Slår alarm: - Vil være katastrofalt

USAs finansminister roper et kraftig varsko om konsekvensene dersom gjeldstaket ikke heves.

SETTER FRIST: USAs finansminister advarer om konsekvenser for millioner av amerikanere, dersom gjeldstaket ikke heves innen 18. oktober. Foto: Shutterstock / NTB
SETTER FRIST: USAs finansminister advarer om konsekvenser for millioner av amerikanere, dersom gjeldstaket ikke heves innen 18. oktober. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansminister Janet Yellen mener at USA vil havne i en resesjon, en alvorlig økonomisk krise, om ikke kongressen klarer å heve gjeldstaket.

Hun er tydelig på at det seinest bør skje den 18. oktober.

- Det ville være katastrofalt å ikke betale statens regninger, å være i en posisjon der vi mangler ressurser til å betale statens regninger, sier Yellen til CNBC.

- Nødforlengelse

Varselropet ser onsdag kveld ut til å bli hørt.

Republikanernes leder i Senatet, Mithc McConnell, la nemlig fram et forslag til en midlertidig løsning som vil sikre at statsapparatets gjeldstak vil bli hevet. I første omgang fram til desember.

Det melder blant andre Reuters og CNBC.

Dermed blir det mulig for staten å oppta ny gjeld, og dermed betale sine gjeldsforpliktelser - enn så lenge.

I en uttalelse som McConnell har lagt ut på Twitter, omtaler han forslaget som en «nødforlengelse for å dekke nåværende utgiftsnivå ut desember».

Han legger til at dette vil gi Demokratene «mer enn nok tid» til å finne en løsning som kan få flertall.

Enorme konskevenser

Forslaget, som i realiteten altså er en kortsiktig utsettelse, skjer etter at finansminister Yellen i flere har uker advart mot at USA ikke vil være i stand til å betale gjelden sin fra rundt 18. oktober.

Yellen mener politikerne derfor enten må heve eller fjerne gjeldstaket innen den datoen for å unngå at USA, for første gang i historien, misligholder gjelda si.

Et slikt scenario vil kunne ha enorme konsekvenser for millioner av amerikanere.

SLÅR ALARM: USAs finansminister Janet Yellen mener situasjonen nå er prekær. Foto: Al Drago / AFP / NTB
SLÅR ALARM: USAs finansminister Janet Yellen mener situasjonen nå er prekær. Foto: Al Drago / AFP / NTB Vis mer

Skyhøy gjeld

Den amerikanske staten er styrt på budsjettunderskudd - den bruker altså mer enn den får inn gjennom skatter og annen inntekt. Myndighetene må derfor låne enorme beløp for å betale regningene sine, forklarer New York Times.

USAs nasjonale gjeld per 1. oktober var på svimlende 28 800 milliarder dollar, ifølge Investopedia. Det er høyere enn landets BNP i 2020, og 20 ganger verdien av det norske Oljefondet.

Gjeldstaket er grensa for hvor mye staten kan låne for å betale regningene sine. Heving av gjeldstaket må vedtas av kongressen.

Det eksisterende gjeldstaket er på 24 400 milliarder dollar. Teknisk sett nådde USA taket allerede i juli, men «ekstraordinære tiltak» har blitt innført for fortsatt å kunne betale regningene.

Påvirker millioner

Yellen har advart Senatet mot å vente til «siste minutt» med å gjøre noe med gjeldstaket, da det «kan gjøre betydelig skade» på selskaper og konsumenters tillit til økonomien, øke lånekostnaden for skattebetalerne og skade USAs kredittrating.

Om de folkevalgte på Capitol Hill ikke klarer å løse floken, vil det potensielt ha dyp innvirkning på lommeboka til millioner av amerikanere, ifølge Yellen, skriver ABC News:

15 millioner eldre som er avhengige av trygdestøtte, kan oppleve stans eller forsinkelser i pengestøtten. Det samme gjelder for 30 millioner familier, som kan miste utbetalinger fra statlige støtteordninger. Amerikanske soldater og andre offentlig ansatte, som i posten, risikerer å ikke få lønna utbetalt.

Tror på løsning

Eric Bruce, sjefstrateg i Nordea sier at usikkerheten knytta til gjeldstaket skaper uro i markedet, men at «hovedsynspunktet i markedene er at dette løser seg i siste liten».

- Dersom det ikke blir en løsning, ser det stygt ut, sier Bruce til Børsen.

- Konsekvensene er for store. Det er hovedgrunnen til at jeg tror at det blir hevet i siste liten, slik det alltid har gjort, legger han til.

Også Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, tror dette løser seg.

- Dette er et politisk spill for galleriet. Det har vi sett gang på gang. Jeg tror det kommer en løsning i siste minutt. Hver side skal få sine politiske seire - men det blir løftet som det alltid har gjort tidligere, sier Chen til Børsen.

Politisk drakamp

Uansett er det tverrpolitisk enighet om at gjeldstaket må heves, eller risikere økonomiske omveltninger. Der republikanere og demokrater er uenige, handler det om hvordan man skal løfte gjeldstaket, og begge bruker saken som et politisk våpen, skriver CNBC.

Så hvorfor er situasjonen fastlåst?

- Det er den polariserte situasjonen i USA, hvor demokrater og republikanere har generelt liten tillit til hverandre. Da er spørsmålet om gjeldstaket bare nok et spørsmål hvor man kan drive politisk taktikk, sier Eirik Løkke, USA-ekspert og rådgiver i Civita, til Børsen.

Løkke tror ikke det er noen som mener at gjeldstaket ikke bør heves.

- Du har republikanere som mener man bruker for mye penger, men dette dreier seg om å betale regningen og utgifter som de allerede har vedtatt, mye av det under Trump. Republikanerne stemte for å heve gjeldstaket under hele Trumps periode, med støtte fra demokrater. Dette er forsøk på politisk taktikkeri fra Mitch McConnell og republikanerne, for å skape et bedre utgangspunkt for valget i 2022, sa han før McConnells utspill om en kort utsettelse onsdag kveld norsk tid.

- Republikanerne har en sterk interesse av å portrettere Demokratene som «big spenders», at de bruker mye av skattebetalernes penger, og at republikanerne står imot, legger han til.

- Demokratene kan løse det

Løkke sier at republikanerne blir veldig opptatt av gjeldstaket og offentlige utgifter når de er i opposisjon, men at det ikke virker som det er like viktig når de selv har presidenten.

- De forsøker å framstille det som Demokratene har skylda for problemene. Demokratene har flertall i Kongressen og går økonomien ad undas er det mindre viktig enn at republikanerne vinner et politisk poeng eller to. Men det kan slå tilbake på dem, sier Løkke og skyter inn:

- De aller fleste republikanere ville uten problemer stemt for å heve gjeldstaket hvis de kunne slippe å gjøre det offentlig.

Nå ligger det i Demokratenes hender å løse dette, mener Løkke.

- Det skal mye til at det ikke blir løst. Nedsiden ved å ikke gjøre det er veldig store, antakelig mye større enn muligheten for at republikanerne kan si at demokratene er «big spenders», med tanke på at republikanerne har stemt for å øke gjeldstaket under Trump.

Løftet børsene

Meldingen fra McConnell førte til et umiddelbart løft på Wall Street.

Både indistriindeksen Dow Jones, det bredt sammensatte S&P 500 og teknologiindeksen Nasdaq gikk fra en åpning i minus til svakt i pluss som følge av nyhetene om at det - nok en gang - ser ut til å gå mot en enighet om gjeldstaket. Sistnevnte fra et fall på 1,2 prosent etter børsåpning, til pluss 0,3 etter McConnells tweet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer