Det internasjonale energibyrået (IEA) venter en lavere oljeetterspørsel i det globale markedet for 2022 enn tidligere ventet i mars.
De nedjusterer anslaget med 260 000 færre fat per dag, og anslår nå verdens etterspørsel etter olje til 99,4 millioner fat per dag, framkommer det i en fersk rapport.
Det er imidlertid fortsatt en økning på 1,9 millioner fat målt mot i fjor.
Lavere etterspørsel fra Kina
IEA begrunner det nedjusterte anslaget med den prekære coronasituasjonen i Kina, der større smitteutbrudd og landets knallharde nullsmittestrategi setter flere viktige byer ut av spill.

Eksperter slår alarm: - Ekstremt bekymringsfullt
Blant annet har myndighetene innført full lockdown i landets finanssentrum og største by etter folketall, Shanghai, med 26 millioner innbyggere.
- Kina svarer med nedstenginger på hvert utbrudd. I flere regioner. Det anslås at 200 millioner kinesere er påvirket av mobilitetsrestriksjoner. Det betyr at transport og bilkjøring er vesentlig justert, det reduserer oljeforbruket, sier oljeanalytiker i Arctic Securities, Ole-Rikard Hammer, til Børsen.

Han er Ukrainas norske håp
- Ukjent farvann
Etter Ukraina-invasjonen har stadig færre internasjonale aktører villet handle med Russland.
IEA forventer at oljeforsyningen fra Russland vil minke med 1,5 millioner fat om dagen i april, og at det vil synke videre til 3 millioner fat fra mai.
Dette som følge av at kjøpere enten frivillig boikotter Kreml-kontrollerte forsyninger eller holder igjen av frykt for sanksjoner, ifølge The Guardian.
Hammer mener IEA-rapporten tyder på at det kan være sannsynlighet for høyere oljepriser framover.
- Alt står og henger på hvor mye Russland må redusere av sin produksjon. Oljemarkedet er i ukjent farvann fortsatt, sier Hammer.
Ifølge analytikeren er IEAs nedjustering av etterspørselen er helt klart moderat. Det er en rapport som tilsier et fortsatt stramt marked framover, mener han.
Ifølge IEA-anslaget vil det innebære at 3 prosent av verdens oljeforsyninger forsvinner i løpet av våren, da Russland er blant verdens største oljeprodusenter, skriver The Guardian.

Containerfjellet vokser
For å imøtegå dette har IEAs medlemsland, inkludert USA, Storbritannia og Tyskland, bestemt å frigi 240 millioner fat fra sine nødreserver - som er det største frislippet i IEAs historie.
Med svakere etterspørselsutsikter og den massive frigjøringen av nødoljereserver fra IEA-medlemmer, anslår byrået at globale markeder vil unngå et «kraftig underskudd», og være balanserte store deler av året.
- Alvorlig trussel
Likevel mener de det er grunn til å slå alarm.
Etter invasjonen av Ukraina skjøt oljeprisen voldsom fart, og passerte godt over 100 dollar fatet. Selv om prisene har roet seg noe etter det første krigssjokket, er de fortsatt høye nok til å øke inflasjonspresset og påføre millioner mennesker en levekostnadskrise, skriver Bloomberg.
«Prisene er nå tilbake til nivåer før invasjonen, men holder seg fortsatt problematisk høye og utgjør en alvorlig trussel for de økonomiske utsiktene i verden», skriver IEA i rapporten.

Varsler krigskollaps: - Enormt forsyningssjokk
Hammer er på sin side ikke enig i at prisene er tilbake til nivåene før invasjonen.
- Man må se det litt i lys av hva IEA forventer, de tror at russisk oljeproduksjon skal reduseres vesentlig utover våren og en god stund framover. Da vil verden, slik bildet ser ut nå, få et stramt oljemarked. Lagrene er vesentlig justert, og de bruker reservelagrene. Men det er usikkert om det er nok, sier Hammer og legger til:

Omstridt ordning: Presses om oligarker
- Risikoen for en enda høyere pris er blitt større. For hvis det går som de sier, at Russland må redusere produksjonen ned 3 millioner fat per dag, er det vanskelig for mange andre land å dekke opp det, sier oljeanalytikeren.