Slår alarm: - Det er alvorlig

Regjeringen økte arbeidsgiveravgiften, og det uroer Kongsberggruppen. Selskapet lager våpensystemer som brukes til å forsvare Ukraina, og frykter arbeidsplasser kan forsvinne utenlands. - Helt feil måte å ta inn skatter på, sier Erna Solberg.

BEKYMRET: Kongsberggruppen tjener godt, men økt arbeidsgiveravgift rammer likevel den strategisk viktige bedriften, ifølge konserndirektør Geir Håøy. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Kongsberggruppen tjener godt, men økt arbeidsgiveravgift rammer likevel den strategisk viktige bedriften, ifølge konserndirektør Geir Håøy. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

KONGSBERG (Dagbladet): - Avgiften må bort. Helst i går.

Konserndirektør i Kongsberggruppen, Geir Håøy, er klar på konsekvensene dersom regjeringen ikke reverserer økningen i arbeidsgiveravgift snarest.

- Da kan det være at viktige arbeidsplasser forsvinner fra Kongsberg og Norge til utlandet.

- Det er alvorlig?

- Det ville jo vært veldig dumt, ja.

Innført avgift på lånt tid

Regjeringen innførte en økt arbeidsgiveravgift på arbeidstakere med inntekt over 750 000 kroner. Støre og Vedum lover at den bare er midlertidig, men vil ikke tidfeste når økningen skal fjernes igjen.

Foreløpig er myten om avgiftens død betydelig overdrevet - den lever i beste velgående.

- Det betyr jo at det er kompetansearbeidsplasser som rammes spesielt. Jeg tror de fleste ser hvor viktig kompetansen vi har her på Kongsberg har blitt, sukker Håøy.

I bakgrunnen står demonstrasjonsmodeller av våpensystemer fra Kongsberggruppen som akkurat nå forsvarer Ukraina mot russisk invasjon.

IMPONERT: Erna Solberg ser på våpensystemer som blant annet brukes for å forsvare Ukraina. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IMPONERT: Erna Solberg ser på våpensystemer som blant annet brukes for å forsvare Ukraina. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tjener godt

Håøy beregner at hans selskap må ut med mellom 60 og 70 millioner kroner ekstra i skatt som følge av regjeringens økning i arbeidsgiveravgift. De pengene må hentes fra driften, hevder han.

- Gikk Kongsberggruppen med mer overskudd enn 70 millioner i fjor, eller ikke?

Håøy smiler.

- Å jo, vi tjente betraktelig mer enn det.

- Nettopp. Så hva er problemet da?

- Det handler om forutsigbarhet, og det handler om dette enkle faktum: Når vi pålegges skatter våre utenlandske konkurrenter ikke pålegges, må vi hente de pengene et sted. Det svekker vår konkurransekraft.

- Treffer midt i hjertet

Håøy har Høyre-lederen på besøk, og Erna Solberg er hjertens enig med konserndirektøren.

- Økningen i arbeidsgiveravgiften rammer bedrifter som Norge trenger mange flere av. Det treffer midt i hjertet til kunnskapsbaserte bedrifter vi skal leve av i framtida, sier hun til Dagbladet.

Hun beskriver økningen som en «helt feil måte for staten å dra inn penger på». Regjeringen økte oljepengebruken med 60 milliarder i revidert nasjonalbudsjett, men økningen i arbeidsgiveravgiften ble likevel stående.

Kjepper i hjulene

Erna Solberg vedgår at venstresida kanskje ikke har den sterkeste CV-en hva gjelder å fjerne skatter og avgifter den tidligere har innført.

- Frykten er jo at denne økningen aldri blir fjernet av denne regjeringen. Det kan få store konsekvenser for konkurransekraften til norsk næringsliv. Politikere sier at vi skal skatte det vi vil ha mindre av, og jeg vil ikke ha færre slike arbeidsplasser, sier hun og slår armene ut mot våpensystemene i bakgrunnen.

- Norge trenger tvert imot flere arbeidsplasser som dette. Da kan ikke Støre-regjeringen fortsette å stikke kjepper i hjulene for norske bedrifter, legger hun til.

- Regjeringen gjør seg avhengig av disse pengene på budsjettet, og ingenting tyder på at Støre-regjeringen er spesielt flinke på å redusere utgifter, avslutter Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer