Slår alarm: - Vil være katastrofalt

USAs finansminister roper et kraftig varsko om konsekvensene dersom gjeldstaket ikke heves.

SETTER FRIST: USAs finansminister advarer om konsekvenser for millioner av amerikanere, dersom gjeldstaket ikke heves innen 18. oktober. Foto: Shutterstock / NTB
SETTER FRIST: USAs finansminister advarer om konsekvenser for millioner av amerikanere, dersom gjeldstaket ikke heves innen 18. oktober. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansminister Janet Yellen mener at USA vil havne i en resesjon, en alvorlig økonomisk krise, om ikke kongressen klarer å heve gjeldstaket.

Hun er tydelig på at det seinest bør skje den 18. oktober.

- Det ville være katastrofalt å ikke betale statens regninger, å være i en posisjon der vi mangler ressurser til å betale statens regninger, sier Yellen til CNBC.

- Nødforlengelse

Varselropet ser onsdag kveld ut til å bli hørt.

Republikanernes leder i Senatet, Mithc McConnell, la nemlig fram et forslag til en midlertidig løsning som vil sikre at statsapparatets gjeldstak vil bli hevet. I første omgang fram til desember.

Det melder blant andre Reuters og CNBC.

Dermed blir det mulig for staten å oppta ny gjeld, og dermed betale sine gjeldsforpliktelser - enn så lenge.

I en uttalelse som McConnell har lagt ut på Twitter, omtaler han forslaget som en «nødforlengelse for å dekke nåværende utgiftsnivå ut desember».

Han legger til at dette vil gi Demokratene «mer enn nok tid» til å finne en løsning som kan få flertall.

Enorme konskevenser

Forslaget, som i realiteten altså er en kortsiktig utsettelse, skjer etter at finansminister Yellen i flere har uker advart mot at USA ikke vil være i stand til å betale gjelden sin fra rundt 18. oktober.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer