Slår alarm: - Blinker mørkerødt

Den danske shipping-giganten Maersk varsler strammere tider framover. - Stille før stormen, mener direktør i Norsk Industri.

MØRKE SKYER: Maersk rapporterer onsdag om inntektsvekst for 16. kvartal på rad. Den trenden tror de likevel ikke kommer til å fortsette. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB
MØRKE SKYER: Maersk rapporterer onsdag om inntektsvekst for 16. kvartal på rad. Den trenden tror de likevel ikke kommer til å fortsette. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- En resesjon truer. På den ene siden har vi aldri levert et så godt økonomisk resultat, men hver indikator vi ser på blinker mørkerødt. Vi forventer en nedgang, og vi forventer lavere inntjening framover.

Det sier Søren Skou, sjef for den danske shipping-giganten Maersk, til Financial Times.

INTENST: Stemningen ble anspent da sosiologen Alexei Roschin kritiserte Russlands krigføring mot Ukraina i beste sendetid på russisk statskontrollert TV. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Mørke skyer

Ifølge avisa er AP Møller-Maersk er verdens nest største container-shipping-gruppe.

Det var i forbindelse med selskapets rapport for tredje kvartal at Skou kom med de mørke uttalelsene, til tross for at han kunne rapportere om inntektsvekst for 16. kvartal på rad.

Den veksten tror ikke Skou at vil fortsette.

- Med krigen i Ukraina, energikrise i Europa, høy inflasjon og med en truende global resesjon, er det mange mørke skyer i horisonten, sa han onsdag i en melding, ifølge CNBC News.

- Alt dette tynger forbrukernes kjøpekraft, som igjen påvirker global transport- og logistikketterspørsel. Selv om vi forventer at en nedgang i den globale økonomien vil føre til et dårligere marked for oss, vil vi fortsette å forfølge vekstmulighetene innenfor vår logistikk-virksomhet, fortsatte han.

Selskapet forventer at etterspørselen etter containere vil krympe mellom 2 til 4 prosent i 2022.

- Ødeleggende

Bransje- og industripolitisk direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde, er enig med Maersk-toppsjefen.

- Man trenger ikke være Einstein for å skjønne hva vi går inn i nå, sier han til Børsen.

IKKE OPTIMISTISK: Bransje- og industripolitisk direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IKKE OPTIMISTISK: Bransje- og industripolitisk direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Han mener Europa nå er inne i en resesjon. Det kommer til å treffe Norge, og spesielt industrien, snart, fordi de er avhengige av det europeiske markedet, ifølge direktøren.

- Med en så rask renteøkning som vi ser nå, så vil det få konsekvenser. Samtidig har vi en energikrise som lammer deler av kontinentet. Det er veldig ødeleggende for industrien. Industrien i Tyskland og flere andre land kjenner det ganske tungt allerede, og det kommer til å bli verre i vinter, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer