Sigarkrise på Cuba:

Slår alarm:
- En katastrofe

Sigaren er kanskje Cubas fremste kulturelle kjennemerke, men også økonomisk avgjørende. Orkanen Ian la deler av den viktige produksjonen i grus.

I HARDT VÆR: Sigaren er uløselig knyttet til Cuba - både kulturelt og økonomisk. Landets sigarproduksjon ble hardt rammet under orkanen Ians herjinger. Her fra Havana, 28. september. Foto: AP/Ramon Espinosa/NTB
I HARDT VÆR: Sigaren er uløselig knyttet til Cuba - både kulturelt og økonomisk. Landets sigarproduksjon ble hardt rammet under orkanen Ians herjinger. Her fra Havana, 28. september. Foto: AP/Ramon Espinosa/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Orkanen Ians herjinger i USA har fått størst oppmerksomhet. Men den raste også over Cuba. Spesielt gikk herjingene utover Vuelta Abajo-regionen i den vestlige Pinar del Rio-provinsen.

Jordsmonnet og klimaet her regnes for å være det beste for tobakksdyrking i hele verden. Cubas absolutt fineste sigarer kommer fra nettopp denne provinsen.

- Vi har aldri tidligere sett en katastrofe av denne skalaen, sier Maritza Carpio, som driver en tobakkseiendom i San Luis, til nyhetsbyrået AFP.

- Vind som kom opp i en hastighet på over 200 kilometer i timen, knuste tobakksgårder til pinneved. Vi bønder er satt i en ekstremt vanskelig situasjon, vi vet ikke hvordan vi kan takle dette, fastslår Carpio.

Tobakken er stadig bærebjelken i øynasjonens økonomi, og den cubanske økonomien er fra før i dyp krise, hardt rammet av konsekvensene av koronaepidemien for landets store turistnæring og de langvarige amerikanske sanksjonene.

Verst tenkelig tidspunkt

Orkanen kunne ikke ha rammet på et verre tidspunkt. I oktober begynner utsetting av tobakksplantene. Orkanen og det kraftige regnet knuste trekonstruksjonene der tobakksbladene legges for å tørke, få sol, luft og fuktighet på Cuba, som gjør tobakksdyrkingen så godt egnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer