Byggebransjen:

Slår alarm: - En krevende situasjon

Hvis man ser bort fra coronaåret 2020, var salget av nye boliger på det laveste det har vært i april måned noensinne, ifølge Boligprodusentenes Forening.

LAVE SALGSTALL: Høy prisøkning fører til press i byggebransjen, som igjen fører til et lavere salg av nye boliger og igangsetting av nye prosjekter. Illustrasjonsfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LAVE SALGSTALL: Høy prisøkning fører til press i byggebransjen, som igjen fører til et lavere salg av nye boliger og igangsetting av nye prosjekter. Illustrasjonsfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Salget av nye boliger i april 2022 er 29 prosent under april 2021.

Det er det laveste Boligprodusentenes Forening har registrert for den måneden noensinne, hvis man ser bort fra april i coronaåret 2020.

Om man ser på salget for mars og april samlet, var det i år 11 prosent lavere enn i fjor.

Også igangsettinga av nye boliger faller. Totalt var igangsettinga i mars og april 23 prosent lavere enn i fjor.

- Det er en krevende situasjon, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, til Børsen.

- Vil vare en god stund

Det er nemlig sterk usikkerhet i entreprenørmarkedet om dagen, noe Hiim tror manifisterer seg i salgstall og lavere andel nye byggeprosjekter.

- Nå er det heldigvis en del som har ordrereserver, men det er en fare for at dette kan vare over tid, og da vil vi oppleve at det kan bli krevende for flere av våre medlemmer, sier han.

Han nevner coronapandemi og krig i Ukraina som utløsende faktorer til de lave salgstallene.

- Det er en kombinasjon av flere ting som gjør dette. Vi er på vei ut av corona, og trevirke og tre til bygg har hatt en prisøkning gjennom fjoråret. Og så er det krigen i Ukraina som har ført til dyrere pris på både jern og stål og flere andre varer. Det gjør det vanskelig for våre medlemmer å finne entreprenører som kan gi en god pris på prosjekter, og prosjektene blir mye dyrere, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer