Norske jordbær:

Slår alarm: - Drastisk ned

Antallet jordbærbønder synker stadig. Det kan føre til at norske jordbær forsvinner fra butikkene.

GENERASJONSBONDE: Tor Gunnar Bjøre er jordbærbonde i Noresund i Krødsherad i Buskerud. Han tok over etter sin far, som startet med bærproduksjon på 70-tallet. Foto: Shad Madian/Dagbladet
GENERASJONSBONDE: Tor Gunnar Bjøre er jordbærbonde i Noresund i Krødsherad i Buskerud. Han tok over etter sin far, som startet med bærproduksjon på 70-tallet. Foto: Shad Madian/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er det et sikkert sommertegn at de norske jordbærene kommer i butikkene.

Men skal vi tro lederen av Bærdyrkelaget, jordbærbonde Tor Gunnar Bjøre, kan det bli langt mellom de norske jordbærkurvene om noen år - om den trenden som er nå fortsetter.

På 20 år har nemlig tre av fire jordbærbønder lagt ned i Norge.

Tall Dagbladet fikk tilgang til fra Landbruksdirektoratet i fjor, viste at det da for første gang var under 300 produsenter (292) som hadde søkt om produksjonstilskudd. Det var en nedgang på 75 prosent siden 2000, da antallet var 1200.

Tilsvarende tall for årets sesong er enda lavere: Bare 277 har søkt om produksjonstilskudd, med i alt 9380 dekar jordbærareal.

- Det tallet bør ikke mer ned enn det er i dag. Jeg håper det kan holde seg stabilt framover, vi trenger det for å ha et miljø rundt jordbærdyrking, sier Bjøre til Børsen.

JORDBÆR: Om du har dårlig tid eller ønsker å gjøre ting mer effektivt når du skal bruke jordbær til pynt eller matlaging bør du sjekke ut disse tipsene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

- Drastisk ned

De siste åra har jordbærbøndene hatt store problemer med mangel på arbeidskraft, som har gjort det umulig å plukke alt som modnes. Det har tatt tid å få opp igjen antall gode plukkere etter at pandemien gjorde at de ikke fikk komme inn i landet.

- Det har heldigvis blitt bedre og enklere nå, sier jordbærbonden.

Flesteparten av plukkerne hans er fra Ukraina.

- Jeg har hatt mange av dem her i over 20 år. På grunn av krigen er det bare damer som kommer, men det gjør også at det er mange som ønsker å komme, sier han.

Men at arbeidskraft-problemet har løst seg, hjelper ikke hvis det ikke er bønder igjen til å dyrke bæra.

- Volumet har gått drastisk ned de siste åra. Det har også gjort at prisene har blitt høyere. Det er mange av den eldre generasjonen som dyrker bær, og det er veldig få som tar over driften. Men jeg håper vi kan se en bunn i antall dyrkere snart, sier han.

BEKYMRET: Tor Gunnar Bjøre er leder av Bærdyrkelaget. Han håper ikke antallet jordbærdbønder synker mer i åra framover. Foto: Shad Madian/Dagbladet
BEKYMRET: Tor Gunnar Bjøre er leder av Bærdyrkelaget. Han håper ikke antallet jordbærdbønder synker mer i åra framover. Foto: Shad Madian/Dagbladet Vis mer

- Mer ekstremt

Bjøre tror ikke prisene på norske jordbær kommer til å øke mer i år. Men om antallet bønder fortsetter å synke, og prisøkningene i samfunnet generelt fortsetter, utelukker han ikke at det blir dyrere framover.

- Ting koster. Jeg har drevet med dette i veldig mange år nå, og ting koster mye mer nå enn før. Men sånn er det kanskje for alle nå, sier han.

Et stadig skiftende klima gjør det heller ikke enklere for bøndene.

- Været er mer ekstremt, det er enten/eller-vær. Enten er det for varmt, eller så er det for kaldt. Da trives ikke plantene, sier han, og legger til:

- Men vi bønder klager alltid på været. Det har ikke endret seg.

Han selv har tatt over etter sin far, som startet med jordbær på 70-tallet.

- Jeg er født inn i og oppvokst med dette, jeg kjenner ikke til noe annet. Så jeg gir meg ikke, sier han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer