Slår alarm: Dramatisk fall

Urovekkende utvikling for den danske turistmagneten Strøget.

FERIEFAVORITT: Strøget i København er den lengste gågaten i Europa med et utvalg av butikker som også gjør dette til et populært sted for nordmenn som elsker shopping. Foto: Erik Johansen / NTB
FERIEFAVORITT: Strøget i København er den lengste gågaten i Europa med et utvalg av butikker som også gjør dette til et populært sted for nordmenn som elsker shopping. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Turistmagneten Strøget i København byr på den lengste gågata i Europa og har i alle år vært kjent for sitt rike utvalg av butikker.

De siste to åra har imidlertid omfanget av utsalgssteder krympet betraktelig, ifølge fersk statistikk fra bransjenettstedet Ejendomstorvet.dk.

Antallet ledige butikklokaler har nesten økt med 20 prosent på ett år, der Strøget og Købmagergade står for den mest dramatiske økningen i antall tomme butikklokaler.

«Gatebildet i hovedstaden er preget av det høyeste antallet ledige butikkkvadratmeter på drøye to år, og siden begynnelsen av 2022 har tilbudet økt med nesten 50 prosent», skriver nettstedet.

- Vanskelig

Utviklingen for Strøget og Købmagergade skaper bekymring innad i bransjen.

- Vi opplever generelt sett solide utleietall. Men to steder ser vi flere tomme lokaler: Delvis i området rundt Strøget og Købmagergade. Her finnes det etterspørsel, men leietakere og utleiere klarer ikke å bli enige om leieprisen. Også i sidegatene kan det være vanskeligere å finne nye leietakere til ledige lokaler, sier Stig Plon Kjeldsen, partner og takstsjef i eiendomsselskapet Savills Danmark.

Toppsjef for Ejendomstorvet, Jakob Wegener, forklarer at tilbudet vanligvis vil svinge fra kvartal til kvartal, men at antallet ledige kvadratmeter innen næringseiendom nå har gjort et hopp tre kvartaler på rad. Det siste året alene har tilbudet økt med godt over 20 000 kvadratmeter.

- Rammet

Kristian Hartmann, partner og direktør i La Cour & Lykke, som har spesialisert seg på utleie av næringseiendom i København, mener situasjonen er verst for de minste virksomhetene.

- Noen av de litt mindre kan ha det vanskelig. De kan sitte på momslån fra coronatida, og de har blitt rammet av den høye inflasjonen og de svært høye energiprisene i fjor høst, sier han.

Hartmann forklarer også at forbrukerne har uteblitt.

- Selv om inflasjonen har avtatt igjen, har noen forbrukere kuttet ned på kjøp av andre ting enn daglige nødvendigheter. Grunnleggende sett har Danmark riktignok lav arbeidsledighet og sunn økonomi, presiserer Hartmann overfor nettstedet.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Skeptisk

Som Hartmann viser til, er danskene fortsatt blant de beste på å tøyle inflasjonen i Europa. I oktober var årsinflasjonen på 0,1 prosent, nesten på nullpunktet, ifølge tall fra Danmarks Statistik.

Før helga skrev NTB at sjeføkonom i Dansk Industri, Allan Sørensen, derimot er skeptisk til at inflasjonen vil forbli like lav ut året.

- Inflasjonen vil stige i november og desember. De neste månedene vil vi ikke få like negative basiseffekter fra energiprisene, og derfor vil inflasjonen stige, sa han, men understrekte:

- Inflasjonen vil derimot fortsatt ligge på et moderat nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer