Slår alarm: 593 milliarder er «borte»

Britiske parlamentarikere mener Bank of England ikke har kontroll. Det avviser banken.

KRANGEL: Britiske parlamentarikere mener Bank of England må skaffe seg bedre oversikt over sedler i sirkulasjon. Foto: Shutterstock / NTB
KRANGEL: Britiske parlamentarikere mener Bank of England må skaffe seg bedre oversikt over sedler i sirkulasjon. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er stadig færre som bruker sedler og mynter når de skal handler i butikken, både i Norge og andre steder i verden. Som for eksempel i Storbritannia.

Milliardkrangel

Der oppsto det før helga en liten disputt mellom medlemmene i Underhusets Public Accounts Commitee (PAC), som har ansvar med å føre tilsyn med statens pengebruk, og Bank of England, skriver CNN.

Bakgrunnen for disputten er nettopp bruken av sedler og kontanter. For på tross av at stadig flere betalinger foregår digitalt, enten det er på nettet eller i betalingsterminaler i butikkene, så har etterspørselen etter kontanter vært på stigende kurs etter finanskrisen i 2008.

Årsaken til det skal blant annet være lavere renter og også bekymringer for hvor solide finansinstitusjonene er.

På tross av at det et fall i etterspørselen etter kontanter under den første delen av coronapandemien, så har interessen tatt seg opp igjen, ifølge CNN.

I sommer nådde antall sedler i sirkulasjon i den britiske økonomien et rekordnivå. I juli var det 4,4 milliarder sedler i omløp, til en verdi av rundt 76,5 milliarder britiske pund, som tilsvarer drøye 900 milliarder norske kroner, ifølge en rapport fra National Audit Office (NAO), som overvåker myndighetenes pengebruk.

På samme tid gikk bruken av kontanter som betalingsmiddel ytterligere tilbake, en trend som forventes å forsterkes, blant annet som følge av pandemien.

- Virker ikke nysgjerrig

Og det er nå vi kommer til det sentrale i krangelen mellom parlamentarikerne og Bank of England.

For av de drøye 900 milliardene i sedler som er i sirkulasjon, så anslår Bank of England at mellom 20 og 24 prosent brukes til handel, mens ytterligere 5 prosent er sparepenger som britiske husholdninger oppbevarer hjemme.

- Lite er kjent om resten, verdt omkring 50 milliarder pund (593 milliarder norske kroner), men mulige forklaringer kan være beholdninger i utlandet for transaksjoner eller sparing, og muligens sparepenger som oppbevares i Storbritannia men ikke er rapportert, eller penger til bruk i skyggeøkonomien, het det i NAOs rapport.

Det er altså denne seddelbunken parlamentarikerne nå bekymrer seg for. De sier at 50 milliarder pund er «borte» og maner Bank of England til å etterforske, skriver The Guardian.

- Pengene er lagret et eller annet sted, men Bank of England vet ikke hvor, av hvem eller hvorfor - og banken virker ikke veldig nysgjerrig, sa Meg Hillier, lederen av PAC i en uttalelse.

- Banken må være mer bekymret for hvor disse savnede 50 milliardene er. Avhengig av hvor pengene er og hva de blir brukt til, kan denne mengden penger få vesentlige implikasjoner på både offentlig politikk og den offentlige lommeboka.

- Ikke borte

Ifølge parlamentarikerne har banken utvist en «avslappet holdning til hvor størstedelen av kontantene er», og ber Bank of England «få en bedre kontroll over den nasjonale valutaen den kontrollerer».

De peker også på at sedlene nå kan være sparepenger som ikke er innrapportert, de kan ha blitt tatt med til utlandet eller de kan bli brukt i den svarte økonomien.

- Bank of England vet ikke, lyder dommen.

Bank of England har slått tilbake mot parlamentarikerne med en ganske kortfattet uttalelse:

«Det er Bank of Englands ansvar å møte offentlighetens etterspørsel etter sedler. Banken har alltid møtt denne etterspørselen og vil fortsette med det. Medlemmer av offentligheten trenger ikke forklare banken hvorfor de vil ha sedler. Dette betyr at disse sedlene ikke er borte».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer