Byggebransjen:

Slår alarm: - En krevende situasjon

Hvis man ser bort fra coronaåret 2020, var salget av nye boliger på det laveste det har vært i april måned noensinne, ifølge Boligprodusentenes Forening.

LAVE SALGSTALL: Høy prisøkning fører til press i byggebransjen, som igjen fører til et lavere salg av nye boliger og igangsetting av nye prosjekter. Illustrasjonsfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LAVE SALGSTALL: Høy prisøkning fører til press i byggebransjen, som igjen fører til et lavere salg av nye boliger og igangsetting av nye prosjekter. Illustrasjonsfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Salget av nye boliger i april 2022 er 29 prosent under april 2021.

Det er det laveste Boligprodusentenes Forening har registrert for den måneden noensinne, hvis man ser bort fra april i coronaåret 2020.

Om man ser på salget for mars og april samlet, var det i år 11 prosent lavere enn i fjor.

Også igangsettinga av nye boliger faller. Totalt var igangsettinga i mars og april 23 prosent lavere enn i fjor.

- Det er en krevende situasjon, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, til Børsen.

SE BOLIGEN: Nylig solgt 79 år gamle Knut Wisting villaen sin på Nordstrand i Oslo. Kjøper? Norsk rikskringkasting. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vil vare en god stund

Det er nemlig sterk usikkerhet i entreprenørmarkedet om dagen, noe Hiim tror manifisterer seg i salgstall og lavere andel nye byggeprosjekter.

- Nå er det heldigvis en del som har ordrereserver, men det er en fare for at dette kan vare over tid, og da vil vi oppleve at det kan bli krevende for flere av våre medlemmer, sier han.

Han nevner coronapandemi og krig i Ukraina som utløsende faktorer til de lave salgstallene.

- Det er en kombinasjon av flere ting som gjør dette. Vi er på vei ut av corona, og trevirke og tre til bygg har hatt en prisøkning gjennom fjoråret. Og så er det krigen i Ukraina som har ført til dyrere pris på både jern og stål og flere andre varer. Det gjør det vanskelig for våre medlemmer å finne entreprenører som kan gi en god pris på prosjekter, og prosjektene blir mye dyrere, sier han.

Han mener at det er særlig eneboliger og små hus dette går ut over, siden det der ofte blir brukt mye tre.

- Det er den typen boliger som familier i etableringsfasen vil ha. Dette skaper et mye trangere marked for dem, sier han.

Hiim vil ikke gi et estimat på hvor lenge han tror at dette vil prege byggebransjen.

- Det styres av store internasjonale trender, og situasjonen i Ukraina. Men det vil nok vare en god stund til, sier han.

Flere konkurser i Danmark

I april skrev Børsen om at ferdigstillingen av store boligprosjekter i Norge trues av krigen i Ukraina, og at flere eiendomsgiganter har sendt ut varsler til kundene sine om at ferdigstillingen av nybyggprosjekter risikerer å bli utsatt.

Også i Danmark opplever bransjen problemer. En rekke byggeprosjekter er avlyst, og flere entreprenørvirksomheter har gått konkurs, ifølge finans.dk.

Blant annet har selskapet Q-Construction, som har hatt millionoverskudd de siste fem årene og i mars ble kåret til Danmarks beste arbeidsplass, nylig begjært seg selv konkurs.

Søren Christensen Voldner, konkursadvokat i Bech-Bruun, er bekymret for situasjonen, og forteller til nettstedet at det nå er en økende grad av konflikter i bransjen.

- Jeg opplever nå at konfliktnivået over de siste månedene har vært sterkt stigende. Framfor å finne løsninger i all allminnelighet, så opptrappes konfliktnivået. Det gagner sjeldent prosjektene, når man velger skyttegravskrigene framfor å søke en samtale om hvordan man løser problemene, sier han til nettstedet.

- En utfordring

Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening i Norge, kjenner ikke til at situasjonen har ført til konkurser her til lands.

- Jeg har ikke registrert det. Men det betyr ikke at det ikke har forekommet, sier han.

Han kjenner heller ikke til et økende konfliktnivå i bransjen i Norge, men legger ikkje skjul på at situasjonen legger et press på de ulike aktørene.

- Men det er en utfordring at man har en kraftig prisøkning. Kanskje man inngikk en avtale i fjor eller for en god stund siden, og det at man da må finne en løsning for det kan være utfordrende, sier han.

Hiim forteller at det i verste fall kan føre til stopp i boligprosjekter.

- Det viktige nå er at myndighetene og andre ikke bidrar til å forverre situasjonen, og bidrar til å holde prosjektene i gang, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer