Slår alarm: - Alvorlig trussel

IEA nedjusterer anslaget for oljeetterspørselen, men mener fortsatt oljeprisen er «problematisk høy». Markedet er i ukjent farvann, ifølge ekspert.

URO: Markedsuro forårsaket av Russlands invasjon av Ukraina, har fått oljeprisen til å skyte til nesten rekordhøye nivåer. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB
URO: Markedsuro forårsaket av Russlands invasjon av Ukraina, har fått oljeprisen til å skyte til nesten rekordhøye nivåer. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Det internasjonale energibyrået (IEA) venter en lavere oljeetterspørsel i det globale markedet for 2022 enn tidligere ventet i mars.

De nedjusterer anslaget med 260 000 færre fat per dag, og anslår nå verdens etterspørsel etter olje til 99,4 millioner fat per dag, framkommer det i en fersk rapport.

Det er imidlertid fortsatt en økning på 1,9 millioner fat målt mot i fjor.

Lavere etterspørsel fra Kina

IEA begrunner det nedjusterte anslaget med den prekære coronasituasjonen i Kina, der større smitteutbrudd og landets knallharde nullsmittestrategi setter flere viktige byer ut av spill.

Blant annet har myndighetene innført full lockdown i landets finanssentrum og største by etter folketall, Shanghai, med 26 millioner innbyggere.

- Kina svarer med nedstenginger på hvert utbrudd. I flere regioner. Det anslås at 200 millioner kinesere er påvirket av mobilitetsrestriksjoner. Det betyr at transport og bilkjøring er vesentlig justert, det reduserer oljeforbruket, sier oljeanalytiker i Arctic Securities, Ole-Rikard Hammer, til Børsen.

- Ukjent farvann

Etter Ukraina-invasjonen har stadig færre internasjonale aktører villet handle med Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer