Boligmarkedet:

Slår alarm: - Det vi frykter

Eksperter tror boligmarkedet styrer rett mot en murvegg.

- BEKYMRINGSFULLT: Norges Eiendomsmeglerforbund er bare en av aktørene som ser for seg en kraftig prisoppgang i boligmarkedet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- BEKYMRINGSFULLT: Norges Eiendomsmeglerforbund er bare en av aktørene som ser for seg en kraftig prisoppgang i boligmarkedet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi frykter at den lave tilførselen av nye boliger vil føre til tilbudskollaps og usunn prisvekst i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Tirsdag ble det lagt fram ferske tall som konstaterte at fjoråret var et kriseår for boligbyggingen i Norge. Aldri før er det blitt målt svakere utvikling, ifølge Boligprodusentenes Forening.

I en pressemelding går Geving ut og slår fast at situasjonen er bekymringsfull fordi tilgangen på boliger allerede er sterkt svekket av den høye rentebelastningen. Han peker på at antallet førstegangskjøpere er rekordlavt, og at antallet sekundærboliger for utleie har falt.

- Effektene av økt boligproduksjon i 2021 er stort sett tatt ut. Framover ferdigstilles det få nye boliger. Det lave boligsalget i 2023 vil senke sysselsettingen i hele boligindustrien de neste par åra, og dermed senkes tilbudssiden i boligmarkedet, fortsetter han.

- Særlig bekymringsfullt

Han tror markedet kan stå overfor en heftig prisspiral. Det vil igjen gjøre det enda tøffere for førstegangskjøpere.

- Det er særlig bekymringsfullt at dette skjer i ei tid med sterk befolkningsvekst og økende boligbehov. I 2024 ser vi en tendens til at de med høyere kjøpekraft presser opp prisene i budrunder der det er flere interessenter enn boliger i markedet.

Geving forklarer at den store svingningen i styringsrenten også har gitt store svingninger i boligomsetningen de seinere år. Han frykter at dette snart vil slå ut i store bosettingsutfordringer og usunn prisvekst.

Tror på rentekutt

Han etterlyser større engasjement blant politikerne.

- Vi har registrert en gryende kriseforståelse blant politikere, men de boligpolitiske virkemidlene og innsatsen er begrenset. Renten er i dag hovedproblemet. Vi håper at Norges Bank i sine avveininger vil legge mer vekt på de samfunnsøkonomiske skadevirkningene for boligproduksjon og boligforsyning.

Nordea er blant bankene som tror på lysere tider for nordmenns økonomi, med to rentekutt i år. Det kommer fram av bankens ferske økonomiske analyse i makrorapporten Nordea Economic Outlook.

Nordeas eksperter tror også at boligprisene vil flate ut mot sommeren eller falle svakt, for deretter å stige.

LUKSUS: «Mesternes mester»-deltakerne Tiril Eckhoff og Astrid Uhrenholdt Jacobsen viser frem villaen de bodde i under innspillingen av programmet i Lindesnes. Video: Rød Løper Vis mer

Kraftig underskudd

Selv om nyboligsalget har tatt seg opp utover året, er utviklingen fortsatt historisk svak.

Boligprodusentenes Forening har beregnet boligbehovet framover, der regnestykket konkluderer med at man trenger i overkant av 29 000 boliger i året for balanse i markedet.

Nå ligger man på omtrent en tredjedel.

Det kan skape stor ubalanse og problemer utover i 2025 og 2026. Finnmark er det eneste fylket som ikke har underdekning av boliger. Akershus ligger dårligst an.