Slår alarm: - Trenger 700 milliarder

Flybransjen slår alarm.

ALARM: Flybransjen sliter, og må ha mer krisehjelp. Foto: THE CANADIAN PRESS / AP-Frank Rumpenhorst / NTB
ALARM: Flybransjen sliter, og må ha mer krisehjelp. Foto: THE CANADIAN PRESS / AP-Frank Rumpenhorst / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyselskap trenger ytterligere 70 til 80 milliarder dollar i krisehjelp fra myndigheter for å overleve coronakrisen, ifølge Den internasjonale organisasjonen for lufttransport (IATA).

Det tilsvarer en sum på opp mot 720 milliarder norske kroner.

- Vi er ekstremt takknemlig for at de (myndighetene, journ.anm.) har injisert 160 milliarder dollar i sektoren. I de kommende månedene er industriens behov anslått til å være ytterligere 70 til 80 milliarder dollar i støtte, sier Alexandre de Juniac, sjef for IATA, ifølge Reuters.

- Ellers er det flyselskaper som ikke vil overleve.

Anslår enormt tap

IATA har anslått at coronaviruset fører til at sektoren vil tape 87 milliarder dollar i år, men sier at det ikke er utenkelig at tallet kan bli langt høyere.

- Det er ganske sannsynlig at vi vil kunne se et større tap enn anslått, sier de Juniac, og legger til at tapet kan komme på hele 100 milliarder dollar, tilsvarende 897 milliarder kroner.

IATA anslår samtidig at trafikknivået for flybransjen ikke vil være tilbake til normalen før i 2024, og at antall passasjerer fortsatt vil være redusert med 30 prosent neste år, ifølge Reuters.

KATASTROFALT UTFALL: Flyprodusenten Boeing må tåle tøff kritikk i en ny kongressrapport etter de to katastrofale flyulykkene med Boeing 737 Max. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP Vis mer

Og det er optimistisk tankegang, medgir IATA-sjefen.

- Vi anslår at trafikken vil ligge på 33 prosent av 2019-nivået ved utgangen av 2020, og håper den vil ligge på 50 til 60 prosent ved utgangen av 2021, sier de Juniac.

Dårlige nyheter i kø

De dårlige nyhetene har stått i kø for luftfarten det siste drøye halvåret. I forrige uke kunne Norwegian annonsere at de tapte 980 millioner kroner i tredje kvartal.

På tampen av den uka kunne også det Dubai-baserte flyselskapet Emirates bekrefte at de går med tap for første gang på 30 år. Tapet er på hele 3,4 milliarder dollar det siste halvåret - tilsvarende 30 milliarder norske kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer