Jonas Gahr Støre

Slår alarm: - Tjenesteforsømmelse

Ap-leder Jonas Gahr Støre anklager regjeringen for å ha gått fullstendig uforberedt inn i høstbølgen av coronasmitte, og at de derfor har et direkte ansvar for at mange bedrifter nå risikerer konkurs.

REFSER: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ha strakstiltak for å redde norsk næringsliv. Foto: Vidar Ruud / NTB
REFSER: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ha strakstiltak for å redde norsk næringsliv. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Skatteetaten skal ikke lenger forvalte den generelle kompensasjonsordningen for bedrifter som rammes av coronapandemien. Regjeringen har lovet at en ny ordning skal være på plass i midten av januar.

Dette er ikke bra nok, mener Ap-leder Støre. Han slår nå alarm om at situasjonen er særdeles kritisk for mange bedrifter.

- Regjeringen har et direkte ansvar for at mange bedrifter og virksomheter risikerer konkurs. De gikk uforberedt inn i høsten og en ny smittebølge. Vi er i en varslet krise. Det er uforståelig at regjeringen henger etter, sier Støre til Børsen.

ERNA-REFS: Jonas Gahr Støre mener regjeringen tar utfordringene i den seriøse delen av bilvaskbransjen på alvor. Reporter: Lars Martin Gimse / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Bakpå

Allerede i juni visste regjeringen at den utbetalingsløsningen, som ble startet i vår, måtte flyttes fra Skatteetaten.

- Da kunne de brukt sommeren, august, september, oktober til å forberede i beredskap en ny ordning. I stedet kommer vi bakpå med en ny kompensasjonsordning det er bred støtte for i Stortinget, sier Støre.

Han mener situasjonen kan få dramatiske konsekvenser for næringslivet. Blant annet viser Ap-lederen til tall fra Virke som frykter at én av åtte bedrifter kan gå konkurs fordi de må vente til januar eller februar med å få utbetalt penger de har rett til.

Det føyer seg inn i rekken av dyster statistikk 14 prosent av bedriftene frykter konkurs, og hver femte småbedrift vurderer konkursrisikoen som reell. Hver tredje reiselivsbedrift har pengemangel.

- Direkte ansvar

- Det mener jeg er et direkte ansvar for en regjering som står flere ganger i uka på pressekonferanser og formidler strenge smittevernsråd. Det er nødvendig, og det er det brei støtte for i folket. Men skal den dugnaden være ekte, må vi stille opp for dem som uforskyldt må stenge ned, mener Støre.

Han påpeker hvordan smitteverneksperter advarte om en smittebølge i høst og vinter. Derfor reagerer han svært sterkt og mener at regjeringen ikke har gjort nok for næringslivet.

- Det er ansvarsfraskrivelse og tjenesteforsømmelse rett og slett. At dette var nytt og ukjent terreng i mars og april, var alle enige om. Men når smittemyndighetene fra april sa at det kunne komme en bølge to til høsten, så burde de ha forberedt en ny løsning. Særlig fordi de bedriftene som nå rammes har mindre å gå på enn de hadde i mars. De har mindre reserver og mindre i kassa, sier Støre og legger til:

- Regjeringen prøver med små plasterlapper, mens det nå er næringer som fossblør.

STOPPET: Statsminister Erna Solberg (H) orienterte om coronasituasjonen onsdag 25. november. Da Dagbladets reporter stilte et spørsmål om sykehjemmene, måtte helseminister Bent Høie ta over. Vis mer

Ap-lederen håper at regjeringen tar umiddelbare grep.

- Regjeringen og virkemiddelapparatet må vurdere mulige strakstiltak, som kan gi penger nå slik at bedrifter ikke går konkurs mens de venter på en ny varig utbetalingsløsning. Vi oppfordrer regjeringen på å se på mulige, ubyråkratiske strakstiltak for å komme selskapene i møte, sier Støre.

- Fjerne forslag

Han understreker at forslag han hittil har sett fra regjeringen ikke har imponert ham.

- Regjeringen kommer med helt fjerne forslag - som Nikolai Astrup, som ber Oslo kommune om å senke eiendomsskatten for å komme utelivsbransjen til unnsetning. De aller fleste utelivsvirksomheter i Oslo og Bergen og andre byer, eier ikke sine egne lokaler. De leier. Så dette er jo ikke til hjelp for dem. Budskapet om å gå til banken og få kriselån, viser seg jo at veldig mange selskaper ikke får, sier Støre.

Han påpeker at det er en rekke bransjer - både uteliv, reiseliv, luftfart, maritim sektor og bygg og anlegg - som nå er blant dem som rammes hardt av pandemien.

- Nå bikker altså antallet ledige 200.000. Det er mer enn vi hadde under finanskrisa. Det er mer enn vi hadde under oljekrisa. Det er grunn til å være urolig fordi ledigheten går fortere opp enn den så går ned, sier Støre.

- Nødropene

Næringsminister Iselin Nybø (V) forsvarer regjeringen og sier de følger situasjonen og fortløpende vurderer behovet for nye eller endrede tiltak.

- Vi har hørt nødropene helt siden krisa inntraff, og lagt på bordet krisepakker i hundremilliardersklassen for å hjelpe næringslivet og arbeidstakerne gjennom coronapandemien. Vi setter liv og helse først, og utvikler og tilpasser tiltak for ikke å påføre samfunnet større ulemper enn nødvendig, sier Nybø i en skriftlig kommentar til Dagbladet og legger til.

FORSVARER: Næringsminister Iselin Nybø mener regjeringen har laget gode kompensjonsordninger. Foto: Berit Roald / NTB
FORSVARER: Næringsminister Iselin Nybø mener regjeringen har laget gode kompensjonsordninger. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Pandemien er uforutsigbar, og vi har gjort til dels betydelige endringer i ordningene som følge av den siste innstrammingen i smitteverntiltakene, sier næringsministeren.

Hun forklarer at ettersom Skatteetaten ikke lenger kan forvalte den generelle kompensasjonsordningen jobber regjeringen raskt for å få på plass en ny ordning, som gjør at søkere kan få dekket 85 prosent av faste, uunngåelige kostnader i november og desember.

- Gode ordninger

- Ordningen vil åpne i midten av januar, og utbetalinger av støtte vil skje så raskt som mulig etter det. Jeg oppfordrer alle bedrifter som planlegger å søke kompensasjon i januar til å starte forberedelsene før jul, da vil det gå fortere å få pengene utbetalt, sier Nybø.

Hun opplyser at myndighetene også forlenger ordningen med utsatt innbetaling av skatt og merverdiavgift til 28. februar 2021.

- Vi har valgt å lage gode, generelle ordninger, som alle kan bruke. Ordningene er laget så treffsikre som mulig og det er nettopp de som har størst inntektsfall som også får mest kompensasjon fra staten. I et nordisk perspektiv er den norske kompensasjonsordningen sjenerøs. Den favner en bredere del av næringslivet, har lav inngangsterskel og høyt tak for månedlige utbetalinger. Den varer også lengre enn i andre nordiske land, sier næringsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer