverandører og enkeltpersonforetak i varetransportbransjen betaler sine sjåfører svart, unnlater å betale skatter og avgifter, hvitvasker inntjeningen og utsetter sjåførene for urimelige arbeidsforhold og sosial dumping. Noen bruker også stråpersoner i sine foretak slik at de selv urettmessig kan motta offentlige stønader», skriver de på sine nettsider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer