Slår alarm: 593 milliarder er «borte»

Britiske parlamentarikere mener Bank of England ikke har kontroll. Det avviser banken.

KRANGEL: Britiske parlamentarikere mener Bank of England må skaffe seg bedre oversikt over sedler i sirkulasjon. Foto: Shutterstock / NTB
KRANGEL: Britiske parlamentarikere mener Bank of England må skaffe seg bedre oversikt over sedler i sirkulasjon. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er stadig færre som bruker sedler og mynter når de skal handler i butikken, både i Norge og andre steder i verden. Som for eksempel i Storbritannia.

Milliardkrangel

Der oppsto det før helga en liten disputt mellom medlemmene i Underhusets Public Accounts Commitee (PAC), som har ansvar med å føre tilsyn med statens pengebruk, og Bank of England, skriver CNN.

Bakgrunnen for disputten er nettopp bruken av sedler og kontanter. For på tross av at stadig flere betalinger foregår digitalt, enten det er på nettet eller i betalingsterminaler i butikkene, så har etterspørselen etter kontanter vært på stigende kurs etter finanskrisen i 2008.

Årsaken til det skal blant annet være lavere renter og også bekymringer for hvor solide finansinstitusjonene er.

På tross av at det et fall i etterspørselen etter kontanter under den første delen av coronapandemien, så har interessen tatt seg opp igjen, ifølge CNN.

I sommer nådde antall sedler i sirkulasjon i den britiske økonomien et rekordnivå. I juli var det 4,4 milliarder sedler i omløp, til en verdi av rundt 76,5 milliarder britiske pund, som tilsvarer drøye 900 milliarder norske kroner, ifølge en rapport fra National Audit Office (NAO), som overvåker myndighetenes pengebruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.